Republica Moldova, „renegociata” dupa alegerile locale

de | iun. 30, 2015 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Chiar daca partidele pro-rusesti din Republica Moldova au capatat un capital politic tot mai important, cifrele prezinta Republica Moldova intr-o lumina mai degraba pro-europeana prin prisma votului de la alegerile locale. Totusi, nu trebuie lasat de o parte faptul ca, in teritoriu, partidele relativ recent infiintate – PSRM si Partidul Nostru – nu beneficiaza de […]

AIE

Chiar daca partidele pro-rusesti din Republica Moldova au capatat un capital politic tot mai important, cifrele prezinta Republica Moldova intr-o lumina mai degraba pro-europeana prin prisma votului de la alegerile locale. Totusi, nu trebuie lasat de o parte faptul ca, in teritoriu, partidele relativ recent infiintate – PSRM si Partidul Nostru – nu beneficiaza de o infrastructura stabila ca cele pro-europene (PLDM, PDM si PL) cu state mai vechi pe primul esichier politic de peste Prut. Dupa votul de duminica, pro-europenii au cucerit cea mai importanta reduta – Chisinaul – iar speranta votatilor din aceasta categorie s-a reaprins in ceea ce priveste viitorul european al Republicii Moldova. Presedintele Partidului Liberalilor (PL), Mihai Ghimpu, susține ca negocierile intre partidele pro-europene trebuie sa inceapa de la zero. Cu toate acestea, potrivit lui Ghimpu, PLDM, PD si PL pot ajunge la o ințelegere intr-o singura seara. „Noi nu avem multe de discutat privind formarea unei noi aliante si votarea unui nou Guvern. Acestea au fost convenite inca iarna, la aeroport, la intrevederea cu participarea partenerilor europeni. Daca se doreste – noi intr-o singura seara rezolvam problema”, a declarat liderul PL in cadrul unei emisiuni televizate.

Imagine sifonata 

PLDM si PD sunt puse in prezent intr-o postura defavorabila. Asocierea tacita, dar vizibila cu PCRM, in vederea unui guvernari minoritare a tras in jos cele doua formatiuni care sunt nevoite sa faca tot mai lupte concesii in raport cu liberalii. Pe de alta parte, PL a repurtat un nou succes prin Dorin Chirtoaca, cel care a castigat Primaria Chisinaului pentru al treilea mandat la rand. Si liderul PLDM a anuntat in repetate randuri ca doreste ca partidele pro-europene sa demareze negocierile cu privire la constituirea coalițiilor la nivel central si local. De data aceasta, Filat va juca cel mai probabil rolul de mediator intre PDM si PL, dat fiind ca principalele divergente la negorierile trecute pentru formarea guvernului au fost intre cele doua partide. De altfel, liderul PDM, Marian Lupu, a spus ca invitația pentru liberali a fost lansata de catre liderul PLDM, Vlad Filat si ca nu mai exista timp de mofturi si poziționari. Lupu a mai spus, referindu-se voalat la cei de la PL, ca „orice condiționare inaintea demararii dialogului oficial va fi contraproductiva”. Astfel PD si PL pleaca din nou in cursa negocierilor de pozitie de forta, in timp ce PLDM se vede pus in pozitia unui arbitru care trebuie sa balanseze intre celelalte doua partide si sa accepe la randul sau o serie de termeni din partea urmatoarelor doua partide ca scor electoral din zona pro-europeana.

Reforme si lupta anti-coruptie, centrul de greutate al viitoarelor negocieri

Viitoarele negocieri pentru cooptarea PL la guvernare vor gravita in jurul central al luptei reale anti-coruptie care ar debloca pe verticala reformele unui tari care aspira la statutul de candidat pentru o viitoare aderarea la Uniunea Europeana. „Lupta politica de la Chisinau inca este in desfasurare, iar fortele proeuropene par sa se replieze in ceea ce priveste o guvernare majoritara cu optiuni deschise pro-europene. Anumite forte politice au nevoie sa abandoneze reflexele mioritice de a ucide politic cel de-al treilea partid al defunctei AIE si sa se aseze la masa negocierilor intr-un mod constructiv, fara patima si resentimente personale. PL s-a pozitionat deja si el pe o pozitie de forta inaintea negocierilor, in lumina atuului numit Primaria Chisinaului. Chiar daca le este greu sa se dezbrace de apucaturile negocierilor medivale cu palosul pe masa, cei trei lideri ai fostei AIE au nevoie sa ajunga la un consens si sa dea drumul robinetului cu reforme reale, in special in zona justitiei pentru a recastiga increderea electoratului migrat oarecum haotic inspre fortele pro-rusesti de stanga. Coruptia continuata intr-o forma agravanta a generat neincredere, iar lupta liderilor partidele pro-europeni trebuie data din nou pentru „inimi si minti”, daca ar fi sa parafrazam o strategie din timpul razboiului din Vietnam”, a declarat analistul Madalin Necsutu pentru Karadeniz Press.

De altfel si fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a lansat pe pagina sa de Facebook un indemn la reluarea negocierilor in format pro-european al celor trei partide pentru a contrabalansa ascensiunea stangii pro-rusesti din Republica Moldova.”Si in Republica Moldova poporul este mai intelept decat politicienii! Duminica, Dorin Chirtoaca a castigat Chisinaul, iar profesorul Nicolae Dandis a castigat la Cahul. Amandoi, pro-europeni si pro-romani. Lovitura grea pentru sustinatorii Moscovei, dar rezultate datatoare de speranta pentru evolutia viitoare a tarii. Acum, dupa proba de foc a alegerilor locale ramane ca toate cele trei partide pro-europene sa formeze un guvern prin care sa-i lase pe comunisti si socialisti in opozitie si sa reia cursul democratic al reformelor necesare Republicii Moldova. Sunt sigur ca se poate”, scrie fostul sef al statului.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *