Republica Moldova, atrasa mai mult de UE decat de Moscova

de | ian. 13, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Alianta pentru Integrare Europeana, a castigat din nou alegerile parlamentare dupa 16 luni de guvernare nesigura. Totusi, victoria AIE, cu toate ca a fost una dificila, demonstreaza o atractie gravitationala mai mare a Republicii Moldova spre Uniunea Europeana, decat spre Rusia. UE si Rusia au concurat direct pentru rezultatul campaniei electorale si negocierile post-electorale,

Premierul Vladimir Filat mizeaza pe sprijinul UE

Premierul Vladimir Filat mizeaza pe sprijinul UE

Alianta pentru Integrare Europeana, a castigat din nou alegerile parlamentare dupa 16 luni de guvernare nesigura. Totusi, victoria AIE, cu toate ca a fost una dificila, demonstreaza o atractie gravitationala mai mare a Republicii Moldova spre Uniunea Europeana, decat spre Rusia. UE si Rusia au concurat direct pentru rezultatul campaniei electorale si negocierile post-electorale, considera analistul politic, Vladimir Socor, potrivit presei de la Chisinau. Potrivit lui, Kremlinul a incercat sa sustina unicul partid rezistent din Moldova – Partidul Comunistilor. Administratia presedintelui Dmitri Medvedev a coordonat actiunile politice ruse in Republica Moldova incepand cu toamna anului 2009. Seful administratiei prezidentiale de la Moscova, Serghei Nariskin, a vizitat de mai multe ori Republica Moldova si a gazduit, de asemenea, o serie de reuniuni la Moscova pentru a forma o coalitie de centru-stanga, cu Partidul Comunistilor la baza.
Pe de alta parte, UE a intensificat ofertele sale de perspectiva a integrarii europene a Republicii Moldova, asistenta financiara, programele de cooperare economica, si de facilitare a vizelor. De asemenea, au sporit vizitele oficialilor europeni la Chisinau, demonstrand in mod clar preferinta pentru AIE sa castige alegerile si sa formeze un guvern durabil. Comisia Europeana si mai multeguverne, in special din Europa Centrala, percep Republica Moldova ca o potentiala „poveste de succes”.

Implicare rusa

Autorul materialului noteaza ca, administratia prezidentiala a Rusiei s-a implicat direct in toate cele trei alegeri parlamentare care au avut loc in tarile CSI pe parcursul anului 2010: Ucraina, Kargazstan, si Republica Moldova. In fiecare dintre cele trei cazuri, ele s-au terminat „cu succes” pentru Rusia. In Republica Moldova, Nariskin l-a convins pe liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, sa semneze un acord de parteneriat cu partidul puterii Rusia Unita, intr-o incercare de a diviza AIE si de a forma o coalitie de centru stanga.
Lupu si numarul doi in Partidul Democrat, omul de afaceri Vlad Plahotniuc, au negociat in ambele directii pana la ultima zi. Pe 28 decembrie, la Consiliul National politic al partidului a fost aprobata decizia de a reconstitui AIE, cu Marian Lupu in calitate de candidat prezidential comun. Reprezentantii din Administratia lui Nariskin au asistat la aceasta conferinta a partidului, dar nu au putut sa schimbe rezultatul acesteia.

Viraj politic

Moscova nu s-a ales cu nici un partid pro-rus pe malul drept al Nistrului (situatia este diferita in Transnistria). Cel mult la ce poate spera este sa faca la Chisinau un viraj de la vectorul occidental spre cel echidistant intre Occident si Rusia. Potrivit lui Socor, Kremlinul a considerat ca o coalitie de centru-stanga, dintre Partidului Comunistilor si cel Democrat, ar fi mai acceptabila pentru Moscova in care comunistii ar furniza un numar mare de electorat si o baza parlamentara, la care echipa lui Lupu ar adauga un aspect european si competente tehnice.
Moscova si PCRM au ajuns la o profunda neincredere reciproca, aceiasi relatie Partidul Comunistilor o are cu Tiraspolul. Guvernarea de opt ani a lui Voronin a fost marcata de tensiuni continue si focare de conflict periodice cu Rusia. O coalitie de centru-stanga ar putea incetini cursul european al Republicii Moldova, spre satisfactia Moscovei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *