Retragerea forțelor militare ruse din Republica Moldova, pe agenda OSCE. Kremlin-ul, iritat de rezoluția ONU. Frattini: Cererea R.Moldova de retragere a trupelor ruse e desprinsă de realitate

de | iul. 11, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Principal, R. Moldova, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, Ucraina, UE, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii în una civilă cu mandat internațional, relatează mass-media de la Chișinău, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Un amendament în […]
Vladimir Putin, supărat pe Occident
Ministrul-de-Externe-rus-Serghei-Lavrov-un-aliat-al-liderului-Putin

Ministrul-de-Externe-rus-Serghei-Lavrov-un-aliat-al-liderului-Putin

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii în una civilă cu mandat internațional, relatează mass-media de la Chișinău, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Un amendament în acest sens a fost inclus în Rezoluția sesiunii anuale a AP OSCE, care se desfășoară în perioada 7-11 iulie, în Bundestag, Parlamentul Germaniei.

Axa parlamentară

Conform unui comunicat de presă a Parlamentului de la Chișinău, citat de mass-media, în cadrul ședinței au fost dezbătute 25 de amendamente propuse la textul Rezoluției de către delegațiile celor 57 de state participante.

Două amendamente au fost propuse de delegația Parlamentului Republicii Moldova și un amendament de delegația Parlamentului României. Toate au fost acceptate cu o majoritate de voturi. Aprobarea amendamentelor delegației țării noastre au avut la bază efortul comun al delegațiilor parlamentare din  Republica Moldova, România, SUA, Marea Britanie, Georgia și Lituania.

Comunicatul Legislativului de la Chișinău subliniază faptul că prin susținerea amendamentelor, OSCE și-a reconfirmat sprijinul plenar pentru soluționarea diferendului transnistrean cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova.

Chișinău: Rezoluția ONU, instrument juridic pentru R. Moldova

Rezoluția adoptată în luna iunie de Organizația Națiunilor Unite privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova va constitui un instrument juridic pentru țară, a declarat Tatiana Molcean, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, relatează agenția de presă IPN. Conform oficialului de la Chișinău, cererea Republicii Moldova la ONU face parte dintre prioritățile de a asigura integritatea și suveranitatea statului.

Tatiana Molcean susține că rezoluția a avut scopul de a avea la nivelul ONU un document care spune clar care este poziția statelor referitor la prezența militară străină pe teritoriul Republicii Moldova. „Nu doar readucerea pe arena internațională a subiectului a fost scopul, dar și fixarea clară a principiilor, a faptului că prezența trupelor este contrară voinței Republicii Moldova și asta este o încălcare a dreptului internațional, a Cartei ONU”, a spus Tatiana Molcean. Secretarul de stat a mai adăugat că deși rezoluțiile nu au ca efect o acțiune imediată, acestea constituie un instrument juridic.

OSCE, un instrument impotent în fața Kremlin-ului

OSCE, un instrument impotent în fața Kremlin-ului

Amenințare rusă

Secretarul de stat la Ministerul Apărării de la Chișinău, Radu Burduja, consideră că rezoluția ONU este un succes la nivel diplomatic pentru Republica Moldova. Potrivit lui, prezența trupelor ruse este atribuită la capitolul amenințări la adresa securității țării. „Urmează să vedem cum o să se țină cont de această rezoluție, dar pentru noi este foarte important că la nivel internațional a fost vociferată această doleanță a noastră și o considerăm foarte benefică pentru domeniul apărării”, a declarat Radu Burduj, care a mai precizat că numărul exercițiilor militare care se produc în stânga Nistrului crește în fiecare an cu aproximativ 30%.

Îngrijorător, în opinia lui, este faptul că aceste exerciții interacționează tot mai mult cu potențialul transnistrean, Grupul operativ de trupe ruse staționate ilegal în regiunea transnistreană jucând rolul de comandă și control în această zonă.

Sursa citată mai menționează că Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Moscova, indignată de rezoluția ON

Moscova este indignată de rezoluţia ONU privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat ambasadorului Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, în marja reuniunii ambasadorilor fostei republici sovietice din aceste zile, desfășurate la Chișină. „Chiar data de 25 iulie fixată pentru consultări interministeriale la Moscova, la nivel de secretari de stat şi secretar de stat rus, este pusă la îndoială această dată, este posibil să fie transferată pentru mai târziu. Oficial, pentru a căuta răspunsuri la aceste întrebări şi neoficial pentru a face o pauză după adoptarea acestei rezoluţii”, a mai declarat ambasadorul Moldovei în Rusia, Andrei Neguţa.

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, un apropiat al președintelui pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, unde viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin l-a atenționat asupra faptului că rezoluția adoptată de către Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova este un ”pas neprietenos”.

Bomba Frattini

Cererea Chişinăului de retragere a trupelor ruse de ocupaţie din stânga Nistrului „e desprinsă de realitate”, declara în urmă cu câteva luni, Franco Fratini, reprezentant al OSCE pentru Transnistria, citat de postul rus de televiziune RUSSIA TODAY, finanţat de Kremlin. Declarațiile au fost făcute în marja unei vizite efectuate de Frattini la Moscova, unde a ținut o prelegere la Academia Diplomatică și purtat discuţii cu Serghel Lavrov, un aporpiat al său.

Frattini a afirmat la postul de televiziune amintit că acum există probleme mai serioase și mai grave, de care depinde direct cum vor derula în continuare relațiile dintre autoproclamata republică nistreană și Chișinău. „Aceste abordări sunt rupte de realitate. Nu e justificat în niciun fel să discutăm acum despre prezența militară rusă, până când nu vom soluționa pachetul de probleme, care include și alte momente importante”, a spus Frattini.

Acesta a spus că preferă ca să se lucreze asupra recunoașterii de către Chișinău a „sistemului bancar” din Transnistria. „Eu cred că președinția OSCE deținută de Italia și-a trasat obiective mai importante în care să obținem rezultate concrete. (…) O să aduc câteva exemple: suntem foarte aproape să ajungem la un acord privind oferirea numerelor neutre pentru vehiculele transnistrene, ca mijloacele de transport să aibă acces în traficul rutier internațional”, a spus Fratiini.

Mass-media de la Chișinău punctează faptul că Franco Frattini, apropiat al Ministrului rus de Externe Lavrov, este noul reprezentant special al OSCE pentru Transnistria, acesta declarând că fără contribuția Rusiei și implicarea președintelui Igor Dodon, reglementarea diferendului transnistrean este imposbilă. Numirea lui a trezit îngrijorare în mediile politice și diplomatice occidentale de la Chișinău. (N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *