Romania forteaza intrarea in programul Visa Waiver

de | feb. 9, 2012 | România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Secretarul de stat din MAE de la Bucuresti, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, ieri, cu Marie Yovanovitch, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, relateaza serviciul de presa al MAE roman, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

SUA, visul imposibil al al diplomatiei de la Bucuresti

Fara vize in Statele Unite ale Americii, visul imposibil al al diplomatiei de la Bucuresti

Secretarul de stat din MAE de la Bucuresti, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, ieri, cu Marie Yovanovitch, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, relateaza serviciul de presa al MAE roman, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Cei doi oficiali au discutat despre recalcularea ratei de refuz pentru obtinerea de către cetătenii români a vizelor necesare pentru a călători în SUA, secretarul de stat roman primind asigurari ca noul proiect legislativ pe această temă, dezbatut de Legislativul american, este favorabil ţării noastre, propunând o rată de refuz a vizelor de 10%.
Astfel, Marie Yovanovitch a reconfirmat sprijinul administraţiei americane pentru includerea Romaniei în acest program şi a oferit o serie de detalii privind noul proiect legislativ introdus pe agenda Congresului SUA, la 31 ianuarie 2012, prin care se redefinesc condiţiile de participare la VWP. La randul sau, Bogdan Aurescu a remarcat caracterul favorabil pentru România al unora dintre prevederile noului proiect, cum ar fi calcularea noii rate de refuz propuse, de 10% (faţă de 3% în prezent), prin raportare la numărul de aplicanţi de viză, iar nu la cel de aplicaţii (ca în prezent), propunere pe care partea română a avansat-o încă din 2009.

Promisiuni prezidentiale

Reamintim ca la sfârşitul lunii mai 2011, preşedintele american Barack Obama a anunţat, la Varşovia, că doreşte o modificare în ceea ce priveşte criteriile de intrare în Visa Waiver, prin care nu va mai fi luată în considerare rata de refuz a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc şederea legală în Statele Unite. Ulterior, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a arătat, într-o conferinţă de presă, că în cazul în care această lege va trece în Congres în forma susţinută de preşedintele Obama, „ar putea avea o implicaţie pozitivă” asupra participării României la programul Visa Waiver. În prezent, pentru ca o ţară să fie inclusă în programul Visa Waiver – prin care este eliminată obligativitatea obţinerii în prealabil a unei vize de intrare în SUA – ia în calcul, ca principal criteriu, rata respingerii solicitărilor de viză formulate de cetăţenii respectivei ţări. Rata de respingere a vizelor nu trebuie să depăşească 3%.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *