Qatar, fortăreață militară turcă la Golful Persic. Armament de miliarde pentru Doha

de | nov. 7, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Orientul Mijlociu, Orientul Mijlociu, Principal, Știri, Turcia, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ankara și Doha negociază semnarea unor contracte de peste 5 miliarde de dolari SUA pentru livrarea de diferite sisteme de armament și asistență militară turcească către emiratul islamic, relatează surse guvernamentale de la Ankara, citate de KARADENIZ PRESS. Tancuri, nave și alte sisteme de armament de producție turcească urmează să înzestreze armata emiratului. În acest […]
Turcia, între NATO și neo-otomanism pontic
Ankara vrea să trimită nave militare în Qatar

Ankara vrea să trimită nave militare în Qatar

Ankara și Doha negociază semnarea unor contracte de peste 5 miliarde de dolari SUA pentru livrarea de diferite sisteme de armament și asistență militară turcească către emiratul islamic, relatează surse guvernamentale de la Ankara, citate de KARADENIZ PRESS. Tancuri, nave și alte sisteme de armament de producție turcească urmează să înzestreze armata emiratului. În acest moment, aproximativ 3.000 de soldaţi turci, dotați cu tancuri și sisteme de artilerie, se află în Qatar, în timp ce baza ar putea găzdui un contingent de 5.000. Concomitent, Ankara plănuiește desfășurarea în emirat a unui contingent suplimentar format din avioane și elicoptere de luptă, precum și a unui grup de nave de luptă, după construirea infrastructurii necesare.

Tancuri și nave

Emiratul dorește să achiziționeze un număr de câteva zeci de tancuri de producție turcească model Altay, fabricat de Otokar, subsidiară a Koc Holding, una din principalele producătoare de armanent din Turcia. Sursele citate au mai menționat faptul că partea qatariotă este pregătită să finanțeze parțial și dezvoltarea proiectului Kaplan MT/ Harimau Hitam/Tigru Negru, un model de tanc dezvoltat în comun de Turcia și Indonezia. Contribuția emiratului la acest proiect s-ar ridica la aproximativ 1 miliard de dolari SUA, inclusiv prin plata anticipată a unui număr de unități.

Transportorul ușor de infanterie Otokar Kobra va dota forțele de securitate internă qatariote, precum și armata din Emirat, Doha dorind să achiziționeze câteva zeci, după o modernizare a sistemelor de luptă și comunicații. Doha mai analizează și posibilitatea achiziționării unor sisteme amfibii blindate ACV-15 și de artilerie autopropulsată T-155 Fırtına, modernizate de industria de apărare turcă cu sprijinul financiar al Emiratului.

Ankara mai dorește să vândă Emiratului 3 nave de luptă din clasa MILGEM, de fabricație proprie, flota statului arab fiind în acest moment cea mai slab înzestrată categorie de forțe militare de care dispune. Forțele navale militare turce folosesc deja un număr de 3 corvete din această clasă, fiind în desfășurare negocieri avansate cu Pakistan, Indonezia și Bangladesh pentru vinderea unor nave similare.

Sursele citate de KARADENIZ PRESS au mai menționat că partea turcă este gata să sprijine pregătirea personalului militar qatariot necesar pentru deservirea sistemelor rusești de rachete S-400 pe care Doha plănuiește să le achiziționeze.

T-155 Fırtına și-a dovedit eficacitatea în luptele cu rebelii kurzi

T-155 Fırtına și-a dovedit eficacitatea în luptele cu rebelii kurzi

Pavăză turcă

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a respins cererea de închidere a bazei militare a ţării sale din Qatar, formulată de adversarii regimului de la Doha, calificând-o drept ”nerealistă”, într-o declaraţie publicată recent de ziarele qatariote, citate de mass-media internațională. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrein şi Egipt au cerut închiderea bazei ”Tariq ben Ziyad” în cadrul seriei de condiţii vizând izolarea diplomatică şi economică a Qatarului, iniţiată în iunie 2017.

Anterior, confruntată cu posibilitatea unei invazii din partea acestei coaliții, Doha a dorit să adere la NATO, demers respins în termeni categorici de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

‘Credem că această cerere este deopotrivă nerealistă şi inoportună’, a afirmat el, amintind că Turcia şi Qatarul au semnat un acord în domeniul apărării în 2014, ‘cu mult înainte de criza din Golf’. El a mai spus că impasul diplomatic trebuie rezolvat fără întârziere.

Conflict regional

Reamintim că la data de 5 iunie 2017, Arabia Saudită, EAU, Bahrein şi Egipt şi-au întrerupt brusc relaţiile cu Qatar, acuzând micul emirat de sprijinirea grupărilor islamiste, inclusiv a Frăţiei Musulmane, şi apropierea de Iran. Închiderea bazei turce din Qatar face parte din cele 13 solicitări formulate de adversarii autorităţilor de la Doha.

Qatarul a respins aceste acuzaţii, afirmând că este ţinta unei tentative de schimbare în forță a autorităților legitime de la Doha.

Qatar şi Turcia, două ţări care sprijină gruparea Frăţia Musulmană, şi-au consolidat relaţiile în ultimii ani, notează AFP. Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani, a fost primul lider străin care l-a contactat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în timpul puciului eşuat în 2016.

Armata-turcă-garantul-securității-Emiratului-Qatar

Armata-turcă-garantul-securității-Emiratului-Qatar

Investiții de miliarde

La începutul crizei din Golf, Turcia a figurat printre printre primele ţări care au acordat sprijin Qatarului în contextul unui embargo aerian, maritim şi terestru impus de vecinii emiratului bogat în zăcăminte de gaze.

La rândul său, autoritățile de la Doha au anunțat recent acordarea unui împrumut de 15 miliarde de dolari fragilului sector bancar din Turcia şi a oferit Ankarei drept ”cadou” un Boeing 747, denumit şi ”Jumbo Jet” datorită mărimii sale, în valoare de 400 milioane de dolari. Prin acest anunț, Qatar-ul a oferit un nou sprijin politic și economic pentru redresarea lirei, după ce Banca Turciei a restrâns lichidităţile şi a limitat vânzările monedei.

Emirul din Qatar a aprobat un pachet de proiecte economice, investiţii şi depozite, după o întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a avut loc la Ankara. Banii proveniţi din Qatar vor fi canalizaţi către bănci şi pieţele financiare, a declarat o sursă din guvernul turc. Lira s-a depreciat în acest an cu aproape 40% faţă de dolar, din cauza temerilor provocate de controlul tot mai mare al preşedintelui Erdogan asupra economiei şi a apelurilor sale repetate pentru reducerea dobânzilor, în pofida inflaţiei ridicate.

Conflictul cu Statele Unite s-a concentrat pe majorarea tarifelor pentru importuri şi reţinerea în Turcia a unui pastor american, eliberat ulterior, şi a provocat deprecierea puternică a lirei.

Qatarul, interzis în NATO

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a exclus ideea aderării Qatarului la Alianţă, aşa cum a pledat anterior ministrul Apărării acestei ţări din Golful Persic, demers refuzat și de Ankara. „NATO este o alianţă pentru America de Nord şi Europa. Acest lucru este specificat în articolul 10 al tratatului fondator“, a precizat Stoltenberg, intervievat pe marginea unor declaraţii recente ale Ministrului Apărării din Qatar. În altă ordine de idei, şeful NATO a salutat parteneriatul cu Doha.

Ministrul Apărării din Qatar Khalid bin Mohammad Al Attiyah a declarat anterior pentru revista militară „Altalya“ că ambiţia strategică pe termen lung a ţării sale este aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. „Suntem un aliat principal din afara NATO. Ambiţia este de a deveni membru cu drepturi depline“, a subliniat ministrul din Qatar. În plus, el s-a declarat pentru găzduirea unor „unităţi NATO“ sau măcar a unui „centru specializat“ în teritoriul Qatarului. În prezent, Qatarul pune la dispoziţia Statelor Unite importanta bază militară Al Udeid, unde se mai sunt desfășurate și contingente din alte state NATO ori implicate în lupta împotriva terorismului, precum Australia.

Anterior, mass-media franceză a lansat o serie de speculații cu privire la apropierea dintre Qatar și Moscova. Potrivit cotidianului francez „Le Monde“, liderii saudiţi i-au solicitat preşedintelui francez Emmanuel Macron să intervină pentru a împiedica achiziţionarea de către Doha a unor rachete ruseşti S-400. În caz contrar, Arabia Saudită și aliații ameninţau cu lansarea unei acţiuni militare împotriva Qatarului, inclusiv invazia terestră. (Mihai Isac)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *