Războiul diplomatic Priștina-Belgrad, faza Interpol câștigată de Belgrad

de | nov. 24, 2018 | Balcani, Federatia Rusa, Federatia Rusa, Știri | 0 comentarii

​Ambasadorul rus în Serbia, Aleksandr Cepurin, a felicitat Serbia pentru succesul înregistrat la nivel internaţional împiedicând Kosovo să adere la Interpol, după ce candidatura republicii nerecunoscute a fost respinsă pentru a treia oară, relatează RADOR, preluată de KARADENIZ PRESS. „Sărbătoarea noastră de astăzi a fost completată de victoria Serbiei la Dubai, la Adunarea Generală a […]
Statutul internațional al Kosovo rămâne o problemă importantă în Balcanii de Vest
Statutul internațional al Kosovo rămâne o problemă importantă în Balcanii de Vest

Statutul internațional al Kosovo rămâne o problemă importantă în Balcanii de Vest

​Ambasadorul rus în Serbia, Aleksandr Cepurin, a felicitat Serbia pentru succesul înregistrat la nivel internaţional împiedicând Kosovo să adere la Interpol, după ce candidatura republicii nerecunoscute a fost respinsă pentru a treia oară, relatează RADOR, preluată de KARADENIZ PRESS. „Sărbătoarea noastră de astăzi a fost completată de victoria Serbiei la Dubai, la Adunarea Generală a Interpol. Vă felicit cu acest prilej. Cu câţiva ani în urmă, a existat un vot similar la UNESCO, iar astăzi vedem că lumea s-a schimbat, actualul pol de putere fiind mult mai în favoarea Serbiei. Cred că nici nu putea fi altfel, deoarece votul a avut loc în ziua în care marcăm înfiinţarea Casei Ruse din Belgrad” – a declarat ambasadorul rus, la un concert organizat cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Casei Ruse la Belgrad.
Reamintim că Adunarea Generală a Interpol, reunită în Dubai, a respins recent, din nou, cererea de aderare a Kosovo la organizaţia internaţională de poliţie.
Vicepremierul sârb şi ministru de interne Nebojsa Stefanovic a avertizat anterior că admiterea Kosovo în Interpol le va da posibilitate teroriştilor să aibă acces la bazele de date ale organizaţiei, relatează agenţia Tanjug.
Într-un comunicat, Stefanovic a estimat că decizia de a accepta cererea de aderare a Kosovo, pe lângă faptul că este o încălcare a dreptului internaţional, a Rezoluţiei 1244 a ONU şi a altor norme referitoare la cerinţele privind aderarea, va fi şi foarte periculoasă, deoarece bazele de date ale Interpol, care conţin şi informaţii despre indivizi suspectaţi de cele mai grave crime, inclusiv de terorism, ar putea ajunge pe mâinile teroriştilor înşişi.
”Chiar înainte de o sesiune a Adunării generale al Interpol, unde urmează să se ia o decizie privind cererea aşa-numitului (stat) Kosovo, cred că este de datoria mea ca ministru de interne să avertizez opinia publică din Serbia, precum şi Europa şi lumea întreagă, în legătură cu consecinţele posibile”, a afirmat ministrul sârb în comunicat.

Răzbunare kosovară

Kosovo a impus taxe vamale de 100% asupra importurilor din Serbia şi Bosnia-Herţegovina, acuzând Guvernul de la Belgrad că este responsabil de eşecul încercării Priştinei de a adera la Interpol, organizaţia internaţională de cooperare a forţelor de poliţie.
Serbia a avertizat că decizia va conduce la blocarea comerţului bilateral, iar Uniunea Europeană a îndemnat la revocarea imediată a măsurii.
Tensiunile între Pristina şi Belgrad s-au amplificat după ce Kosovo a impus, la 6 noiembrie, taxe vamale suplimentare de 10% pentru importurile din Serbia şi Bosnia-Herţegovina, susţinând că cele două state duc o „campanie agresivă” împotriva Priştinei.

Lobby de milioane

După ce Adunarea Generală a Interpolului a respins recent solicitarea de aderare a statului Kosovo, a treia de cerere de acest fel în ultimii trei ani, Priştina a acuzat Serbia de coordonarea unei „campanii acerbe” împotriva ideii de normalizare a relaţiilor cu fosta provincie sârbă. Potrivit unor surse, Kosovo ar fi cheltuit 1,2 milioane de euro pentru lobby în favoarea aderării la Interpol, bucurându-se și de sprijinul masiv al diplomației ruse.
Se crede că Serbia se opune aderării statului la Interpol de teamă că Priştina ar putea să solicite arestarea liderilor militari sârbi suspectaţi că ar fi comis crime de război în perioada războiului din 1998-1999.
Kosovo importă anual bunuri din Serbia în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, astfel că blocarea comerţului bilateral va afecta semnificativ economia ambelor state.
Independenţa fostei provincii sârbe a fost recunoscută de 115 ţări, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Cele cinci state membre ale UE care până în acest moment nu au recunoscut independenţa Kosovo sunt Spania, Slovacia, Cipru, Grecia şi România. (M.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *