Republica Moldova da unda verde la studierea arhivei KGB

de | feb. 13, 2013 | Federatia Rusa, Intelligence, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dupa modelul CNSAS implementat in Romania, autoritatile de la Chisinau dau unda verde la studierea arhivelor fostului KGB moldovenesc din timpul regimului totalitar comunist. Atat cercetatori, dar si oameni de rand care doresc sa vada aceste dosare vor avea de acum incolo acces la studierea acestor documente. Actuala arhiva va fi transferata inca de luna […]

arhiva-_kgb-gi8Dupa modelul CNSAS implementat in Romania, autoritatile de la Chisinau dau unda verde la studierea arhivelor fostului KGB moldovenesc din timpul regimului totalitar comunist. Atat cercetatori, dar si oameni de rand care doresc sa vada aceste dosare vor avea de acum incolo acces la studierea acestor documente. Actuala arhiva va fi transferata inca de luna viitoare din depozitele Serviciului de Informatie si Securitate (SIS) si ale Ministerului de Interne (MAI). Arhiva Nationala a Republicii Moldova a intrat in posesia unui nou depozit, astfel incat, peste 40 de mii de dosare desecretizate vor putea fi puse la dispozitia solicitantilor. intre timp, acestea mai asteapta in depozitele SIS si MAI pana cand Serviciul Stare Civila isi va transfera toate actele in noul sediu de la parterul Ministerului Justitiei. Directorul Arhivei Nationale, Ion Varta, a declarat ca pana la sfarsitul lunii martie-inceputul lui aprilie, dosarele aflate la Ministerul de Interne si SIS sa fie transferate la Arhiva Nationala, iar cercetatorii sa poata lucra asupra lor si sa le poata valorifica. „Pana la sfarsitul lunii martie-inceputul lui aprilie, dosarele aflate la Ministerul de Interne si SIS sa fie transferate la Arhiva Nationala, iar cercetatorii sa poata lucra asupra lor si sa le poata valorifica” a declarat Ion Varta, citat de moldova.org. Documentele desecretizate au o importanta deosebit de mare deoarece fiecare dintre ele ofera posibilitatea de a realiza un portret amplu al celor care au suferit in urma represiunilor sistemului si de a scrie istoria. „Cercetand arhivele, un istoric vede modul prin care basarabenii au rezistat impotriva sistemului comunist. In spatele fiecarui dosar se afla omul care a putut sa tina piept sau sa protesteze. Acesti oameni aveau caractere foarte puternice”, sustine istoricul Mihai Tasca. „Cunosc cazul cand fiul a vazut dosarul tatalui… A avut emotii de nedescris. Citind documentele despre arestul tatalui sau, ii reveneau in memorie acele momente, el atunci avea varsta de 3-4 ani, si spunea: «Da, iata eu imi amintesc, in seara ceea l-au luat…». Iata care este rolul lor”, a adaugat acesta.

Probleme ce trebuie rezolvate

Ion Varta a mai spus ca in ultima perioada s-a triplat numarul de solicitari din partea cercetatorilor, fostilor deportati sau rudelor acestora. „Procedura de acces la dosar este destul de simpla, este necesar sa scrii o cerere apoi urmeaza o discutie cu arhivistul in urma careia se stabileste clar nevoile solicitantului, se completeaza recipisa care reprezinta asumarea tuturor responsabilitatilor, dupa care, solicitantul accede in sala de studiu”, mentioneaza Ion Varta. Cu toate acesta, Arhiva Nationala mai are multe probleme de rezolvat, inclusiv simplificarea procedurii de cercetare. in acest sens, istoricii se plang ca nu li se permite fotografierea dosarelor, iar copierea manuala a documentelor le consuma foarte mult timp si ingradeste posibilitatea altora sa studieze. „In alte tari, la intrarea in arhiva este scris sa nu uiti aparatul de fotografiat, in Romania – scrie doar sa nu folosesti blitz-ul, la noi nu se permite deloc sa fotografiem. in asa ritm nu scriem istorie nici in 20 de ani”, mentioneaza Mihai Tasca. in ianuarie 2010, in urma unui decret prezidential emis de Presedintele interimar, Mihai Ghimpu, in jur de 15 mii de dosare au fost transmise in gestiunea Arhivei Nationale.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *