Puzzle OptimEast, un exemplu pentru societatea civila din Republica Moldova

de | nov. 27, 2017 | România, Știri | 0 comentarii

Societatea civila din Romania este un exemplu pozitiv pentru statele Parteneriatului Estic, precum Ucraina si Republica Moldova, experienta fiind preluata prin participarea la proiecte comune a unui numar din ce in ce mai mare de voluntari. Viorela Chiper, presedinta asociatiei Puzzle OptimEast, una dintre cele mai importante ong-uri din regiunea Neamt, a avut amabilitatea sa […]
Puzzle OptimEast, un exemplu pentru Republica Moldova
Puzzle OptimEast, un exemplu pentru Republica Moldova

Puzzle OptimEast, un exemplu pentru Republica Moldova

Societatea civila din Romania este un exemplu pozitiv pentru statele Parteneriatului Estic, precum Ucraina si Republica Moldova, experienta fiind preluata prin participarea la proiecte comune a unui numar din ce in ce mai mare de voluntari. Viorela Chiper, presedinta asociatiei Puzzle OptimEast, una dintre cele mai importante ong-uri din regiunea Neamt, a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari.

K.P.:Bună ziua, Vă mulțumim pentru interviul acordat. Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre organizația d-voastră? Care au fost motivele care v-au determinat să înființați organizația?
V.C.:Asociatia Puzzle OptimEast este o organizatie pentru tineri. Și-a început activitatea în aprilie 2014 și până în prezent a derulat/ a luat parte la mai multe de 100 de activități. Asociația își desfășoară activitatea în Târgu Neamț și are scopul de a promova cultura, turismul, dezvoltarea personală și profesională a tinerilor apelând în principal la educația nonformală. Voluntarii sunt, în principal, tineri de liceu din zona Târgu Neamț, tineri motivați și cu dorința de a face o schimbare, de a-și testa abilitățile și de a-și pune în practică ideile.
Care a fost motivația? Sunt o persoană foarte activă și încă din timpul liceului am profitat de orice ocazie s-a ivit. Cu toate acestea, când am ajuns la facultate am observant că în alte orașe, în general mai mari, sunt mult mai multe oportunități pentru tineri. Gândul meu s-a dus automat la faptul că și tinerii din Târgu Neamț și împrejurimi au nevoie de posibilități de petrecere a timpului liber, de dezvoltare, de socializare, etc. Așa am ajuns să mă gândesc la a mă întoarce în oraș și să încerc să fac ceva pentru tinerii din zonă. A trecut ceva timp până să fac pasul acesta. Însă, o dată întoarsă din SEV, experiența de voluntariat în Germania am prins mai mult curaj și așa a apărut Puzzle OptimEast.

K.P.:Având în vedere că organizația condusă de d-voastră a implementat și o serie de proiecte la nivel local cum ați aprecia impactul în comunitatea locală?
V.C.:Impactul asupra tinerilor voluntari este enorm. Și mai mulțumitor este faptul că și ei recunosc și observă ce efecte a avut asupra lor perioada de voluntariat în organizație: fie ea 1 an, 2 sau 3.
Majoritatea activităților sunt organizate la nivel local, cu tineri din zonă, pentru tinerii de aici. Și mulți sunt cei care apreciază inițiativele noastre. Persoane din diverse domenii laudă ceea ce facem și ne solicită cu diverse ocazii. Am fost implicați în organizarea festivalului medieval ce se desfășoară la începutul lunii iulie, tocmai datorită seriozității și creativității de care voluntarii Puzzle OptimEast dau dovadă.
E drept că ne-ar plăcea ca mai mulți să fie cei care dau curs activităților noastre, pentru că sunt făcute special pentru ei. Însă tinerii sunt mai comozi decât ne-am fi gândit. Chiar dacă își doresc să desfășoare diverse activități în timpul liber, când apare ceva, chiar dacă e pe placul lor, nu mulți se mobilizează fizic.

K.P:Organizația d-voastră are în portofoliu un număr de proiecte internaționale, organizate în România, cu participarea unor tineri dintr-un număr mare de țări. Vă rugăm să ne prezentați acțiunile și rezultatele obținute.
V.C.:Proiectele internaționale organizate de noi sunt pe teme diverse și cu participanți din țări la fel de diferite. Am organizat traininguri și schimburi de tineri până în prezent. Proiectele sunt finanțate prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene.
Am avut un schimb de tineri pe tema leadership-ului, apelând la metode de aventură. În urma mobilității tinerii și/au dezvoltat abilități de lucru în echipă, de a coordona o activitate, iar ca urmare a participării la proiect, tinerii români au fost încurajați să coordoneze activități în perioada imediat următoare schimbului de tineri.
2 dintre trainingurile pe care le-am desfășurat au avut ca rezultat dezvoltarea abilităților și însușirea de noi metode în lucrul cu persoanele dezavantajate. În anul 2016 am avut un training ce a adus în prim plan metodele percuției și folosirea instrumentelor muzicale, iar în anul 2017 metoda principal folosită a fost de a improvizației. În acest proiect una din țările participante a fost și Republica Moldova alături de Germania, Azerbaijan, Italia, Croația, Grecia, Cehia, Slovacia, România, Ucraina, Bulgaria.
Dupa fiecare din experiențele internaționale tinerii și lucrătorii de tineret au revenit în localitățile de domiciliu și au putut folosi cele învățate pe parcursul mobilităților în lucrul cu tinerii, în activitățile in care sunt implicați sau pur și simplu, în viața de zi cu zi.
În prezent pregătim un alt schimb de tineri ce are ca temă consumul și risipa de amlimente. Prin intermediul acestuia tinerii vor fi încurajați la un consum echilibrat și responsabil pentru mediul înconjurător.
Pe lângă proiectele organizate la nivel local, suntem parteneri în diverse proiecte Erasmus+ în țări din Europa, dar și Asia, Africa.

K.P.:Vă rugăm să detaliați modul în care activitatea în cadrul acestei organizații v-a schimbat și ce sfaturi aveți pentru tinerii care sunt la început de drum în activitatea de ong-ist.
V.C.: Datorită implicării în acțiuni de voluntariat am avut ocazia să încerc diverse tipuri de activități: pornind de la a organiza materiale la un stand, până la a vorbi cu reprezentanți ai autorităților locale sau ai firmelor, sau până a conduce un vas cu vele. Datorită implicării în acțiuni de voluntariat am avut contact cu multe oportunități de care poate nu aș fi auzit dacă nu eram parte a acestei lumi. Am și călătorit în multe părți ale lumii cu costuri minime.
Marele avantaj al acțiunilor de voluntariat e faptul că poți încerca, poți testa diverse posibilități de a realiza un anumit lucru apelând la materialele disponibile. Iar dacă rezultatul nu e chiar cel dorit nu e așa de grav, comparativ cu o afacere sau în momentul în care ești deja activ pe piața muncii. Nivelul de acceptare e mai mare, se leagă prietenii, latura socială are foarte multe de câștigat.
Orice tânăr și nu numai, ar trebui să se implice în acțiuni e voluntariat, chiar și o singură dată în viață. Sentimentul după ce faci ceva pentru ceilalți și acțiunea are rezultate, este apreciată de beneficiari este unul care nu poate fi descris. Bucuria e enormă. Acest lucru fiind un plus la beneficiile pe care le are implicarea în comunitate pe plan personal sau profesional.

K.P.: Care sunt planurile de viitor ale organizației? Aveți în vedere amplificarea colaborării cu organizații din statele limitrofe României, precum Ucraina și Republica Moldova?
V.C.: În ceea ce privește planurile de viitor suntem focusați în principal pe implicarea tinerilor din zona Târgu Neamț în cât mai multe evenimente atât ca voluntari, cât și ca participanți. Pentru a le arăta că atunci când își doresc ceva, pot să-l și realizeze. Poate cu alte resurse, poate la un nivel mai restrâns, dar e realizabil și într-o localitate mică. Contează enorm să capete încredere pentru ca după ce vor merge la facultate sau vor fi activi pe piața muncii să știe care e valoarea lor și să aibă curaj să se facă auziți.
Vrem să ne acredităm pentru a primi voluntari străini. Considerăm că ar fi un mare beneficiu pentru comunitatea locală. Și continuăm cu siguranță cu proiectele internaționale pentru că observăm beneficiile acestor tipuri de experiențe în rândul voluntarilor și tinerilor implicați de la nivel local, în principal. Dar și comunitatea are de câștigat.
Legat de colaborarea cu țările limitrofe, chiar ne propunem să implicăm mai mulți tineri în acțiuni internaționale, sau de ce nu, chiar să organizăm mobilități în comunități în principal din Moldova. De mult ne gândim și la acțiuni care să implice vorbitori de limba română din diverse țări pentru a observa diferențele de cultură, de limbă, obiceiuri de la o zonă la alta.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *