Republica Moldova, obiectiv strategic al diplomatiei romanesti

de | iun. 14, 2010 | Alte regiuni, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, participă luni, 14 iunie 2010, la reuniunile Consiliului Afaceri Generale (CAG) şi Consiliului Afaceri Externe (CAE), care se vor desfăşura la Luxemburg, relateaza serviciul de presa al MAE de la Bucuresti, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Romania sustine integrarea europeana a Republicii Moldova

Romania sustine integrarea europeana a Republicii Moldova

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, participă luni, 14 iunie 2010, la reuniunile Consiliului Afaceri Generale (CAG) şi Consiliului Afaceri Externe (CAE), care se vor desfăşura la Luxemburg, relateaza serviciul de presa al MAE de la Bucuresti, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Reuniunea CAE va include o componentă de relaţii externe, precum şi o componentă de dezvoltare.
În marja Consiliului Afaceri Externe, ministrul român al Afacerilor Externe va prezida cea de-a doua reuniune a Grupului informal pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, unde vor fi abordate evoluţiile recente şi progresele preconizate în relaţia UE – Republica Moldova. Reamintim ca Grupul informal pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este o iniţiativă comună a României şi a Franţei, lansată la 25 ianuarie 2010.
În cadrul Consiliului Afaceri Generale, miniştrii de externe vor lua în discuţie pregătirea lucrărilor Consiliului European de vară, din 17 – 18 iunie 2010, care va avea ca principal obiectiv adoptarea Strategiei „Europa 2020” pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă. Totodată, în cadrul acestuia, şefii de stat şi de guvern vor discuta poziţia UE pentru summit-ul G20 de la Toronto (26-27 iunie 2010) şi pregătirea participării UE la reuniunea plenară la nivel înalt privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM). Pe agenda CAG se regăsesc, de asemenea, discuţii privind Serviciul European de Acţiune Externă şi „Iniţiativa Cetăţenească”, proiect ce oferă europenilor posibilitatea de a iniţia un act normativ într-un anumit domeniu.
În marja CAE mai sunt prevăzute defăşurarea Consiliilor de Cooperare UE cu următoarele ţări: Algeria, Ucraina, Republica Moldova şi statele arabe din Golf, cât şi Consiliile de Asociere UE cu Muntenegru şi Liban, se mai arata in comunicatul de presa al MAE de la Bucuresti

Integrare academica

Institutul European din România (IER) şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” din Republica Moldova, în parteneriat cu Reprezentanţa Fundaţiei Konrad Adenauer în România şi Moldova-Institut Leipzig, organizeaza astazi conferinţa cu tema “Romania si Republica Moldova in noul context (geo)politic: oportunitati, provocari, solutii”, se arata in comunicatul de presa remis redactiei de IER.
Propunându-şi consolidarea parteneriatului privilegiat dintre România şi Republica Moldova, evenimentul este menit să aducă în atenţie diferite opţiuni de accelerare a procesului de apropiere a Republicii Moldova de spaţiul comunitar. În acelaşi timp, în cadrul dezbaterilor, vor fi evidenţiate principalele aspecte politico – diplomatice, economice, culturale şi strategice ale relaţiilor bilateral, se arata in comunicatul de presa remis agentiei.
Grupul de  participanţi va reuni reprezentanţi ai administraţiei publice, specialişti în ştiinţe politice şi economice, personalităţi din domeniul cultural din România, Republica Moldova şi Germania, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai societăţii civile şi mass-media din Romania, Republica Moldova, precum si state membre ale Uniunii Europene.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *