R. Moldova: Alegeri prezidentiale pe 16 decembrie

de | dec. 2, 2011 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Parlamentul de la Chişinău a stabilit vineri data de 16 decembrie pentru alegerea preşedintelui ţării.

presedintia RMParlamentul de la Chişinău a stabilit vineri data de 16 decembrie pentru alegerea preşedintelui ţării. Parlamentul urma să aleagă preşedintele la 18 noiembrie, dar scrutinul nu a avut loc pentru că nu a fost înregistrat niciun candidat. Republica Moldova nu are un preşedinte ales de peste doi ani, iar dacă legislativul nu va reuşi să-l aleagă pe şeful statului, va fi dizolvat şi vor fi organizate noi alegeri anticipate, care ar fi al patrulea scrutin parlamentar în mai puţin de trei ani. Preşedintele Republicii Moldova este ales cu votul a 3/5 dintre deputaţi
Dacă alegerile prezidenţiale nu au avut loc din lipsă de cvorum sau din cauză că nu a fost înregistrat nici un candidat pentru funcţia de preşedinte, Legislativul va fi obligat să stabilească în 30 de zile o nouă dată pentru scrutin. Parlamentul a operat în şedinţa de joi modificări la Legea cu privire la procedura de alegere a preşedintelui Republicii Moldova. Pe ordinea de zi a şedinţei au figurat două proiecte dar ele au fost comasate la propunerea Comisiei juridice, numiri şi imunităţi. Amendamentele propuse de opoziţie care prevedeau că în cazul în care şi la alegerile ordinare noi nu se va înregistra nici un candidat, scrutinul să fie declarat eşuat şi demarată procedura de organizare a alegerilor repetate, au fost respinse de majoritatea parlamentară.
Potrivit Legii, prin alegeri propriu-zise se subînţelege înregistrarea prezenţei deputatului la şedinţa specială, primirea buletinului de vot şi votarea în modul stabilit de către comisie. Alegerile nu vor avea loc dacă la scrutin au participat mai puţin de 61 de deputaţi, sau dacă în termenele stabilite de lege nici un candidat nu s-a înregistrat pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Share our work

1 Comentariu

  1. vasile

    Odata ce a fost stabilita data alegerilor, formatiunile parlamentare ar trebui sa de-a dovada un inalt grad de responsabilitate in fata cetatenilor pentru a alege presedintele si a scoate tara din criza politica existenta. Pe moment, imi fac impresia ca unii nu prea isi doresc ca presedintele sa fie ales, deoarece altfel nu pot sa inteleg comportamentul celor din Pldm, care in mod special lanseaza anumite invinuiri si zvonuri numai pentru a tensiona relatiile din alianta.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *