Romania-R Moldova. Ce se va discuta la Iasi, la sedinta comuna a celor doua guverne

de | mart. 1, 2012 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

La şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, programată pentru 3 martie, vor fi semnate cel puţin opt acorduri, a declarat miercuripremierul Vlad Filat după şedinţa executivului de la Chişinău.

La şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, programată pentru 3 martie, vor fi semnate cel puţin opt acorduri, a declarat miercuripremierul Vlad Filat după şedinţa executivului de la Chişinău.
El a precizat că în această seară vor fi definitivate ultimele detalii ale şedinţei, în care vor fi abordate chestiuni ce ţin în primul rând de energetică, infrastructură şi agricultură. Vlad Filat. Vlad Filat a mai declarat că guvernul de la Chişinău discută examinarea posibilităţii organizării unor şedinţe comune cu guverneşle Ucrainei şi Bulgariei.
Şedinţa comună a guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti a provocat deja critici dure din partea Partidului Comuniştilor. Comuniştii s-au grăbit să acuze conducerea Republicii Moldova de „lipsă de demnitate şi onoare în faţa României”. Pe de altă parte, liderii politici din Alianţa pentru Integrare Europeană salută organizarea acesteia.
„Ştiu că acolo se vor discuta câteva probleme practice, una din ele este coordonarea şi conectarea sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi României. Această şedinţă are o însemnătate simbolică: îmbunătăţirea relaţiilor dintre R. Moldova şi România”, a declarat preşedintele de onoare al Preşedintelui Democrat, Dumitru Diacov. Prim-vicepreşedintele Partidullui Liberal, Ion Hadârcă este de părere că această întâlnire „trebuie considerată ca o deschidere proeuropeană”. Este un semn bun că relaţiile vor intra pe un făgaş mai constructiv, a declarat el.

Parteneriat strategic şi aderarea la UE

Sedinta comuna de guvern cu Rep.Moldova va fi prima actiune de politica externa a actualului cabinet Ungureanu, in cadrul acesteia urmeaza sa se semneze Planul de actiune pentru implementarea Declaratiei comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic pentru integrarea europeana a Republicii Molodova. ‘Încercăm, prin această şedinţă comună, să trecem la proiecte ceva mai pragmatice. Ne-am confirmat, ambele ţări, disponibilitatea de cooperare aprofundată în ceea ce priveşte integrarea europeană şi cred că este demersul cel mai bun, în această perioadă, şi speranţa noastră este că vom semna un plan de acţiune, asumat la nivelul prim-miniştrilor, care să concretizeze exact proiectele şi dimensiunile de cooperare proeuropeană dintre România şi Moldova’, a afirmat ministrul de externe Cristian Diaconescu la postul public de radio.
El a precizat că, la şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, care se va desfăşura la Iaşi, se vor discuta aspecte, care vor fi finalizate, cel mai probabil, prin acorduri, în legătură cu transportul de gaze, construcţia de poduri şi schimburile de studenţi. Diaconescu a amintit că în plan educaţional România sprijină Republica Moldova cu 100 de milioane de euro, însă trebuie convenite proiectele în acest sens. ‘Speranţa noastră – am văzut şi determinarea premierului Ungureanu în acest sens – este să avem proiecte cât se poate de concrete, pe care să le putem prezenta ca argumente, după părerea mea, mult mai solide, atunci când discutăm de integrarea europeană’, a adăugat ministrul de Externe. Întrebat care sunt priorităţile Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti în relaţia cu Republica Moldova, Cristian Diaconescu a indicat pregătirea negocierilor la Bruxelles pentru aderarea cât mai rapidă a ţării vecine la Uniunea Europeană.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *