Recensamant contestat in Federatia Rusa

de | sept. 30, 2010 | Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

În perioada 14-25 octombrie 2010, în Rusia va avea loc recensământul populaţiei, conform unei dispoziţi semnate de premierul rus Vladimir Putin, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Tandemul Putin-Medvedev cheama cetatenii rusi la recensamant

Tandemul Putin-Medvedev cheama cetatenii rusi la recensamant

În perioada 14-25 octombrie 2010, în Rusia va avea loc recensământul populaţiei, conform unei dispoziţi semnate de premierul rus Vladimir Putin, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Pe lângă datele personale, pe formularele de înregistrare vor fi şi răspunsurile ruşilor la întrebările legate de migraţie şi locul de muncă. Vor exista şi întrebări referitoare la copii şi problema locuinţelor. Ultima dată, recensământul populaţiei s-a efectuat în Rusia în octombrie 2002.

Străinii, chemati la recensământ

Rusia a apelat la cetăţenii străini care locuiesc în Rusia să participe la recensământul care va avea loc între 14 şi 25 octombrie. Indiferent dacă aceştia se află legal sau nu pe teritoriul Rusiei ei nu trebuie să se teamă să furnizeze informaţii personale. Scopul recensământului este evidenţa persoanelor ce locuiesc pe teritoriul Rusiei. De aceea vor fi înregistraţi şi cetăţenii străini şi cei fără cetăţenie. Nu vor fi prezentate buletinele de identitate sau alte documente, importante sunt datele statistice, au subliniat autoritatile ruse.
În chestionarele pentru străinii care locuiesc în Rusia mai puţin de un an de zile vor fi incluse doar şapte întrebări. Pe lângă întrebările tradiţionale-sex, vârsta, cetăţenia-recensământul va înregistra scopul sosirii în Rusia. Cei care locuiesc pe teritoriul Rusiei mai mult de un an, chiar dacă nu au reuşit să-şi facă toate actele, se vor socoti ca locuitori cu domiciliu permanent. Ei vor răspunde la întrebări despre studii,situaţia familială, numărul de copii şi sursa de venituri. Toate datele vor fi securizate şi depersonalizate.
„Pentru noi este important să obţinem date privind numărul cetăţenilor străini ce locuiesc în Rusia. De aceea vom duce muncă de lămurire cu ei”, a declarat directorul Rosstat, Aleksandr Surinov. „Noi ne-am întâlnit cu liderii diasporelor, cu jurnaliştii, reprezentanţii ambasadelor, pentru a explica felul în care decurge recensământul în Rusia, scopul lui, de ce să nu se teamă, unde să fie atenţi, cum să-i recunoască pe cei ce efectuează recensământul, îi convingem să participe la recensământ”.
Mult mai greu este să se ţină evidenţa cetăţenilor CSI, care dispun de regim fără vize cu Rusia. Numărul migranţilor ilegali poate fi cuprins între 5 şi 20 de milioane.
De exemplu, conform datelor ambasadei Kârgâzstanului, în prezent pe teritoriul Rusiei se află 385 de mii de kârgâzi. Consulul Ambasadei Kargâzsatnului în Rusia, Aigighit Buranov, a declarat ca „nu este un secret că mulţi kârgâzi se află ilegal în Rusia. Noi vom încerca sa-i convingem să nu se teamă să participe la recensământ”.
Recensământul se va efectua la domiciliu, însă oamenii vor putea veni la secţiile speciale de recensământ

Cartea religioasa

Această problemă se dezbate din nou în ajunul unui nou recensământ al populaţiei, care se va desfăşura în perioada 14-25 octombrie 2010. Ultima oară, această întrebare a fost pusă ruşilor în timpul recensământului populaţiei din 1937. Se spune că întrebarea a fost inclusă pe listă de însuşi Stalin. Atunci, s-au declarat credincioşi 53,3% din populaţia URSS, în sate procentul a fost mai mare, de aproximativ 70%. Rezultatele au fost declarate nesatisfăcătoare, iar datele au fost secretizate.
În formularele recensământului din 2010 nu este prevăzută întrebarea privind poziţia faţă de religie. Deşi, fără îndoială, în prezent, ar fi interesant să se afle câţi dintre ruşi aparţin unei confesiuni. În primul rând, acest lucru prezintă interes pentru reprezentanţii diferitelor confesiuni religioase, care consideră că datele sociologice privind numărul credincioşilor din Rusia sunt micşorate. Recensământul ar putea indica adevărata stare a lucrurilor, deoarece este chestionată întreaga populaţie a ţării. Însă personalităţile clerice spun că întrebarea privind confesiunea poate să-i pună în dificultate pe unii ruşi.
În decursul ultimilor 70 de ani, în ţară nu s-a practicat identificarea persoanelor după religie, declară Gheorghi Roşcin, preşedintele Departamentului Sobornicesc de Colaborare între Biserică şi Societate din cadrul Patriarhiei din Moscova. „Poate că înainte de a pune întrebarea privind apartenenţa religioase ar trebui să acordăm atenţie sferei educaţionale, să-i pregătim pe oameni pentru ca ei să poată răspunde la această întrebare. Un număr mare de cetăţeni, deşi aparţin unei religii, nu au fost botezaţi”.
Din punct de vedere al etnologiei şi dezvoltării generale a ţării răspunsul la întrebarea privind apartenenţa religioasă a ruşilor este extrem de important. Rusia este o ţară multiconfesională. Recensământul ar ajuta să se stabilească procentajul exact al reprezentanţilor religiilor tradiţionale şi ai altor confesiuni. Însă pentru experţi problema referitoare la religie nu este încă prioritară. În plus, potrivit lui Vladimir Zorin, directorul adjunct al Institutului de Etnologie şi Antropologie, ei au alte surse de la care primesc aceste informaţii. În primul rând, este vorba de principiul etnic prin recensământ: se ştie ce viziuni sunt susţinute tradiţional de anumite popoare. În al doilea rând, sondajele sociologice. Ele vorbesc despre faptul că numărul credincioşilor din ţară este în creştere. Potrivit ultimelor date, procentul este de 60%. În sfârşit, există şi datele conferite de confesiuni.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *