Republica Moldova, amenintata de armata rusa

de | dec. 29, 2009 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presedintele autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, Igor Smirnov, a reiterat azi solicitarea oficiala catre Federatia Rusa privind suplimentarea contingentului militar rus din regiunea transnistreana, relateaza surse locale, in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS

Igor Smirnov cheama armata rusa la Nistru

Liderul separatist transnistrean Igor Smirnov convoaca armata rusa la Nistru

Presedintele autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, Igor Smirnov, a reiterat azi solicitarea oficiala catre Federatia Rusa privind suplimentarea contingentului militar rus din regiunea transnistreana, relateaza surse locale, in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS. Declaratiile au fost facute in timpul intalnirii dintre liderul regimului separatist de la Tiraspol si o delegatie a Patriarhiei Ortodoxe Ruse, condusa de Iustinian Ovcinicov, arhiepiscopul de Tiraspol si Dubasari, un apropiat al lui Igor Smirnov.
Reamintim ca saptamana trecuta, Smirnov a precizat, intr-un interviu acordat cotidianului Nezavisimaia Gazeta ca „soldatii rusi ar putea ajunge peste hotare daca aceasta va cere interesul national”. Smirnov a precizat ca apararea drepturilor cetatenilor rusi care traiesc in regiune este o prioritate. „Astfel, o suplimentare a fortelor armate rusesti in Transnistria poate si nu este nevoie. Este deajuns sa ramana cei care sunt in prezent”, a mai precizat acesta pentru Nezavisimaia Gazeta, citat de mass-media de la Chisinau.

Solicitari repetate

Reamintim ca periodic autoritatile de Tiraspol solicita majorarea numarului de soldati rusi desfasurati in zona de securitate din regiunea separatista. Astfel, la sfarsitul lunii noiembrie 2009, delegatia transnistreana la Comisia unificata de Control (CUC) a adresat o cerere oficiala partii ruse in care solicita majorarea contingentului fortelor de pacificare rusesti in zona de securitate de pe fluviul Nistru. Conform agentiei de presa „Novii Reghion”, seful delegatiei transnistrene Oleg Beleakov a declarat ca in prezent in regiune sunt circa 500 de pacificatori rusi,  pe cand acordul din 1992, grupul rusesc de mentinere a pacii trebuie sa numere 2400 de persoane, in afara escadrilei de elicoptere militare, retrasa din considerente financiare de catre Federatia Rusa.
In declaratia delegatiei transnistrene la CUC se arata ca majorarea efectivului de pacificatori rusi in regiune va contribui la sporirea increderii populatiei din Transnistria fata de partea moldoveana. „Orice alta prezenta straina in Transnistria in afara de cea ruseasca – in orice calitate si orice cancitate – va fi perceputa negativ si ostil de catre transnistreni. Numai Rusia ca tara garant se bucura de increderea populatiei locale. Si numai Rusia in virtutea unitatii ei istorice cu popoarele ce populeaza regiunea, este capabila sa mentina pacea pe ambele maluri ale Nistrului”, se arata in declaratia delegatiei transnistrene la CUC, citata de agentia Regnum, si preluata de mass-media de la Chisinau.

Regim de vize

La randul sau, liderul transnistrean Igor Smirnov devlarat ca Tiraspolul ar putea introduce regimul de vize pentru Republica Moldova, daca autoritatile moldovene vor confisca pasapoartele locuitorilor Transnistriei care nu au trecut domiciliul pe teritoriul controlat de autoritatile legitime de la Chisinau. Declaratia a fost facuta in timpul intrevederii dintre Smirnov si o delegatie internationala formata din reprezentantul special al presedintelui in exercitiu al OSCE, Haralampos Hristopulos, seful misiunii OSCE in Republica Moldova, ambasadorul Philip Remler, precum si alti reprezentanti ai organizatiei internationale. In timpul intrevederii, care s-a desfasurat la Tirapol, el i-a anuntat ca este ingrijorat de cazurile de confiscare in Republica Moldova a pasapoartelor rusesti si ucrainene apartinand locuitorilor Transnistriei, acuzatii negate de Chisinau.
„Va previn, drept raspuns vom introduce regimul de vize pentru cetatenii moldoveni. Sunt de acord ca este salbaticie, dar ce sa facem?”, a spus Igor Smirnov. Potrivit liderului de la Tiraspol, „nu inspira optimism nici declaratiile autoritatilor moldovene ca incepand cu 1 ianuarie 2010 ar putea intra in vigoare legea Republicii Moldova privind necesitatea efectuarii platilor de catre agentii economici transnistreni la bugetul moldovean”. „Acesta reprezinta deja o destabilizare. Aducem la cunostinta acest fapt tuturor mediatorilor. Cred ca nimeni nu are nevoie de destabilizare”, a subliniat liderul transnistrean la intrevederea cu reprezentantii OSCE.
De asemenea, in timpul intrevederii au fost discutate rezultatele cooperarii celor doua parti. In opinia lui Smirnov, in acest sens „nu s-au facut mari progrese, ceea ce este legat, in special, de procesele interne din R. Moldova, insa totusi se poate vorbi si de unele rezultate”. „A fost organizat un seminar privind cooperarea fortelor de ordine ale Transnistriei si Republicii Moldova, precum si cateva intrevederi la Viena. Bineinteles, inca mai avem de lucru”, a precizat el, preluat de mass-media locala. In acelasi timp, Smirnov a subliniat ca in prezent nu exista o alternativa la negocieri, „insa organizarea negocierilor doar pentru desfasuarea acestora nu rezolva problemele. Sunt necesare garantii ca toate acordurile dintre parti intr-adevar vor fi puse in aplicare si vor fi viabile”, a spus liderul de la Tiraspol.

Constitutia rublei

Autoritatile de la Tiraspol intentioneaza sa organizeze in urmatoarele luni un referendum privind adoptatea noului proiect de Constitutie, care, potrivit liderului transnistrean Igor Smirnov, este practic identic cu legea fundamentala a Federatiei Rusiei, facilitand eventuala integrare ca regiune sau republica autonoma in fosta republica sovietica, relateaza agentiile de presa locale. Liderul transnistrean Igor Smirnov a declarat anterior ca in prezent Tiraspolul continua procesul de armonizare a Constitutiei transnistrene cu legea fundamentala a Rusiei. Smirnov a subliniat ca adoptarea unei noi Constitutii va reprezenta un semnal pentru Rusia ca Transnistria este dispusa sa intre in componenta ei in calitate de regiune, citat de mass-media locala.
Reamintim ca discutiile privind modificarea Constitutiei transnistrene au inceput dupa ce 16 deputati din formatiunea majoritara Obnovlenie (Reinnoirea), in fruntea careia este fostul presedinte al Sovietului Suprem (Parlamentul unicameral de la Tiraspol – n.r.), Evgheni Sevciuk, au propus unele amendamente constitutionale. Prin aceste modifocari parlamentarii transnistreni urmareau extinderea atributiilor Legislativului in detrimentul celor ale Administratiei prezidentiale, modificari ce l-au nemultumit pe liderul Igor Smirnov. El a cerut amanarea adoptarii acestor modificari, pentru a fi examinate in prealabil de Comisia pentru armonizarea legislatiei Transnistriei la cea a Federatiei Ruse.
La mijlocul lunii aprilie 2009, Sovietul Suprem de la Tiraspol a adoptat in prima lectura modificarile constitutionale. In replica, Smirnov a infiintat o comisie responsabila cu analiza propunerilor de modificare constitutionala, care a inaintat propriul proiect de modificari. La inceputul lunii iulie 2009, seful Legislativului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a demisionat pe fondul divergentelor cu liderul republicii nerecunoscute international, Igor Smirnov. „Acest document va conduce la distrugerea statului. Se incearca acreditarea unei singure persoane de care sa depinda, practic, toate functiile elective”, a spus Sevciuk referindu-se la proiectul comisiei prezidentiale.
Transnistria, prin Constitutia din 2000, a fost transnformata dintr-o republica semiprezidentiala intr-una prezidentiala, ceea ce inseamna ca orice modificare a Constitutiei trebuie sa aiba aprobarea presedintelui. La referendumul din 17 septembrie 2006, majoritatea locuitorilor regiunii transnistrene s-au exprimat pentru independenta Transnistriei si aderarea ei ulterioara la Rusia.

Rubla dubla

Parlamentul transnistrean va examina un proiect de lege privind libera circulatie a rublei rusesti in regiunea separatista, a declarat unul dintre autorii acestei initiative, deputatul Dumitru Munteanu. Rubla ruseasca a devenit de mult timp principalul mijloc de plata in Transnistria, pentru ca rubla transnistreana nu este o deviza convertibila si nu are cod international de devize, subliniaza mass-media locala. Peste 80% din platile financiare sint efectuate prin intermediul rublei rusesti sau al altor monede straine, in timp ce anumite companiii platesc salariile in ruble rusesti, a remarcat Andrei Grozin, de la Institutul tarilor din CSI (Comunitatea Statelor Independente). Introducerea rublei va permite exportatorilor locali minimizarea pierderilor cauzate de cotatiile devizelor si va spori atractivitatea investitiilor in republica autoproclamata, mai ales pentru investitorii rusi, subliniaza un functionar din Ministerul transnistrean al Economiei. Schimburile cu Rusia se ridica, potrivit acestuia, la 40% din exporturi si la 32% din importurile regiunii separatiste. Unul dintre cei mai mari exportatori transnistreni este o uzina metalurgica din Republica Moldova, controlata de Metalloinvest.
Reprezentantii Bancii Republicane a Transnistriei, ai Bancii Rusiei si ai Ministerului rus de Finante au refuzat sa comenteze informatiile. Rusia nu a autorizat oficial decit circulatia rublei in Belarus. Nu este insa necesar niciun consimtamint din partea Bancii Rusiei, a declarat Aleksandr Handruiev, fost vicepresedinte al Bancii Centrale.  La randul sau, vicedirectorul pentru economie si finante al Uzinei „Pribor” din Tighina, Anatol Dunder, citat de mass-media locala, a declarat ca introducerea rublei rusesti pe teritoriul Transnistriei ar ajuta intreprinderile. Dunder a mentionat ca, la momentul actual, una dintre dificultatile cu care se confrunta fabrica este faptul ca toate acordurile sunt incheiate in ruble rusesti, iar atunci cand moneda ruseasca este convertita in rubla transnistreana, cursul pierde pana la 30% din volumul total al profitului.

Negocieri degeaba

Viceministrul rus de externe Grigiri Karasin a discutat recent cu asistentul adjunctului secretatului de stat al SUA Daniel Russel despre reglemetarea conflictului moldo-transnistrean, relateaza mass-media locala. In cadrul discutiilor „a fost abordat subiectul reluarii procesului de negocieri cu participarea reprezentantilor Republicii Moldova si ai Transnistriei”, potrivit unui comunicat al serviciului de presa al MAE rus, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. La intalnire a participat si ambasadorul rus pentru misiuni speciale de la Chisinau, Valeri Nesteruskin. Reamintim ca negocierile privind rezolvarea diferendului transnistrean se desfasoara in format 5+2, la care participa, pe langa partile implicate – Republica Moldova si Transnistria – si Rusia, Ucraina si OSCE in calitate de mediatori, SUA si UE in calitate de observatori.

Tiraspolul acuza

Prin initiativa solicitarii de suspendare temporara a interdictiilor pentru oficiali din Transnistria, Republica Moldova incearca sa ia decizii pentru structurile europene, sustine un comunicat al MAE de la Tiraspol, citat de mass-media de la Bucuresti. Departamentul transnistrean de Externe scrie intr-un comentariu postat luni ca „interdictiile introduse de UE in 2003 au fost folosite de UE ca element de presiune politica asupra Transnistriei, iar actualizarea anuala a acestora de catre Consiliul UE, avand aceeasi motivatie, arata ca asupra Transnistriei se fac presiuni timp de sapte ani, fara a se lua in calcul situatia reala din procesul de reglementare a conflictului”, se arata in comunicat.
Aceasta initiativa „nu reprezinta o prima incercare a autoritatilor moldovene de a-si demonstra ‘bunavointa’ „, subliniaza MAE de la Tiraspol. „Inca din aprilie 2008, dupa intalnirea dintre presedintele R. Moldova si liderul transnistrean, Voronin intentiona sa faca o cerere similara catre structurile europene. Toate acestea confirma inca o data faptul ca sanctiunile UE au fost introduse la propunerea R. Moldova”, se mai arata in comunicatul de la Tiraspol.
Potrivit MAE al republicii autoproclamate, in Transnisitria nu au ramas trecute cu vederea acele conditii in baza carora Chisinaul incearca sa vina in completarea pozitiei UE, reamintind ca in 2003 nu a exista formatul de negocieri 5+2 (…). Ministerul transnistrean de externe subliniaza in acest sens ca „partea moldoveneasca incearca sa ia deciziile pentru structurile europene, stabilind termenii de actiune ai deciziilor UE si inaintand conditii de realizare a acestora (…)”.

Lista neagra

„Transnistria a subliniat, in repetate randuri, ca introducerea interdictiilor de circulatie (pentru oficiali din Transnistria – n. red.) tine de dreptul fiecarui stat membru al UE. In acelasi timp, daca UE vrea sa fie un participant obiectiv in procesul de negocieri pentru reglemetarea conflictului transnistrean si tinde spre adoptarea unor decizii eficiente, suntem convinsi ca strucutrile europene responsabile sunt capabile sa suspende de sine statator interdictiile de circulatie, fara indrumarile si cererile din partea cuiva”, considera MAE de la Tiraspol.
Reamintim ca vicepremierul Victor Osipov a solicitat, intr-o intrevedere cu diplomatii europeni acreditati in Republica Moldova, sa suspende, pentru o perioada de sase luni, interdictiile de circulatie aplicate unor lideri din Transnistria. Prin aceasta decizie se va oferi posibilitatea liderilor de la Tiraspol sa demonstreze ca pot elimina problemele care au dus la aplicarea interdictiilor de catre UE, arata comunicatul Guvernului de la Chisinau. Astfel, Chisinaul spera ca, in schimb, sa fie reluate negocierile politice, solutionate problemele scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului si eliminate obstacolele din calea liberei circulatii a oficialilor si diplomatilor in aceasta regiune.
In februarie 2009, Consiliul UE a anuntat ca a prelungit pana la 27 februarie 2010 interdictia de a se acorda vize de intrare in tarile membre UE pentru 19 oficiali din Transnistria. Printre acestia se afla liderul regiunii Igor Smirnov si cei doi fii ai sai – seful vamilor, Vladimir Smirnov, si liderul Partidului Patriotic, Oleg Smirnov. Potrivit oficialilor de la Bruxell, aceste persoane sunt direct responsabile pentru lipsa de progrese in reglementarea conflictului transnistrean si sunt acuzate ca au orchestrat inchiderea in Transnistria a scolilor cu predare in limba romana.

Interdictie cu repetitie

Anul trecut, Uniunea Europeana a ridicat interdictia de circulatie in spatiul comunitar fostului presedinte al Legislativului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk. Acesta, in varsta de 41 de ani, are o retorica mai putin agresiva fata de Chisinau, dar opteaza ferm, la fel ca si ceilalti lideri transnistreni, in favoarea independentei regiunii. In iulie, el si-a dat demisia, in contextul divergentelor cu Smirnov privind modificarea Constitutiei. Uniunea Europeana a introdus in februarie 2003 restrictii pentru deplasarea unor lideri ai regiunii transnistrene in spatiul comunitar, motivatia oficiala fiind atitudinea inflexibila, necooperanta si neconstructiva la negocierile pentru reglementarea conflictului moldo-transnistrean. Interdictia este actualizata anual, oficialii europeni promit sa o mentina pana cand oficialii transnistreni isi vor schimba atitudinea la negocieri. Pe „lista neagra” figureaza alaturi de Igor Smirnov, ministrii, sefii administratiilor locale, politicieni si activisti din cadrul unor organizatii neguvernamentale.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *