Romania sarbatoreste Ziua Nationala alaturi de Europa si Basarabia

de | dec. 1, 2009 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ziua de 1 decembrie va ramane in istorie ca data intrarii in vigoare a noii Constitutii a Uniunii Europene cunoscuta oficial sub denumirea de Tratatul de la Lisabona dar si cea de-a 91-a aniversare a Zilei Nationale a Romaniei. Dupa mai bine de 10 de negocieri si modificari asupra textului acestui document, statele UE vor functiona dupa acest nou regulament de ordine interna, a tinut sa precizeze, marti, seful Legislativului European, Jerzy Buzek.

55-Zia_nat_2Ziua de 1 decembrie va ramane in istorie ca data intrarii in vigoare a noii Constitutii a Uniunii Europene cunoscuta oficial sub denumirea de Tratatul de la Lisabona dar si cea de-a 91-a aniversare a Zilei Nationale a Romaniei. Dupa mai bine de 10 de negocieri si modificari asupra textului acestui document, statele UE vor functiona dupa acest nou regulament de ordine interna, a tinut sa precizeze, marti, seful Legislativului European, Jerzy Buzek.

Noua Constitutie va spori semnificativ competentele Parlamentului European, ale carui puteri practic se vor dubla, prin extinderea domenilor in care va fi necesar mecanismul codeciziei (decizie comuna a Consiliului European si a Parlamentului European – n.red.). Printre noile domenii in care PE va avea un cuvant mai greu de spus este Politica Agricola Comuna. Eurodeputatii vor putea sa isi exprime pentru prima oara parer vizavi de cheltuielile agricole, functie exercitata pana acum aproape excluisv de catre ministrii agriculturii din statele membre (Consiliul UE). PE va fi plasat pe o pozitie de egalitate cu Consiliul pentru orientarea fondurilor structurale de la bugetul UE si a creditelor aferente. Pe de alta parte, Tratatul va permite Parlamentului European sa-si demonstreze puterea in dosare precum imigratia, comertul international si politica in domeniul pescuitului.  „Cetatenii pot influenta intr-o mai mare masura decziile luate in Uniunea Europeana,”, a mai declarat Buzek despre Tratat.  De exemplu, este instituit un drept de initiativa din partea cetatenilor europeni, in virtutea caruia un milion de cetateni, rezidenti ai unui numar semnificativ de state membre, pot cere Comisiei Europene sa prezinte o initiativa legislativa intr-unul dintre domeniile ce intra in aria de competente ale Uniunii. „Parlamentul European aproba deplin Carta (fundamentala  a drepturilor omului – n.red.)  insa va respecta, bineinteles, derogarile obtinute de Polonia, Republica Ceha si Marea Britanie”, adauga presedintele PE. Potrivit acestuia, prin intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Uniunea Europeana va dispune de o serie de reguli „democratice si eficiente ce permit sa se raspunda asteptarilor celor aproape de 500 de milioane de persoane ce traiesc in cele 27 de state membre”.

Ziua nationala sarbatorita cu fast

Romanii sarbatoresc astazi 91 de ani de la Marea Unirea, cand, pe 1 decembrie 1918 Adunarea Nationala de la Alba Iulia cei 1228 de delegati si cei peste 100.000 de oameni stransi la acest eveniment au adoptat o Rezolutie prin care romanii din Transilvania si Banat au intrat cu ceilalti frati ai lor sub un singur nume si o singura tara – Romania. La 1 decembrie 1918, academicianul si omul politic Vasile Goldis a dat citire Rezolutiei Unirii: „Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare.”
La 91 de ani de la aceasta proclamatie, Romania este cuprinsa de doua crize: una economica si alta politica. Momentul zilei nationale a picat in acest scrutin exact intre cele doua turuei de scrutin in care se intrec actualul presedinte, Traian Basescu si candidatul social-democratilor, Mircea Geoana. Cu toate acestea, peste 1.300 de militari provenind din randurile Ministerului Apararii, Internelor, Serviciului de Informatii si celui de Paza si Protectie au defilat astazi pe sub Arcul de Triumf in Bucuresti in fata a catorva sute de mii de romani. Dispozitivul de defilare a fost constituit din blocuri de parada, organizate pe detasamente, cu trupe si tehnica ale institutiilor amintite, comandantul paradei fiind generalul-maior dr. Ion Palsoiu, loctiitorul sefului Statului Major al Fortelor Terestre. El a fost primul comandant al „Scorpionilor Rosii”, militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, unitate pe care a infiintat-o si careia i-a deschis drumul spre recunoasterea internationala.
De asemenea, au mai defilat si unitati militare de invatamant superior, respectiv Academia Tehnica Militara, Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu”, Academia Fortelor Aeriene „Henri Coanda”, Academia Navala „Mircea cel Batran”.Pe sub Arcul de Triumf a defilat si un detasament format din elevi ai Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, comandat de capitanul Constantin Marius Ciuhurianu, absolvent al Institutului Militar de Infanterie si Chimie „Nicolae Balcescu” din Sibiu, promotia 1996.
Fortele Aeriene au defilat cu un detasament condus de colonelul Claudiu Hermeniuc si este format din militari apartinand Brigazii 1 Rachete Sol-Aer „gen.Nicolae Dascalescu”.

Sarbatoare confiscata politic

Anul acesta a marcat de asemenea 20 de ani de la caderea comunismului in Romania, momentul fiind speculat de coalitia care il va spirijini pe social-democratul Mircea Geoana. Astfel, primarul municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, presedintele PSD Mircea Geoana, candidatul Aliantei politice PSD-PC la Presedintie, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis – agreat pentru functia de prim-ministru al Romaniei, si presedintele PNL Crin Antonescu au semnat, marti, Parteneriatul pentru Timisoara.   „Astazi, 1 Decembrie 2009, la Timisoara, constatam ca la 20 de ani de la momentul in care aici a izbucnit Revolutia care ne-a adus libertatea, sperantele si aspiratiile celor mai multi dintre timisoreni au fost risipite intr-o tranzitie fara sfarsit. Astazi, la 20 de ani de la inceputul Revolutiei, Romania este o tara fara un guvern legitim, macinata de conflicte artificiale, o tara in prag de colaps economic.  Incompetenta, reavointa si jocurile de interese ale celor care detin in acest moment puterea politica in Romania se reflecta si in plan local. Timisoara, considerata pe buna dreptate un model din punct de vedere administrativ, economic, social si cultural pentru orasele Romaniei, recunoscuta ca pol national de crestere in documentele oficiale ale statului roman, este vitregita in favoarea unor comunitati conduse de personaje obediente puterii centrale, membre ale grupurilor de interese care graviteaza in jurul presedintelui Traian Basescu si al guvernului PD-L. La 20 de ani de la inceputul Revolutiei, timisorenii constata ca orasul lor este mereu pe ultimul loc in ceea ce priveste interesul puterii centrale, alocarea de resurse pentru proiecte majore si sustinerea proiectelor de interes municipal.
De aceea, noi, semnatarii prezentului Parteneriat, impreuna cu formatiunile politice pe care le reprezentam, ne asumam obligatia de a implini aspiratiile timisorenilor, readucand Timisoara acolo unde ii este locul castigat prin sacrificiu, prin munca, printr-o administratie corecta si eficienta, dedicata interesului public”, se arata in documentul respectiv.

Principiile si obiectivele care stau la baza Parteneriatului pentru Timisoara:

1. Descentralizarea economica si financiara
2. Depolitizarea administratiei publice
3. Sustinerea tuturor proiectelor de importanta majora ale municipiului Timisoara

Pentru indeplinirea obiectivelor din Parteneriatului pentru Timisoara semnatarii hotarasc urmatoarele:

1. Sustinerea lui Mircea Geoana in turul II al alegerilor prezidentiale
2. Crearea unei majoritati stabile pentru sustinerea unui guvern condus de Klaus Iohannis”.
Solidaritate peste Prut

Pentru prima data dupa multi ani, capitala provinciei istorice Basarabia, Chisinau, s-a alaturat Bucurstilor pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei. Mai multe personalitati de prim rang de peste Prut au tinut sa participe la evenimentele organizate cu acest prilej la Chisinau dar si in intreaga Republica Moldova. Evenimentele consacrate acestei zile au inceput marti dimineata in fata Monumentului din centrul Chisinaului al lui §tefan cel Mare si Sfant, la care, alaturi de reprezentanti ai Ambasadei Romaniei, au participat presedintele interimar, Mihai Ghimpu, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, mai multi deputati ai Partidului Liberal, dar si presedintele Comisiei de politica externa din Senatul Romaniei, Titus Corlatean. „Eu sunt roman. Politica este arta posibilitatilor, iar sangele sange ramane. Am expediat si un mesaj lui Traian Basescu, in care am felicitat poporul roman si spun ca fratii raman frati”, a declarat, pentru Stirea Zilei, Mihai Ghimpu. Manifestatiile de la Chisinau au continuat marti cu Hora Unirii, un mars cu genericul „Fratii vor fi in veci frati” si alte actiuni culturale. Potrivit lui Alexandru Muresan, insarcinat cu afaceri la Ambasada Romaniei de la Chisinau, 1 Decembrie este sarbatoarea tuturor romanilor de pretutindeni. El a urat multa bucurie, prosperitate, libertate si implinirea dorintelor tuturor romanilor din Republica Moldova. La aceasta manifestare au participat si simpli cetateni, in special tineri, cu drapele ale Romaniei si panglici tricolore, precum si un grup de copii de 8-10 ani, imbracati in costume nationale. Un sobor de preoti de la Mitropolia Basarabiei a cantat „Multi Ani Traiasca!” Romaniei, urmand sa fie organizat si un Te Deum.

Reforma istorica de 1 decembrie

Presedintele Parlamentului si seful interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a decretat marti reforma Constitutiei prin intermediul unei revizuiri a legii supreme. In acest scop, Ghimpu a decis insfiintarea unei comisii care sa identifice si sa revizuiasca hibele documentului. in plus, ar urma, intr-o prima etapa, sa fie modificata procedura de alegere a sefului statului, astfel incat Parlamentul actual sa poata alege presedintele cu 50% plus un deputat si presedintele PD-ului, Marian Lupu, sa fie ales presedinte, astfel fiind indeplinite toate intelegerile convenite in interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE). „Intuesc ca Marian Lupu va fi ales la 7 decembrie, iar daca nu, va veti convinge ca am mare dreptate cu emiterea acestui decret. Reforma Constitutionala presupune adoptarea unei Costitutii noi si daca cineva din membrii Comisiei va incerca sa-si retraga aceasta pozitie eu mai am un as in maneca”, a subliniat Ghimpu, refuzand insa sa specifice care va fi acesta. Ghimpu mai a declarat ca personal opteaza pentru elaborarea unui nou text al Constitutiei, care sa fie adoptat printr-un referendum national. Astfel, noua Constitutie va prevedea alegerea directa a presedintelui, dar va reveni si la denumirea limbii de stat vorbite in Republica Moldova. Mihai Ghimpu a cerut presei si clasei politice moldovene sa depaseasca aceasta problema creata artificial si sa mentioneze clar ca limba vorbita in Republica Moldova este limba romana. „Trebuie sa spalam aceasta rusine de pe noi – pana si copiii stiu ce limba vorbim noi, moldovenii – romana”, a afirmat liberalul Ghimpu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *