Romania reseteaza relatiile cu Ucraina

de | mai 25, 2012 | R. Moldova, România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

România susţine semnarea, chiar în acest an, dacă este posibil, a Acordului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, a declarat joi Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.

România susţine semnarea, chiar în acest an, dacă este posibil, a Acordului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, a declarat joi Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.
Diplomatul român a anunţat că activitatea Comisiei mixte româno-ucraineană interguvernamentală pe problematica minorităţilor va fi reluată. „România susţine extrem de activ şi constant aspiraţiile europene ale Ucrainei, România susţine semnarea chiar în acest an dacă este posibil a Acordului de asociere, respectiv a Acordului aprofundat de liber schimb între Ucraina şi UE. România susţine acordarea unei perspective clare pentru Ucraina, dar şi pentru celelalte state din vecinătatea estică a UE, pentru că acest proces de integrare europeană este foarte important pentru reforma administrativă a acestor state şi pentru însuşirea internă a normelor şi valorilor europene”, a spus Aurescu, la prima ediţie a Forumului civic România-Ucraina care are loc joi şi vineri la Bucureşti.
El a adăugat că în plan bilateral există un document foarte important semnat de fostul ministru de Externe Teodor Baconschi anul trecut – Protocolul de cooperare în domeniul integrării europene între cele două ministere de Externe român şi ucrainean, pe baza căruia se lucrează, iar în următoarea perioadă urmează să fie semnat un plan de acţiune în baza acestuia. „România sprijină dialogul Ucrainei cu UE pentru liberalizarea regimului de vize, bineînţeles, pe măsură ce criteriile cerute de UE sunt îndeplinite. Trebuie să acţionăm împreună pentru finalizarea Acordului de mic trafic de frontieră care rămâne o prioritate pe agenda bilaterală, cel puţin din punctul de vedere al României. În plan economic sunt tendinţe pozitive, în 2011 am avut schimburi de spre două miliarde de dolari, cu 56% mai mult decât în 2010, iar semnarea Acordului de asociere şi a celui de liber schimb va avea un efect de amplificare a relaţiilor economice bilaterale”, a mai spus secretarul de stat al MAE.
Aurescu a mai precizat că MAE a discutat cu partenerii de la Kiev să se reia activitatea Comisiei mixte interguvernamentale pe problematica minorităţilor naţionale. „În dialogul firesc pe care îl avem este importantă înlăturarea stereotipurilor, prejudecăţilor, care încă mai există în percepţiile unora despre ceilalţi. Este important ca cele două societăţi, română şi ucraineană, să se cunoască mai mult pentru că încă nu ne cunoaştem suficient şi nu ştim încă să ne preţuim unii altora valorile pe care le avem”, a mai spus Aurescu.

R Moldova, interesată de revigorarea realaţiilor dintre România şi Ucraina

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a declarat, joi, că Chişinăul sprijină revigorarea şi resetarea relaţiilor dintre România şi Ucraina. „Este evidentă şi aici experţii deja au făcut referire la o revigorare, o resetare a raporturilor dintre Bucureşti şi Kiev. Republica Moldova sprijină o asemenea abordare şi pledează pentru o aprofundare şi extindere a raporturilor dintre cele două ţări”, a afirmat Reniţă, la Forumul civic România-Ucraina.
Ambasadorul a punctat că o relaţie bună între Bucureşti şi Kiev este una benefică şi importantă şi pentru Republica Moldova. Pe de altă parte, el a susţinut că se constată o revigorare a raporturilor dintre Chişinău şi Kiev. „Mă bucur foarte mult că pe filiera europeană a procesului de integrare europeană obiectivele noastre coincid 100%. Este bine şi am şi demonstrat-o că în acest context este necesară o cooperare de altfel benefică pentru ambele ţări”, a spus oficialul moldovean.
Reniţă a mai arătat că este necesar un dialog constant între Chişinău, Bucureşti şi Kiev. „Susţinem şi sprijinim continuarea lui indiferent de format, fie că este vorba la nivelul forumurilor civice, a factorilor decizionali, a miniştrilor, a miniştrilor de externe, a prim-miniştrilor, a şefilor de state” a completat ambasadorul.

Reniţă: Chişinăul apreciază rolul Ucrainei în dosarul transnistrean

De asemenea, Iurie Reniţă, a declarat că rezolvarea problemei transnistrene trebuie să se realizeze „exclusiv” în contextul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu oferirea unei largi autonomii acestei regiuni.”Reglementarea finală a chestiunii transnistrene trebuie să se producă exclusiv în contextul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu oferirea unei autonomii largi a regiunii transnistrene. (…) Forma autonomiei poate fi diversă. Urmează să identificăm soluţiile concrete, dar doar în contextual integrităţii teritoriale”, a spus Reniţă. El a remarcat rolul important al Rusiei în ceea ce priveşte identificarea soluţiei finale în cazul chestiunii transnistrene.
De asemenea, ambasadorul Republicii Moldova a apreciat implicarea Ucrainei în ceea ce priveşte Transnistria. „Rolul Ucrainei în cadrul formatului 5+2 este unul benefic şi în continuare solicităm şi contăm pe acceaşi abordare şi a altor actori internaţionali, implicaţi în cadrul acestui mecanism”, a mai spus Reniţă.
El a spus că au fost făcuţi „paşi concreţi pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului”, adică între autorităţile de la Chişinău şi liderii de la Tiraspol. „Mergem pe formula slowly but surely, nu dorim să forţăm nota, dar să pornim de la momentele şi aspectele care pot fi soluţionate imediat. Exprim certitudinea că va sosi timpul, şi cred că nu va dura mult, când pe agenda discuţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol vor figura şi aspectele politice, ceea ce înseamnă statutul regiunii transnistrene”, a spus ambasadorul Republicii Moldova în România.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *