Republica Moldova sub „Cer Senin 2010”

de | oct. 31, 2010 | Info Militar, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Circa 350 de militari ai Armatei Nationale a Republicii Moldova au participat saptamana aceasta, la exercitiul „Sub Cer Senin 2010”, desfasurat la Baza militara de instruire Bulboaca. Din subunitatile antrenate in exercitiu au facut parte militarii prin contract si in termen din cadrul Brigazilor de infanterie motorizata „Stefan cel Mare”, „Dacia”, „Moldova” si Batalionul 22 de mentinere a pacii.

Armata Republicii Moldova, antrenata la standarde occidentale

Armata Republicii Moldova, antrenata la standarde occidentale

Circa 350 de militari ai Armatei Nationale a Republicii Moldova au participat saptamana aceasta, la exercitiul „Sub Cer Senin 2010”, desfasurat la Baza militara de instruire Bulboaca. Din subunitatile antrenate in exercitiu au facut parte militarii prin contract si in termen din cadrul Brigazilor de infanterie motorizata „Stefan cel Mare”, „Dacia”, „Moldova” si Batalionul 22 de mentinere a pacii. Exercitiul a fost condus de comandantul Brigazii “Moldova”, locotenent – colonel Ion Dotenco, iar dirijarea si controlul exercitiului „Sub Cer Senin 2010” a fost indeplinita de Comandamentul Forte Terestre al Armatei Nationale, relateaza surse oficiale de la Chisinau, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Participantii la exercitiu au fost evaluati din punct de vedere al pregatirii pentru indeplinirea misiunilor in Zona de Securitate in componenta Fortelor Mixte de Mentinere a Pacii. Militarii Armatei Nationale au executat situatii tactice de mentinere a pacii la noua locuri de instruire. Acestia au indeplinit misiuni de patrulare in zona de responsabilitate, negocieri pentru eliberarea ostaticilor, evacuarea ranitilor, respingerea atacului, efectuarea tragerilor de lupta, precum si salturi cu parasuta.
Schimbul efectivului din Fortele Mixte de Mentinere a Pacii va avea loc in perioada in 1 – 5 noiembrie. In cadrul acestui proces, militarii care au executat serviciul in cadrul Fortelor Mixte de Mentinere a Pacii vor fi trecuti in rezerva, iar un nou contingent de militari va prelua responsabilitatile lor in unitatile militare din Zona de Securitate.

Sedinta de razboi

Totodata, la Baza militara de instruire Bulboaca a avut loc sedinta in teren a colegiului militar al Ministerului Apararii, prezidata de ministrul Apararii de la Chisinau, Vitalie Marinuta. In cadrul sedintei a fost evaluata activitatea Armatei Nationale in perioada septembrie 2009 – septembrie 2010, starea capacitatii de lupta si mobilizare a Armatei Nationale si pregatirea unitatilor militare catre sezonul rece. Ministrul Apararii s-a referit in special la succesele obtinute in consolidarea dialogului politico-militar cu partenerii externi si reforma organismului militar pentru dezvoltarea unei capacitati de aparare credibile, moderne si eficiente. In perioada de referinta, a specificat Vitalie Marinuta, au fost reorganizate patru unitati militare si optimizata structura in 24 de unitati.
„Avind in vedere caracterul dinamic, continuu si complex al reformarii militare, conducerea Ministerului Apararii si-a concentrat efortul pe utilizarea cu eficienta a resurselor umane, materiale si financiare. In ciuda bugetului auster, Armata Nationala a desfasurat in plan national patru aplicatii tactice, inclusiv cu trageri de lupta din sistemele de artilerie dupa o perioada indelungata de stagnare”, a subliniat ministrul Apararii. Vitalie Marinuta a evidentiat ca militarii Armatei Nationale au participat la sase aplicatii internationale, iar in prezent opt ofiteri se afla in misiuni sub egida ONU in Coasta de Fildes, Liberia si Sudat. Totodata, ministrul Apararii a opinat ca un pas important in dezvoltarea resurselor umane a fost reluarea procesului de pregatire a personalului navigant si tehnic in institutiile de invatamint militar superior din Romania si Grecia. O dinamica pozitiva a cunoscut si pregatirea profesionala a cadrelor militare. Circa 100 de militari au urmat diferite cursuri de instruire in R. Moldova, iar alti 93 de militari si-au perfectionat pregatirea de specialitate in strainatate.

Profesionalizarea Armatei Nationale

Referindu-se la profesionalizarea treptata a Armatei Nationale, Vitalie Marinuta a remarcat majorarea numarului de militari incadrati prin contract in special in Batalionul „Fulger” si Batalionul 22 de mentinere a pacii. Ministrul Apararii a mentionat inclusiv rezultatele bune obtinute in dezvoltarea infrastructurii militare, imbunatatirea protectiei sociale a militarilor in anumite domenii, reforma serviciului public si procesului decizional. In afara de aceasta, a adaugat ministrul Apararii de la Chisinau, a fost perfectionata legislatia militara, sistemul de mobilizare si mecanismul de incorporare in Armata Nationala si celelalte componente al Fortelor Armate. Consiliul colegial al Ministerului Apararii este compus din 11 membri. Noua componenta a consiliului a fost aprobata prin Decretul Presedintelui R. Moldova din 30 aprilie 2010.
Recent, Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Comandant Suprem al Fortelor Armate, a urmarit actiunile efectivului Armatei Nationale, implicat in exercitiul de comandament si stat major “Turn-2010″, care s-au desfasurat la Centrul de instruire Bulboaca, relateaza surse oficiale militare de la Chisinau, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Mihai Ghimpu a apreciat pregatirea profesionala a efectivului, demonstrata in cadrul fazei practice a exercitiului, finalizata cu trageri de lupta, mentionand ca militarii au demonstrat o buna inchegare a subdiviziunilor antrenate in aplicatii, iar statele majore – profesionalism la dirijarea trupelor. “Prestatia militarilor in cadrul acestor exercitii ne demonstreaza ca programul de pregatire profesionala a militarilor este unul bine chibzuit si corespunde exigentelor timpului”, a mentionat Comandantul Suprem al Fortelor Armate din Republica Moldova. La Centrul de instruire Bulboaca, presedintele Mihai Ghimpu s-a familiarizat si cu procesul de instruire a contingentului de militari, care urmeaza a fi detasat in Fortele de mentinere a pacii din Zona de securitate, amplasata in raioanele de est al Republicii Moldova.

Aplicatie de comandament

Comandamentul Forte Terestre al Armatei Nationale a desfasurat aplicatia de comandament si stat major pe harti, cu comandamentul Brigazii 2 si Batalionul cu Destinatie Speciala, in perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2010, la Baza de instruire militara Bulboaca. Potrivit generalul de brigada Igor Cutie, Comandantul Comandamentului Forte Terestre, scopul aplicatiei este antrenarea comandantilor, personalului din statele majore si compartimente in aplicarea regulamentelor privind organizarea procesului de planificare a actiunilor cu unitatile subordonate, testarea si evaluarea eficientei procedurilor de comanda, cooperare si control, etc. La exercitiul „TURN-2010” au participat circa 430 de militari din Brigada de infanterie „Stefan cel Mare”, batalionul cu destinatie speciala „Fulger”, militari din Comandamentul Forte Terestre. Totodata, a fost antrenate circa 50 de unitati de tehnica (BMD, BTRD, MTLB), armamentul usor de infanterie si instalatii de artilerie (20 unitati), aruncatoarele de mine de calibru 82 mm si tunurile de pe masinile de lupta. Dupa o pauza de 13 ani s-a efectuat trageri din sistemul de artilerie autopropulsata „NONA” calibru 120 mm.

Instruire benefica

„In cadrul acestei evaluari, participam la instruirea si inchegarea statelor majore de tip brigada si alte subunitati operationale, iar in ultima etapa s-a desfasurat exercitiul tactic in teren cu trageri de lupta pentru verificarea pregatirii lor de a interveni in orice misiune. Aceste sisteme de artilerie au fost puse in functiune cu investitii minime, la moment avem corpul de ofiteri necesari care instruiesc militarii sa deserveasca sistemele respective. Orice instruire este benefica in primul rind pentru militarii pe contract si pentru cei in termen, pentru ca obtin experienta in linia conducerii de organizare si desfasurarea a luptei”, a mentionat ministrul Apararii, Vitalie Marinuta.
Concomitent, la baza militara se instruieste contingentul care va face schimbul Fortelor de Mentinere a Pacii in toamna acestui an, se pregatesc fortele operationale ale Brigazii 2 si se executa pregatirea speciala a Batalionului cu Destinatie Speciala. Pentru aceste unitati, prin metoda de rotatie, sunt organizate 12 locuri de instructie cum ar fi: procedurile de plasare pe campul de lupta, ocuparea pozitiilor de tragere, aruncarea grenadelor de mina, trageri din aruncatorul de grenade pe afet AG – 9, plantarea campurilor de mine manual in formatie, fortificarea pozitiilor de lupta, prezentarea mijloacelor de geniu pentru depistarea obiectelor explozive, pregatirea medicala, pregatirea mecanicilor conducatori, pregatirea de desant a Batalionului cu destinatie speciala, trecerea pistei cu obstacole, etc.

Planificare si conducere

De asemenea, Regimentul Rachete Antiaeriene „Dimitrie Cantemir”, desfasoara un antrenament de comandament si stat major. Exercitiul se desfasoara in conformitate cu planul pregatirii de lupta aprobat de catre Comandamentul Fortelor Aeriene si sunt implicati 26 ofiteri si subofiteri din cadrul unitatii. Potrivit locotenent-colonelului Ion Braniste, comandantul Regimentului Rachete Antiaeriene, antrenamentul are scopul de a perfectiona abilitatile de planificare a operatiilor, planificarea si conducerea operatiunilor de lupta, precum si sporirea nivelului de profesionalism al statului major al regimentului. Braniste a mentionat ca in cadrul primei etape, militarii sunt preocupati de activitati de planificare a actiunilor de lupta. Ulterior, acestia vor actiona in cadrul antrenamentului complex, iar spre final se va desfasura un bilant, in care vor fi mentionate succesele si lacunele depistate, precum si masurile planificate pentru viitor. Aplicatia s-a desfasurat pe parcursul a doua zile si a prevazut indeplinirea misiunilor specifice punctelor de instruire ce tin de personal, cercetare, logistica, comunicatii si informatica, etc. „Indeplinim misiunea de baza si anume cercetarea spatiului aerian al Republicii Moldova”, a mentionat capitanul Andrei Corcimit, seful Sectiei radiolocatie. La antrenament, ofiterul coordoneaza si actiunile ce se intreprind in vederea cercetarii terenului, apararii antiaeriene, rezonabila fortelor proprii, precum si reamplasarii mijloacelor de transmisiuni in scopul protectiei informationale. La aceste operatiuni, au fost implicati atit factori umani, cit si sisteme de radiolocatie, a subliniat Corcimit. Este de mentionat ca astfel de antrenamente, in cadrul Regimentului Rachete Antiaeriene, se desfasoara conform planului pregatirii de lupta aprobat de Comandamentul Fortelor Aeriene de doua ori pe an.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *