Reformă la Chișinău: Armata Moldovei se va reorganiza și va trece la statutul profesionist

de | mart. 20, 2018 | Federatia Rusa, Info Militar, Principal, R. Moldova, România, Ucraina, UE | 2 comentarii

Republica Moldova va trece la o armată de profesioniști, începând din această toamnă, pe modelul armatelor moderne din majoritatea țărilor europene. Anunțul a fost făcut astăzi de către liderul partidului de guvernământ, Vlad Plahotniuc. Armata este un domeniu subfinanțat în Republica Moldova, Ministerul Apărării din Republica Moldova având alocat un procent de doar 0,4% din […]

Republica Moldova va trece la o armată de profesioniști, începând din această toamnă, pe modelul armatelor moderne din majoritatea țărilor europene. Anunțul a fost făcut astăzi de către liderul partidului de guvernământ, Vlad Plahotniuc. Armata este un domeniu subfinanțat în Republica Moldova, Ministerul Apărării din Republica Moldova având alocat un procent de doar 0,4% din PIB.

Pe de cealaltă parte, din decembrie 2016 și până în octombrie 2017, militarii armatei Republicii Moldova nu au avut permisiunea președintelui prorus Igor Dodon de a participa la exerciții militare de antrenament cu statele partenere din Europa, fapt ce a contribuit la stagnarea și chiar degradarea capacităților operative ale Armatei.

Lucrurile au revenit pe un fagaș al normalității, după instalarea la finele lunii octombrie, a noului ministru al Apărării, Eugen Sturza, care împreună cu guvernul de la Chișinău au redeschis opțiunea acestora de a participa alături de militari din Europa la manevre și exerciții de antrenament.

Dodon a încercat să mascheze decizia sa de oprirea în cazărmi a militarilor prin invocarea „neutralității” R. Moldova, fapt ce nu a făcut decât să lase descoperit acest domeniu extrem de important. Practic, vulnerabilitatea R. Moldova a scăzut foarte mult pe dimensiunea de securitate, atrându-i lui Dodon acuzații de premeditate și chiar de sabotare a Armatei naționale. 

În paralel, pe cealaltă parte a Nistrului, numai în 2017, au avut loc circa 200 de aplicații militare cu participarea Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) și a militarilor transnistreni loiali regimului separatist de la Tiraspol, potrivit unor estimări făcute de expertul în domeniul securității, Rosian Vasiloi, în cadrul unui interviu oferit pentru portalului internațional Balkan Insight.

Rusia nu și-a ascuns niciodată intențiile militare față de regiunea separatistă transnistreană, iar relația militară dificilă dintre Moscova și Chișinău s-a accentuat pe parcursul anului 2017 până în prezent.

Aceasta a mers concomitent cu clincurile dintre cele două capitale, începând cu dezvăluirea cazului de spionaj al Rusiei împotriva Moldovei prin recrutarea de către serviciile secrete ale armatei ruse GRU a deputatului PD Iurie Bolboceanu, condamnat ulterior la 12 ani de închisoare pentru „trădare de patrie”.

Imediat după dezvăluire, cinci diplomați ruși au fost expulzați din Moldova, Moscova întorcând măsura prin expulzarea a cinci diplomați moldoveni.

Reforma promisă

De la instalarea sa în funcție, actualul ministru al Apărării de la Chișinău, Eugen Sturza, a promis că va începe o reformă a Armatei R. Moldova, inclusiv prin achiziționarea de mijloace de luptă moderne.

Odată cu preluarea mandatului îmi doresc ca Republica Moldova să se transforme dintr-un consumator de securitate în furnizor. Este foarte important ca Armata Națională să nu fie implicată în jocuri politice, pentru că există riscul să o slăbim și mai mult”, spunea Sturza la preluarea mandatului.

Încă de la începutul mandatului, Eugen Sturza s-a arătat în favoarea participării militarilor moldoveni la misiunile internaționale pentru arată partenerilor internaționali că R. Moldova poate exporta securitate în regiune.

De asemenea, Sturza a afirmat că se vor face eforturi pentru ca de anul viitor să se facă achiziții pentru înzestrarea Armatei.

În premieră pentru Republica Moldova și pentru Armata Națională, de la independență încoace, anul viitor vom avea și achiziții de tehnică, nu doar donațiile pe care le primim de la partenerii noștri străini. Vom avea achiziții de tehnică foarte necesară Armatei Naționale. Sper și sunt sigur că acest proces va fi continuat și în anii viitori. Deja am stabilit contactele cu partenerii să ne ajute în acest proces de achiziții, va fi o achiziție transparentă, dar veți vedea în 2018 aceste progrese”, a conchis ministrul.

La finalul lunii trecute, Sturza scria pe pagina sa de Facebook că, în ciuda opoziției clare arătate de Dodon, el este decis să spargă această situație de menținere deliberată a Armatei R. Moldova într-o stare permanentă de degradare.

Încă sper ca domnul președinte Dodon nu dorește ca în Moldova sa se întâmple ce s-a întâmplat în trecut în Ucraina, unde armata era ținută intenționat la un nivel precar de înzestrare. Și sper că domnul Președinte nu va insista ca Republica Moldova sa aibă o armată slabă, una de formă.

Dacă subiectul va fi menținut pe agenda Consiliului Suprem de Securitate (CSS), voi avea o poziție fermă, prin care voi susține înzestrarea și modernizarea Armatei Naționale, reformarea, profesionalizarea și eficientizarea ei”, scria Sturza.

Batalion mixt

La începutul lunii februarie, după o vizită la Chișinău a ministrului Apărării român, Mihai Fifor, România și R. Moldova au convenit formarea unui batalion mixt între cele două țări și reluarea exercițiilor militare comune, potrivit Balkan Insight.

„Am convenit astăzi la nivel de experți și să identificăm zona în care poate fi plasat acest batalion mixt”, a declarat ministrul român al apărării, Mihai Fifor, într-o conferință de presă comună la Chișinău.

Scopul reluării acestor exerciții este de a aduce armata R. Moldova la standardele de pregătire și profesionalism ale NATO. Discuțille dintre cei doi au mai vizat au vizat și acordarea de asistență pentru procesul continuu de reformă și modernizare a armatei moldovenești.

Ideea acestui batalion comun nu este tocmai una nouă. În martie 2010, miniștrii Apărării de la acea vreme din cele două țări, Gabriel Oprea și Vitalie Marinuță au discutat această posibilitate la București, după cum a relatat Karadeniz Press.

Profesionalizare și standarde mai ridicate

Revenind în actualitate, liderul PD, Vlad Plahotniuc, a declarat marți într-un briefing the presă că Armata Republicii Moldova se va reforma și va trece la statutul de armată profesionistă. El a precizat că PD a cerut un studiu amplu la acest subiect din partea guvernului și un plan de acțiuni pentru eliminarea serviciului militar obligatoriu și transformarea armatei R. Moldova într-una profesionistă.

Am luat decizia ca în R. Moldova de a se renunța la serviciul militar obligatoriu. Acest lucru se va realiza etapizat. În aproximativ doi ani, numărul tinerilor care vor fi recrutați pentru armată va scădea până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu.

El a declarat că reforma ar urma să înceapă în toamna acestui an și că se va întinde pe parcursul a doi ani de zile.

Ministerul Apărării, în curând, va da startul oficial al acestui proces. Printre primele reduceri de înrolări vor fi acelea care se vor face imediat, în toamna anului 2018, urmând va în locul recrutilor sa fie angajati militari profesionisti, pe baza de contract, care vor fi echipați după toate standardele moderne europene”, a declarat Plahotniuc.

Plahotniuc a mai spus că, în paralel, guvernul va rezolva toate probleme legate de logistică și salarizare.

Liderul PD a precizat acest lucru a fost determinat și de semnalele precum unii tinerii oferă mită pentru a evita satisfacerea serviciului militar, dar și de condițiile proaste pentru militari și familiile lor.

Vrem sa creem o armata moderna, mult mai bine dotată tehnic și financiar cu soldați profesioniști. Mii de tineri și familiile lor vor fi scutiți de povara recrutărilor obligatorii care au avut loc până în prezent”, a conchis Plahotniuc. 

Deși nu a fost precizat nimic în acest sens, această modernizare atunci în fapt implementarea unora dintre standardele NATO, care prevăd ca armata să fie în țările membre să fie una profesionistă pe bază de contract.

Dinamica regiunii s-a schimbat mult în ultimii ani, începând cu anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei Crimeea. Acest fapt a condus inevitabil la acțiuni de militarizare intensivă a regiunii, odată cu izbucnirea conflictului armat din estul Ucrainei între forțele militare ucrainene și separatiștii proruși din Donbas, cei din urmă fiind sprijiniți masiv de forțele militare ale Rusiei.

În tot acest climat tensionat, Republica Moldova își ia măsuri de consolidare a măsurilor de securitate și de întărire a capacităților defensive în fața potențialelor pericole, cel mai apropiat fiind cel de ar putea veni de pe celălalt mal al Nistrului.

Corespondența de la Chișinău, Mădălin Necșuțu

Share our work

2 Comentarii

  1. Spencer

    Sper să ajungem în sfârșit și la așa ceva că degeaba armata noastră mai recrutează toți măturătorii ăștia de bâltoace.

    Răspuns
  2. Andrei

    Buna treaba, astfel Armata nationala va deveni una mult mai performanta. Iar militarii vor avea salarii mult mai decente.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *