R. Moldova va negocia cu Gazprom in primul trimestru al lui 2012

de | dec. 29, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, Razboi energetic, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Republica Moldova va procura gaz de la Gazprom în primul trimestru al anului 2012 în condiţiile vechiul acord. Delegaţia Chişinăului, aflată la începutul acestei săptămâni la Moscova, nu a ajuns la o înţelegere privind semnarea noului contract.

gazpromRepublica Moldova va procura gaz de la Gazprom în primul trimestru al anului 2012 în condiţiile vechiul acord. Delegaţia Chişinăului, aflată la începutul acestei săptămâni la Moscova, nu a ajuns la o înţelegere privind semnarea noului contract.
Consilierul preşedintelui Moldovagaz, Andrei Aculov, a declarat că rezultatele negocierilor vor fi făcute publice în zilele următoare. Actualul contract, care urma să expire la 31 decembrie 2011, a fost prelungit pe încă trei luni, timp în care Chişinăul va încerca să obţină semnarea unui contract pe termen lung cu privire la furnizarea gazelor, construit pe o nouă formulă de calcul a costului la gaze. Aceasta ar permite reducerea preţului de import al gazului.
Negocierile cu concernul rus au fost reluate săptămâna aceasta, după o pauză de peste o lună. Discuţiile privind noul contract au fost suspendate după ce, la mijlocul lunii octombrie, Republica Moldova a semnat cel de-al treilea Pachet Energetic al Uniunii Europene, care presupune divizarea companiilor de furnizare şi distribuţie în entităţi diferite.
Administraţia Gazprom a aşteptat să vadă care va fi poziţia oficială a Chişinăului privind modelul de implementare a Pachetului energetic III. Oficialităţile moldovene au declarat că nu vor renunţa la implementarea acestui pachet, dar sunt dispuse să utilizeze un model, care nu ar defavoriza drepturile patrimoniale şi interesele concernului rus, care deţine pachetul de control la Moldovagaz.
Contractul în vigoare a fost semnat în decembrie 2006 şi prevedea majorarea treptată a preţului de import. În consecinţă, preţul de achiziţie a crescut de la o medie de 76,1 dolari SUA pentru o mie de metri cubi în 2005 până la circa 400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz în trimestrul patru 2011. Doar în acest an, preţul de achiziţie a gazului a crescut cu aproape 35 la sută, iar tariful pentru consumatorii casnici s-a mărit cu 26%.
O consecinţă negativă a acestui fapt este reducerea consumului. Importul de gaze a scăzut de la 1418,6 milioane metri cubi în anul 2005 până la 1187,8 milioane metri cubi în 2010, afirmă Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *