Resursele energetice din Marea Neagra, vizata de investitori străini

de | oct. 31, 2011 | Razboi energetic, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Reprezentanţii consorţiului international format din companiile Sterling Resources, PetroVentures şi Gas Plus au declarat, saptamana trecuta, in cadrul unei intalniri cu ministrul roman al Economiei, Ion Ariton, că vor investi între 500 milioane dolari şi un miliard de dolari în explorarea de hidrocarburi din Marea Neagră.

Compania Sterling Resources, noua stapana a resurselor energetice din Marea Neagra

Compania Sterling Resources, noua stapana a resurselor energetice din Marea Neagra

Reprezentanţii consorţiului international format din companiile Sterling Resources, PetroVentures şi Gas Plus au declarat, saptamana trecuta, in cadrul unei intalniri cu ministrul roman al Economiei, Ion Ariton, că vor investi între 500 milioane dolari şi un miliard de dolari în explorarea de hidrocarburi din Marea Neagră. „Ministrul Economiei, Ion Ariton, a primit, azi (joi – n.r.), delegaţia reprezentanţilor consorţiului format din companiile Sterling Resources, PetroVentures si Gas Plus, pentru explorarea de zăcăminte de hidrocarburi în Marea Neagră. Reprezentanţii consorţiului au anunţat că vor investi în următoarea perioadă între 500 de milioane şi un miliard de dolari în explorări în zonele Ana şi Doina, care fac parte din perimetrele Pelican şi Midia, concesionate de la Statul Român”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei de la Bucuresti.
Reprezentanţii consorţiului au arătat că au finalizat toate negocierile şi procedurile cerute de legislaţia românească pentru reluarea explorărilor în perimetrele concesionate din Marea Neagră. Reamintim ca directorul general al companiei canadiene Sterling Resouces, Mark Beacom, afirma în luna iunie 2011 că necesarul de investiţii în cele două perimetre petroliere ale companiei din Marea Neagră se ridică la 500 milioane de dolari, sume care pot fi obţinute „fără probleme”. Sterling Resources mai deţine active petroliere în Marea Britanie, România şi Franţa.

Contract controversat

Contractul de concesiune încheiat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale cu Sterling Resources este în atenţia opiniei publice după ce Curtea Internaţională de Justiţie a decis în februarie 2009 că României îi revine 79,3% din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagră.
Ulterior a început o dezbatere politică privind acordul cu Sterling, generată de o hotărâre a Guvernului condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu, aprobată la sfârşitul mandatului sau, care face referire la concesiunea perimetrelor Pelican şi Midia din Marea Neagră către compania canadiană.
Totodata, mai mulţi lideri politici de la Bucuresti au afirmat, de mai multe ori, că fostul premier Tăriceanu a acordat Sterling Resources mai multe drepturi decât erau prevăzute în contractul iniţial, şi au susţinut inclusiv rezilierea acordului. În aprilie 2010 Curtea de Conturi a arătat, într-un raport referitor la acordul petrolier încheiat cu Sterling, că au existat „abateri de la legalitate şi regularitate, precum şi fapte pentru care sunt indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *