Revolutia, in Turcia, este una economica

de | aug. 21, 2011 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Daca lumea araba este ravasita de schimbari revolutionare politice si sociale, despre Turcia se spune ca este in plina revolutie economica, una declansata cu mult inaintea actualului val de schimbari din spatiul islamic arab,
Republica Turcia, miracolul economic de la Marea Neagra

Republica Turcia, miracolul economic de la Marea Neagra

Daca lumea araba este ravasita de schimbari revolutionare politice si sociale, despre Turcia se spune ca este in plina revolutie economica, una declansata cu mult inaintea actualului val de schimbari din spatiul islamic arab, care aspira insa si el la prefaceri economice de tipul celor ce se desfasoara de aproape un deceniu in Turcia.

Intr-un articol care se cheama chiar „Revolutia economica din Turcia” si in care isi propune sa explice reusita acestui proces, prof. Ibrahim Ozturk de la Universitatea Marmara din Istanbul remarca faptul ca premierul Erdogan „a reusit sa exercite un control politic democratic asupra armatei si birocratiei turce”. Revirimentul economic a intervenit dupa o perioada de grave tulburari economice, politice si sociale, pe care primul ministru de la acea vreme Bulent Ecevit nu ezita sa le numeasca „o criza a statului turc”, in”deceniul pierdut” al anilor 1990, cand cresterea economica a fost slaba si instabila, PIB-ul pe locuitor modest (circa 3400 dolari), productivitatea extrem de scazuta, situatia bugetara si financiara precara, inflatia anuala de 70 la suta timp de peste 20 de ani, somajul de zece la suta si coruptia generalizata. Comentatorii europeni apreciau atunci ca Turcia „este prea mare, prea saraca si prea instabila” pentru a putea fi admisa in Uniunea Europeana.

In 2003, primul guvern Erdogan a aprobat programul de stabilizare al FMI, a adoptat o foaie de parcurs pentru aderarea la UE si a demarat simultan un ambitios plan de reforme. Ca urmare, intre 2002 si 2007, Turcia a cunoscut cea mai lunga perioada de crestere economica neintrerupta, cu o medie anuala de 6-7 la suta si cu o inflatie medie anuala considerabil redusa (astazi este de 3,98 la suta). In ciuda cresterii demografice rapide, venitul pe locuitor s-a triplat, din 2002, atingand in 2010 valoarea de 10 500 dolari. Economia turca a rezistat crizei financiare mondiale si relansarea s-a produs rapid. In 2010, PIB-ul anual real a crescut cu 9 la suta. Parasind categoria de tara „cu venit mediu”, Turcia aspira sa intre in 2012 in G 20, mai ales ca este printre primele 20 de economii ale lumii. Deficitul de conturi curente ramane totusi ridicat (6,8 la suta din PIB in 2010), ca si somajul, ceea ce implica noi reforme. In sistemul bancar si financiar vor trebui luate masuri ferme si dureroase, apreciaza prof. Erinc Yelian de la Universitatea Bilkent.

Dar problema care se pune acum, in primul rand, este „cum isi va folosi Turcia puterea sa economica in crestere”, considera profesorul Ozturk.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *