Romania, pod logistic pentru SUA in Afganistan

de | iul. 28, 2011 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

De mai bine de trei luni de zile, armata americana livreaza echipamente de razboi si provizii pentru militarii sai din Afganistan prin intermediul bazei aeriene de la Kogalniceanu din judetul Constanta, potrivit revistei militare „Stars and Stripes”. Oficiali militari de la Washington au afirmat ca baza ar putea juca un rol extrem de important pentru aprovizionare pe perioada cat va mai dura frontul din Afganistan.

060516-F-9712C-183

De mai bine de trei luni de zile, armata americana livreaza echipamente de razboi si provizii pentru militarii sai din Afganistan prin intermediul bazei aeriene de la Kogalniceanu din judetul Constanta, potrivit revistei militare „Stars and Stripes”. Oficiali militari de la Washington au afirmat ca baza ar putea juca un rol extrem de important pentru aprovizionare pe perioada cat va mai dura frontul din Afganistan. „Zona generala din Romania are capacitate rutiera, aeriana si maritima, astfel ca este foarte favorabila”, a declarat locotenent-colonelul Greg Derner, ofiter de logistica la sediul Comandamentului European american din Stuttgart, citat de revista americana. „Star and Stripes” mentioneaza ca baza Kogalniceanu este atractiva partial datorita apropierii sale de portul Constanta de la Marea Neagra, care ofera acces la alte rute de tranzit. „Un alt avantaj este ca Romania, stat membru NATO, va permite transportul echipamentelor atat catre cat si dinspre Afganistan, a precizat Derner. Nu toate tarile permit traficul in ambele sensuri”, a adaugat responsabilutul militar american. Cu toate acestea, baza romaneasca nu va elimina toate problemele logistice pentru aprovizionarea in Afganistan, dar cu siguranta va scadea presiunea pe misiunile deja existente. Dar daca SUA isi vor intensifica operatiunile din Romania, nu inseamna ca vor trimite mai multi militari americani pentru a executa misiunea, ci mai degraba U.S. TRANSCOM va contracta localnici. Acest lucru va elibera personalul si capacitatile militare americane si va consolida economia locala, a apreciat Derner. „Armata va avea un rol de supraveghere (…). Nu preconizam deloc sa stationam oameni acolo”, a subliniat el. Potrivit locotenent-colonelului John Platte, care conduce misiunea de evaluare din Romania, aceasta se desfasoara fara probleme. Militarii din cadrul Contingency Response Wings testeaza capacitatea bazei aeriene Mihail Kogalniceanu incepand din mai. In prezent, circa 70 de membri ai Fortelor aeriene se pregatesc sa incheie faza finala a operatiunii, livrarea a 1.000 de tone de echipament catre Brigada 172 de Infanterie din Grafenwöhr.

Manevra ruseasca

Decizia SUA ar putea fi legata de problemele geostrategice in lupta cu Rusia pentru prezenta militara in Asia Centrala. In primavara lui 2010, Rusia si SUA s-au luptat pe instaurarea unui regim care sa stabileasca viitoarul bazei militare americane de la Manas din Karghistan. Aceasta baza a fost deschisa in 2011 cu rolul de a devenit un punct de tranzit al echipamentului militar pentru Afganistan, dar si a militarilor si personalul necesar pe frontul deschis in aceasta tara. Baza militara din Manas este considerata esentiala pentru efortul american de razboiul din Afghanistan, dar o problema spinoasa pentru Rusia, care a sprijinit revoltele care au dus la rasturnarea regimului presedintelui Kurmanbek Bakiev. Conform surselor militare americane, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, doar n perioada martie – aprilie 2010, prin baza aeriana din Manas au trecut peste 80.000 de soldati americani.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *