Referendum pentru o Constituţie nouă în Republica Moldova

de | mart. 10, 2010 | R. Moldova, Uncategorized @ro | 0 comentarii

După ce declaraţiile liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană au avut conţinuturi diferite când s-a vorbit despre reforma constituţională şi alegerea preşedintelui Republicii Moldova, consultările dintre cele patru partide au clarificat planul politic de la Chişinău: organizarea unui referendum pentru adoptarea unei noi constituţii, până la mijlocul lunii iunie, în scopul deblocării alegerii preşedintelui ţării, precum şi al evitării unor noi alegeri anticipate.

250px-Moldova_judete-largeDupă ce declaraţiile liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană au avut conţinuturi diferite când s-a vorbit despre reforma constituţională şi alegerea preşedintelui Republicii Moldova, consultările dintre cele patru partide au clarificat planul politic de la Chişinău: organizarea unui referendum pentru adoptarea unei noi constituţii, până la mijlocul lunii iunie, în scopul deblocării alegerii preşedintelui ţării, precum şi al evitării unor noi alegeri anticipate.
Prima etapă va fi adoptarea legii cu privire la adoptarea noii constituţii, care stabileşte mecanismul de adoptare a constituţiei. În baza acestei legi, parlamentul votează constituţia pe articole, iar apoi va fi organizat referendumul. Adoptarea unei noi constituţii nu înseamnă revizuirea totală a celei actuale. Este vorba de ajustare, corectare, ca să avem o constituţie care să corespundă obiectivului pe care şi l-a asumat AIE, a declarat Ghimpu. La rândul său, Premierul Vlad Filat a explicat că dacă va fi adoptată noua constituţie în urma referendumului, parlamentul actual îşi va duce mandatul de patru ani la bun sfârşit, arătând astfel că odată cu desfăşurarea acestui exerciţiu vor fi evitate alegerile anticipate. Referendumul, potrivit lui, urmează să aibă loc până pe 16 iunie, dată după care, potrivit actualelor norme, parlamentul ar trebui dizolvat deoarece a eşuat în alegerea preşedintelui.
Agerpres precizează că ideea adoptării unei noi Constituţii a Republicii Moldova, sau a modificării celei actuale, în contextul actualei crize politice, dar şi al anumitor lacune a fost propusă la mijlocul lunii noiembrie anul trecut de către un grup de experţi în drept, fiind susţinută şi de reprezentanţi ai conducerii de la Chişinău. Ca motiv al acestei iniţiative a fost invocată imposibilitatea alegerii preşedintelui ţării în anul 2009.

Reacţia opoziţiei de la Chişinău nu întârzie

Iniţiativă se loveşte însă de poziţia Partidului Comuniştilor, aflat în opoziţie, dar care deţine suficiente mandate pentru a bloca modificările constituţionale în parlament, pentru care sunt necesare 2/3 din voturi. De altfel, PCRM a anunţat într-o conferinţă de presă că a hotărât iniţierea imediat a unei consultări populare cu privire la un vot de neîncredere faţă de actuala guvernare, în persoana preşedintelui şi a guvernului Republicii Moldova. Aceasta reprezintă răspunsul formaţiunii la decizia anunţată cu o zi înainte de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, privind intenţia de a organiza un referendum privind adoptarea unei noi constituţii, evitând, astfel, alegerile anticipate. Partidul a anunţat totodată că, începând din această săptămână, reprezentanţii săi vor boicota şedinţele parlamentului. Potrivit Agerpres, şi Partidul Popular Creştin Democrat a calificat intenţia guvernării de a organiza referendum pentru adoptarea unei noi constituţii drept uzurpare a puterii în stat şi a cerut demisia imediată şi necondiţionată a întregii echipe de la conducere şi convocarea alegerilor anticipate.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *