Razboiul diplomatic Israel – Palestina ajunge la APCE

de | oct. 4, 2011 | Alte regiuni, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a conferit statutul de "partener al democraţiei" Consiliului Naţional Palestinian, care a salutat un "eveniment istoric", informează mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

APCE, atrasa in razboiul diplomatic israeliano-palestinian

APCE, atrasa in razboiul diplomatic israeliano-palestinian

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a conferit statutul de „partener al democraţiei” Consiliului Naţional Palestinian, care a salutat un „eveniment istoric”, informează mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Parlamentul palestinian este al doilea care beneficiază de acest nou statut acordat începând cu 2009. Marocul a primit acest statut în iunie 2011.
„Este un eveniment istoric pentru noi, cu toate implicaţiile”, a apreciat preşedintele Consiliului Naţional Palestinian (CNP), Salim Zaanoon. „Această decizie este o bază pentru pacea din regiune”, a adăugat el.
La randul sau, raportorul proiectului de rezoluţie, olandezul Tiny Kox, a declarat ca „se poate spune că este un eveniment istoric, pentru că, odată cu «primăvara arabă», au apărut noi democraţii”.
Statutul de „partener” vizează consolidarea legăturilor cu parlamentele statelor din vecinătatea Europei. Mai mulţi membri APCE au subliniat că acordarea acestui statut nu înseamnă în niciun caz recunoaşterea statului palestinian.

Israel vrea sa se aseze din nou la masa tratativelor

Israelul a acceptat propunerea internationala de reluare a negocierilor de pace cu palestinienii, a declarat purtatorul de cuvant al premierului Benjamin Netanyahu. Propunerea Cvartetului pentru Orientul Mijlociu – SUA, UE, ONU si Rusia – stabileste ca termen-limita pentru negocieri sfarsitul lui 2012. Comitetul executiv al OEP (Organizatia pentru Eliberarea Palestiniei) a asigurat saptamana trecuta ca ”nu va accepta negocieri care sa nu aiba limite minime de responsabilitate si seriozitate in ce priveste asezarile evreiesti, confiscarea pamanturilor si distrugerea proprietatilor palestiniene de catre colonistii” israelieni. OEP si-a reafirmat „angajamentul fata de solutia a doua state intre frontierele din 1967 si vointa de a negocia pentru a se ajunge la o solutie” si i-a cerut guvernului israelian ”sa tina cont de toate bazele si referirile cererii Cvartetului, mai ales cele referitoare la incetarea activitatii de colonizare si de recunoastere a frontierelor din 1967 pentru ca negocierile sa poata fi reluate repede cum se doreste”. Propunerea cere relansarea discutiilor intr-o luna si sa se faca progrese semnificative pe chestiunea granitelor si a securitatii, inainte de analizarea altor chestiuni sensibile, ca Ierusalimul si refugiatii palestinieni. Organizatia pentru Eliberarea Palestinei a reiterat joi ca va negocia numai daca guvernul israelian opreste colonizarea si accepta granitele de dinainte de 1967, ca baza pentru discutii. Israelul a luat Cisiordania de la Iordania si Fasia Gaza de la Egipt in razboiul de sase zile din 1967.

Pentagon: Israelul, din ce in ce mai izolat

Israelul este “din ce în ce mai izolat” în Orientul Mijlociu în contextul “primăverii arabe” şi este “realmente important să facem tot posibilul pentru a-l ajuta să-şi refacă relaţiile cu ţări ca Turcia şi Egiptul”, a declarat duminică secretarul american al Apărării, Leon Panetta. Panetta a declarat că nu are prea multe îndoieli cu privire la faptul că Israelul îşi menţine superioritatea militară. “Dar problema este dacă e suficient să-ţi menţii avantajul militar, dacă eşti pe punctul de a te izola pe arena diplomatică”, a adăugat Panetta, adresându-se jurnaliştilor la bordul avionului care îl conducea în Israel în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu, transmite Mediafax. “În acest moment extraordinar în Orientul Mijlociu, în timp ce se produc atâtea schimbări, nu este bine pentru Israel să fie din ce în ce mai izolat. Şi asta este pe cale să se întâmple”, a precizat el. “Cred că pentru securitatea acestei regiuni este realmente important să facem tot posibilul pentru a-l ajuta să-şi refacă relaţiile cu ţări ca Turcia şi Egiptul”, a adăugat oficialul american. Panetta are programate întâlniri cu lideri israelieni şi palestinieni luni, înainte de a merge în Egipt, apoi la o reuniune a NATO la Bruxelles, în cursul săptămânii. El a mai afirmat că va exercita presiuni asupra liderilor israelieni şi palestinieni pentru a reveni la masa negocierilor. “Principalul meu mesaj pentru cele două părţi este: nu pierdeţi nimic reluând negocierile”, a subliniat el. Secretarul american al Apărării urmează să se întâlnească luni cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi cu ministrul Apărării, Ehud Barak, precum şi cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, la câteva zile după depunerea cererii de aderare a unui stat Palestina la ONU.

Presiuni diplomatice

Secretarul de stat american Hillary Clinton a lansat recent un apel la ‘presiune’ asupra Israelului şi a palestinienilor pentru reluarea negocierilor de pace întrerupte, relatează agenţiile de presă internaţionale. ‘Egiptul, SUA, Cvartetul, toată lumea trebuie să fie gata să facă presiune asupra celor două părţi pentru a încerca să progreseze spre un acord asupra chestiunilor nesoluţionate’, a declarat ea după o întrevedere cu omologul său egiptean Mohammed Kamel Amr de la Washington. Fosta primă doamnă a făcut această declaraţie la câteva zile după depunerea unei cereri de adeziune a unui stat palestinian la ONU. Iniţiativa a fost condamnată de SUA, care văd în ea un act ‘unilateral’ care nu poare substitui negocierile între israelieni şi palestinieni. Demersul palestianian a fost imediat urmat de o declaraţie a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, UE şi ONU), prin care părţilor li se cere să reia dialogul. ‘Dacă ar avea un acord asupra frontierelor, nu ar mai exista o dezbatere asupra coloniilor, pentru că toată lumea ar şti care parte a frontierei este pentru palestinieni şi care pentru Israel’, a pledat şefa diplomaţiei americane. ‘Nu există alternativă la negocieri. Trebuie să cerem imediat părţilor să-şi lase la o parte reticenţele şi neîncrederea’, a subliniat secretarul de stat american.

Cererea palestiniana, la Comitetul pentru Adeziuni

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit, saptamana trecuta, într-o şedinţă foarte scurtă şi a hotărât să trimită candidatura de aderare palestiniană Comitetului pentru Adeziuni al Consiliului, care se va reuni vineri. Într-o reuniune care a durat mai puţin de două minute, preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate, ambasadorul libanez la ONU Nawaf Salam, a citit o scurtă declaraţie asupra trimiterii candidaturii palestiniane la Comitetul pentru Adeziuni.Nicio obiecţie nefiind manifestată de cei 15 membri ai Consiliului, Nawaf Salam a validat transferul şi a anunţat o reuniune a Comitetului vineri la ora locală 10.00 (19.00, ora României).”Doar dacă voi auzi o poziţie contrară voi trimite cererea de aderare a Palestinei Comitetului pentru Noi Membri”, a declarat Nawaf Salam. Deoarece nu a fost formulată nicio obiecţie, el a închis şedinţa. Consiliul de Securitate a purtat recent primele consultări, după depunerea istorică a unei cereri de aderare la ONU a statului Palestina, de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Statele Unite au anunţat deja că îşi vor exercita dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, dacă va fi necesar.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *