Razboiul euroregiunilor ameninta granita de est a UE

de | dec. 21, 2009 | R. Moldova, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Republica Moldova si Ucraina intentioneaza sa creeze euroregiunea "Nistru" in cadrul Parteneriatului Estic, informeaza serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau, citat de agentia KARADENIZ-PRESS

Seful diplomatiei ucrainene forteaza mana UE

Seful diplomatiei ucrainene forteaza mana UE

Republica Moldova si Ucraina intentioneaza sa creeze euroregiunea „Nistru” in cadrul Parteneriatului Estic, informeaza serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau, citat de agentia KARADENIZ-PRESS. In paralel Kievul poarta negocieri cu regimul separatist de la Tiraspol pentru includerea Transnistriei in noua euroregiune, relateaza surse locale, citate de agentia KARADENIZ-PRESS.
Iurie Leanca si Petro Porosenko au semnat o adresare comuna catre Catherine Ashton, vice-presedinte al Comisiei Europene, Inalt Reprezentant pentru Relatii Externe si Politica de Securitate, prin care au anuntat despre intentia de a crea euroregiunea „Nistru” si au solicitat sustinerea corespunzatoare financiara si tehnica in cadrul Parteneriatului Estic, relateaza mass-media de la Chisinau. Potrivit serviciului de presa al MAEIE, ministrii au mentionat importanta initiativei lansate pentru dezvoltarea colaborarii bilaterale in domeniul economic, social, umanitar, turistic, ecologic, de transport. In context, ei au subliniat importanta noului concept de dialog stabilit intre cele doua tari, care impune in prim plan criteriile pragmatismului si respectarea interesului reciproc.
In decursul ultimelor doua luni, aceasta este deja a treia intrevedere intre sefii celor doua diplomatii, ceea ce constituie un semnal clar ca Republica Moldova si Ucraina pledeaza pentru o arhitectura a dialogului bilateral care sa fie un model de buna cooperare intre doua state vecine cu un viitor comun in Uniunea Europeana. „Relatiile dintre Republica Moldova si Ucraina au intrat pe o traiectorie ascendenta, iar abordarea constructiva si cu intelegere a problemelor de pe agenda bilaterala denota faptul ca aceste relatii se afla pe un drum corect”, a declarat Iurie Leanca.

Negocieri secrete

Reamintim ca in luna aprilie 2009, la Tiraspol, a  avut loc o runda de negocieri dintre o delegatie de experti ucraineni si reprezentanti ai regimului separatist transnistrean, discutiile fiind dominate de participarea Transnistriei ca partener in noul proiect al euroregiunii Nistru, din care fac parte regiuni din Ucraina si Republica Moldova. Conform oficialilor transnistreni, citati de KARADENIZ-PRESS, Tiraspolul a propus ca noua euroregiune sa cuprinda intreg teritoriu transnistrean, diplomatii ucraineni salutand initiativa regimului separatist.
Anterior rundei de negocieri dintre responsabili ucraineni si transnistreni, Republica Moldova si Ucraina au anuntat intentia infiintarii euroregiunii „Nistru” cu scopul de a crea conditii favorabile pentru consolidarea cooperarii sociale, economice, culturale si dezvoltarea zonei prin atragerea fondurilor europene. Din componenta Euroregiunii „Nistru” urmeaza sa faca parte raioanele Floresti, Donduseni, Soldanesti, Soroca din Republica Moldova, regiunea Vinnita din Republica Ucraina, precum si regiunea Camenca, aflata sub controlul regimului secesionist de la Tiraspol. Potrivit surselor din cadrul Sovietului Suprem de la Tiraspol, citate de KARADENIZ-PRESS, Legislativul separatist va modifica legea administratiei publice locale adoptata anterior de regimul secesionist pentru a permite raioanelor transnistrene participarea la activitatile euroregiunilor. Sursele citate au declarat ca la consultarile moldo-ucrainene privind infiintarea euroregiunii Nistru au participat si demnitari ai regimului de la Tiraspol. Conform acelorasi surse, Ucraina, Republica Moldova si regimul de la Tiraspol au incheiat mai multe runde de consultari pentru infiintarea unei noi euroregiuni care sa cuprinda raioane din sudul Republicii Moldova, regiunea Odessa din Ucraina si raionul Slobozia, controlat de autoritatile transnistrene. Modelul de euroregiuni propus de catre regimul separatist, cu sprijinul Ucrainei, exclud participarea unitatilor teritorial-administrative si a autoritatilor administratiei publice locale din Romania.
Conform Ministerului Administratiei Publice Locale de la Chisinau, unul dintre avantajele crearii Euroregiunii „Nistru” presupune motivarea autoritatilor publice locale de pe ambele maluri ale Nistrului sa participe la atragerea fondurilor suplimentare, puse la dispozitie de Comisia Europeana prin trei instrumente de finantare precum Programul Operational trilateral Romania-Ucraina-Moldova, cu un buget de 127 milioane de euro, Programul Bazinului Marii Negre, pentru perioada 2007-2013 (18 milioane de euro) si Programul de Cooperare Transfrontaliera pentru Sud-Estul Europei, cu un buget pentru Moldova si Ucraina de aproximativ 2 milioane de euro.

Strategie kieveana

In paralel cu negocierile privind euroregiunile, autoritatile ucrainene au creat un grup interdepartamental special pentru gestionarea relatiilor dintre Ucraina si Transnistria, a reiterat reprezentantul special al Ucrainei in problemele reglementarii transnistrene Victor Krijanovski, citat de mass-media locala. Victor Krijanovski a adaugat ca noul grup dispune de un secretariat permanent la Kiev si o reprezentanta in portul ucrainean Odessa de la Marea Neagra. Potrivit diplomatului ucrainean, crearea grupului interdepartamental mentionat este o demonstratie a nivelului de seriozitate al Ucrainei in participarea la procesul de negocieri dintre Transnistria si Republica Moldova. Victor Krijanovski a adaugat ca grupul mentionat va elabora o linie mai clara a statului ucrainean fata de Transnistria. Diplomatul a explicat ca in prezent, toate problemele ce tin de relatiile bilaterale, cat si a reglementarii transnistrene sunt ditribuite intre diferite ministere si departamente ale Guvernului de la Kiev, ce aceea crearea grupului interdepartamental va facilita activitatea organelor administrative ale Ucrainei. Victor Krijanovski si-a exprimat increderea ca, indiferent cine va fi viitorul presedinte al Ucrainei, se va pastra continuitatea participarii Ucrainei la procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Probleme birocratice

Realizarea punctului de trecere a Dunarii cu bacul Isaccea-Orlovka (Romania-Ucraina) a primit acordul ministerelor de externe din regiune si asteapta, pentru a putea fi infiintat, avizul Uniunii Europene, relateaza agentiile de presa. „Acolo e o problema mai dificila. Orice punct de trecere nou-infiintat trebuie sa primeasca avizul Uniunii Europene. Exista acordul ministerelor afacerilor externe din cele trei tari (Romania, Ucraina si Republica Moldova, n.r.). Acordul ministerelor de externe din cele trei tari este trimis la Comisia Uniunii Europene si asteptam avizarea”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Galati, Eugen Chebac.
Conectarea orasului romanesc Isaccea de cel ucrainean Orlovka – riverane Dunarii – printr-o linie de trecere cu bacul este un deziderat mai vechi al autoritatilor locale din regiune, reunite acum in Asociatia de Cooperare Transfrontaliera „Euroregiunea Dunarea de Jos”, entitate aflata pe punctul de a obtine personalitate juridica. Din asociatie fac parte judetele Galati, Braila si Tulcea din Romania, raioanele Cahul si Cantemir din Republica Moldova, precum si regiunea Odessa din Ucraina.
Europa ar putea raspunde demersurilor comune de avizare ca punct de trecere a zonei Isaccea-Orlovka, cel mai probabil, dupa alegerile europarlamentare din 7 iunie, potrivit lui Eugen Chebac. „Nu avem inca o reactie si probabil ca va mai dura pana dupa alegerile europarlamentare”, a spus presedintele CJ Galati.
Intre timp, in tara au existat unele discutii la nivel ministerial referitoare la punctul de trecere Isaccea-Orlovka. „S-a discutat si la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, cel putin in Romania, vizavi de punctele de trecere, pentru ca acolo unde infiintezi un nou punct de trecere trebuie sa ai si punct vamal si punct de Politie de Frontiera pentru traficul marfurilor si al persoanelor”, a explicat Eugen Chebac. Ideea a fost sustinuta si de fostul premier Calin Popescu Tariceanu. „Un element foarte important in aceasta zona ar fi construirea unui punct de trecere, de transport intre cele doua maluri ale Dunarii, in asa fel incat sa permitem transportul fluxurilor economice din Ucraina catre Constanta. (…) Sa facem un terminal de transport RO-RO cu Ucraina si, in acelasi timp, un punct de trecere a frontierei”, declara Tariceanu, pe 6 noiembrie 2008, intr-o vizita electorala in orasul tulcean Isaccea.
Fara a putea estima volumul investitional pentru infiintarea punctului de trecere cu bacul Isaccea-Orlovka, presedintele CJ Galati a precizat ca fondurile necesare vor fi asigurate de UE prin programul „Securizarea granitelor”. Programul Operational comun Romania-Moldova-Ucraina 2007-2013 are o valoare totala de 127 milioane de euro, din care 43 de milioane reprezinta prima tragere pentru intervalul 2009-2010. Prin acest program, „Euroregiunea Dunarea de Jos” poate accesa granturi cuprinse intre 100.000 si 4 milioane de euro. „Vom merge intai pe un proiect pentru intarirea capacitatii administrative in judetele si raioanele componente Euroregiunii, dupa care vom merge pe proiecte comune vizand infrastructura. Ma refer aici la infrastructura rutiera, printr-o legatura mai facila intre Ucraina, Moldova, Romania si iesire in culoarele europene”, a declarat presedintele CJ Galati, Eugen Chebac.

Euroregiune juridica

Inainte de a deveni aplicant direct pentru fondurile europene, Asociatia de Cooperare Transfrontaliera „Euroregiunea Dunarea de Jos” trebuie sa obtina personalitate juridica, dosarul fiind pe rolul Judecatoriei Galati si avand un termen scurt de solutionare. Dupa emiterea hotararii judecatoresti, asociatia va organiza o Adunare Generala la Odessa in prima decada a lunii aprilie, cand vor fi stabilite structura si personalul organizatiei, precum si contributia baneasca a fiecarei parti pentru functionarea aparatului tehnic. Euroregiunea Dunarea de Jos a fost infiintata pe 14 august 1998, insa nu a reusit sa atraga fonduri europene directe. Nemultumiti, membrii sai au hotarat transformarea acesteia in asociatie cu personalitate juridica romana. Acordul privind infiintarea Asociatiei de Cooperare Transfrontaliera „Euroregiunea Dunarea de Jos” a fost semnat pe 15 iulie 2008 la Odessa si ratificat ulterior de fiecare parte: Consiliul Judetean Galati, Consiliul Judetean Tulcea si Consiliul Judetean Braila din Romania, Consiliul Raional Cahul si Consiliul Raional Cantemir din Republica Moldova, precum si Consiliul Regional Odessa, Administratia Regionala de Stat Odessa si Consiliul Raional Reni din Ucraina.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *