Putin: „Aţi luat-o razna? „. Crimeea rămâne rusească. 18 martie, dată simbol pentru Rusia putinistă

de | mart. 13, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Marea Neagra, Principal, R. Moldova, Știri, Ucraina, Ucraina, UE, UE | 0 comentarii

Preşedintele rus Vladimir Putin a exclus orice posibilitate a unei reveniri a peninsulei Crimeea la Ucraina, și a cărei anexare în martie 2014 se află la originea unei serii de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, relatează mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Cu doar câteva zile înaintea scrutinului prezidenţial din 18 martie, care ar […]
Vladimir Putin ar dori relansarea relațiilor cu UE
Sigur-de-victoria-în-alegerile-prezidențiale-liderul-de-la-Kremlin-Vladimir-Putin-este-plictisit-de-campania-electorală-inexistentă-din-Federația-Rusă

Sigur-de-victoria-în-alegerile-prezidențiale-liderul-de-la-Kremlin-Vladimir-Putin-este-plictisit-de-campania-electorală-inexistentă-din-Federația-Rusă

Preşedintele rus Vladimir Putin a exclus orice posibilitate a unei reveniri a peninsulei Crimeea la Ucraina, și a cărei anexare în martie 2014 se află la originea unei serii de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, relatează mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Cu doar câteva zile înaintea scrutinului prezidenţial din 18 martie, care ar urma să-i asigure lui Putin un al patrulea mandat şi rămânerea la putere până în 2024, postul de televiziune Rossia-1 a difuzat duminică, 11 martie, pe reţelele sociale ruse Vkontakte şi Odnoklassniki un film de circa două ore dedicat preşedintelui rus.

La întrebarea dacă Rusia va fi într-o zi obligată să înapoieze Crimeea Ucrainei, Putin a răspuns sec: „Nu, aţi luat-o razna? Circumstanţe de acest gen nu există şi nu vor exista niciodată”.

Propagandă pură

În acest documentar intitulat „Putin”, jurnalistul Andrei Kondraciov, care conduce echipa de campanie electorală a liderului de la Kremlin, îi adresează lui Putin o serie de întrebări pe o gamă largă de teme, începând cu Siria şi terminând cu viaţa personală a liderului rus.

„Sunteţi capabil să iertaţi?”, îl întreabă Kondraciov pe Putin. „Da”, răspunde preşedintele rus, după care adaugă: „Mai puţin trădarea”. Acest răspuns vine pe fondul numeroaselor morți suspecte ale unor foști oficiali din serviciile secrete ruse care au colaborat cu statele occidentale, precum fostul spion rus Serghei Skripal.

Putin, fără greșeală

În documentar apar şi apropiaţi şi aliaţi ai preşedintelui rus, precum prietenul său din copilărie, violonistul Serghei Roldughin, sau fostul cancelar german Gerhard Schroeder, care nu încetează cu laudele la adresa lui Putin. „Sincer vorbind, nu aş fi în stare să menţionez o singură greşeală pe care s-o fi făcut (Putin)”, spune şeful gigantului petrolier Rosneft, Igor Secin. „Îşi asumă mereu responsabilităţile”, menţionează la rândul său directorul serviciilor de securitate ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov.

Forțele militare ruse, fără însemne, au ocupat rapid obiectivele strategice din Republica Crimeea și orașul Sevastopol

Forțele militare ruse, fără însemne, au ocupat rapid obiectivele strategice din Republica Crimeea și orașul Sevastopol

18 martie, dată simbolică

Organizarea alegerilor prezidențiale pe data de 18 martie are o puternică încărcătură simbolică, în urmă cu 4 ani, pe 18 martie 2014, fiind semnat tratatul de aderare al Republicii Crimeei și Sevastopolului la Federația Rusă, tratat ratificat de parlamentul federal rus în data de 21 martie 2014.

Cu această ocazie, Putin a ținut un discurs triumfalist în fața majorității elitelor militare, politice, culturale și economice din Federația Rusă. „Înaintez Parlamentului şi îi cer să ia în considerare legea constituţională care prevede acceptarea în Rusia a două noi teritorii ale Federaţiei – Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol”, a declarat atunci Putin. „Crimeea a fost întotdeauna şi rămâne parte integrantă a Rusiei”, a adăugat liderul rus, criticând decizia liderului sovietic Nikita Hruşciov, din urmă cu peste 6 decenii, de a transfera Crimeea Ucrainei Sovietice. „Crimeea a sfârşit într-un cu totul alt stat. Rusia a realizat că nu a fost doar un jaf, ci un jaf la drumul mare”, a acuzat atunci liderul de la Kremlin.

Dincolo de disputa privind statutul Crimeei, Vladimir Putin a dat atunci asigurări că Rusia nu încearcă să anexeze şi alte teritorii ale Ucrainei. „Nu-i credeţi pe cei care vă spun că Rusia vrea să să ia şi alte teritorii în afară de Crimeea. Nu avem nevoie de asta. Crimeea a fost întotdeauna şi a ruşilor şi a ucrainenilor, dar şi a tătarilor din Crimeea”, a declarat atunci președintele rus.

Victorie asigurată

Creditat cu peste 70% din intenţiile de vot, potrivit ultimelor sondaje, Putin a refuzat să participe la dezbaterile televizate, evitând şi mitingurile electorale, cu excepţia unei manifestaţii de susţinere din 3 martie, la care s-a adresat mulţimii timp de mai puţin de trei minute. În schimb, Putin este omniprezent la televiziunea publică, unde deplasările sale sunt acoperite mediatic aproape în totalitate şi care i-a consacrat deja mai multe documentare.

Niciunul dintre concurenții săi nu sunt considerați independenți de analiștii străini ori de opoziție de la Moscova. (N.G.)

 

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *