R Moldova, prezenta la conferinta partenerilor militari strategici, organizata de NATO

de | iun. 20, 2012 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Şeful Marelui Stat Major, Comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Vitalie Stoian, participă în perioada 18-20 iunie la conferinţa partenerilor militari strategici, organizată de Comandamentul Aliat de Transformare al NATO la Zagreb, Croaţia.

Şeful Marelui Stat Major, Comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Vitalie Stoian, participă în perioada 18-20 iunie la conferinţa partenerilor militari strategici, organizată de Comandamentul Aliat de Transformare al NATO la Zagreb, Croaţia.
În acest an, evenimentul se axează pe subiectele abordate în cadrul Summit-ului de la Chicago. Părţile vor discuta despre rezultatele summit-ului şi vor identifica metodele optime de reînnoire şi transformare a NATO cu suportul membrilor şi statelor partenere ale organizaţiei. Conferinţa partenerilor militari strategici, în formatul şefilor de state majore ale ţărilor membre ale Parteneriatului pentru Pace, Dialogului Mediteranean, Iniţiativei de Cooperare de la Istanbul, se desfăşoară anual şi oferă posibilitate şefilor apărării din cadrul NATO şi a naţiunilor partenere să discute perspectivele rezolvării problemelor strategice de interes comun.
Actualmente, Republica Moldova intenţionează să se angajeze în reformarea tuturor structurilor naţionale de securitate şi apărare în vederea edificării capacităţilor adecvate pentru asigurarea securităţii naţiunii şi în scopul de a dispune de capacităţi pentru a contribui la operaţiuni internaţionale la nivelul potrivit. În acest context, colaborarea cu Alianţa Nord-Atlantică prezintă mai multe avantaje: beneficierea de consultări, expertizări şi facilităţi de acces la informaţii, folosirea experienţei NATO în domeniul gestiunii situaţiilor de criză, întărirea capacităţii de rezistenţă faţă de noile provocări internaţionale ce pot afecta securitatea naţională a oricărui stat (precum terorismul), ş.a.
R. Moldova a aderat la Programul PfP (Partnership for Peace – Parteneriatul pentru Pace) la 16 martie 1994 , fiind a 12-a tara care a semnat documentul cadru. Cele 26 de tari participante in prezent la PfP formeaza un grup divers din punct de vedere geografic, care include state din Europa de Vest, foste republici sovietice din Caucaz, Asia Centrala si din alte regiuni, precum si tari care aspira la obtinerea statutului de membru al Aliantei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *