Putin Presedinte! Al Serbiei…

de | apr. 6, 2011 | Balcani, Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

In dulcele stil clasic implementat la Moscova odata cu revolutia socialista, Vladimir Putin a fost primit la Belgrad cu onoruri militare si cu o exagerata evlavie, ca un salvator al natiei. Televiziunea de stat a Federatiei Ruse a dat „vina” pe gazdele sarbe, precizand ca onorurile militare, desi nu fac parte din protocolul aplicat in cazul unei vizite de stat, i s-au acordat premierului rus intrucat sosirea sa la Belgrad este considerata un eveniment de o insemnatate speciala.

Purin face ordine in Serbia

Oremierul rus Putin face ordine in Serbia

In dulcele stil clasic implementat la Moscova odata cu revolutia socialista, Vladimir Putin a fost primit la Belgrad cu onoruri militare si cu o exagerata evlavie, ca un salvator al natiei. Televiziunea de stat a Federatiei Ruse a dat „vina” pe gazdele sarbe, precizand ca onorurile militare, desi nu fac parte din protocolul aplicat in cazul unei vizite de stat, i s-au acordat premierului rus intrucat sosirea sa la Belgrad este considerata un eveniment de o insemnatate speciala. De asemenea, ziarele si agentiile de presa din ambele state, in afara de prezentarea agendei vizitei, n-au omis sa spuna ca Putin este „foarte iubit” la Belgrad. In timpul unui meci amical de fotbal dintre echipele de tineret Steaua Rosie Belgrad si Zenit St. Petersburg la care a participat, Vladimir Putin a fost ovationat ca un star de cei 20,000 de spectatori, care i-au cantat Kalinka oaspetelui de onoare rus.

Rossiyskaya Gazeta a publicat un articol intitulat „O uniune de intelegere nationala” ca vizita lui Putin in Serbia „confirma legaturile stranse cu cel mai apropiat aliat” si aminteste ca portretul premierului rus era pretutindeni afisat in Belgrad, ca posturile TV sarbesti isi incepeau buletinele de stiri cu noutati despre vizita premierului rus, care, mai mult, a fost intampinat la Parlament de sute de demonstranti care fluturau steagurile celor doua tari si portretul lui Vladimir Putin. Ce mai, un intreg circ – si nu orice fel de circ, ci de stat.

Acum, faptele:

1.Vizita premierului Putin era necesara pentru popularitatea lui Boris Tadici in randurile sarbilor, care s-au panicat cand au auzit ca guvernul turc ezita in privinta sprijinirii proiectului South Stream, intrucat sarbii doresc sa fie parte din South Stream si nu ascund acest lucru.
2.In perspectiva aderarii Serbiei la UE, cei doi lideri, presedintele Tadici si premierul Putin, s-au pus de acord asupra faptului ca „nu exista limite in cooperarea economica dintre cele doua state”, cu siguranta Belgradul urmand sa devina, alaturi de Roma si Berlin, un nou aliat al Moscovei la UE.
3.Daca in Slovenia, pe 22 martie curent, discutiile lui Putin cu autoritatile de la Liublijana s-au axat pe chestiuni comerciale si economice, la Belgrad, principalele teme de discutii s-au referit la chestiuni de politica internationala, Tadici declarand jurnalistilor ca nu exista diferende privind temele internationale actuale intre cele doua state, in special datorita importantei pe care Belgradul o acorda pozitiei Moscovei asupra respectarii suveranitatii si integritatii Serbiei in regiunea Kosovo&Metohija, neomitand sa-si laude oaspetele pentru contributia esentiala in acest caz.
4.Tadici si-a exprimat recunostinta fata de Putin pentru angajarea Serbiei in planurile energetice ale Rusiei si fata de imprumutul de 800 de milioane de dolari acordat Belgradului de catre Moscova „in timpul recesiunii economice”.
5.Putin, din nou, si-a luat in serios rolul de presedinte neoficial al Gazprom, prezentand gazdelor calendarul de investitii ale gigantului energetic rus in Naftohaz Industrije Srbije, respectiv de inca 500 de milioane de dolari in anul 2011, dupa cele 250 de milioane investite deja.
6.Tadici a castigat sprijinul lui Vladimir Putin in privinta eforturilor pe care ONU trebuie sa le faca pentru elucidarea acuzatiilor de trafic de organe la care sunt supusi mai multi oficiali albanezi kosovari de la Pristina.

Concluzie: Cu noile masuri de reformare incepute de Dmitri Medvedev la Moscova, popularitatea premierului Putin scade. Insa, daca ar pierde viitoarele alegeri din Rusia, Putin ar putea sa se multumeasca cu presedintia Serbiei, unde ar castiga alegerile en fanfare din primul tur, atat pare de iubit de fratii slavi mai mici din dreapta Dunarii.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *