Punctele de control de pe Nistru, principalul subiect in dosarul transnistrean

de | oct. 1, 2013 | Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presa rusa scrie ca decizia Chisinaului de a introduce puncte de control migrational pe Nistru provoaca iritarea separatistilor de la Tiraspol si ca aceasta problema ar urma sa fie discutat la Bruxelles, pe 3 octombrie, in cadrul unei intalniri in formatul 5+2 ( Rusia, Ucraina si OSCE, in calitate de mediatori, precum si SUA si […]

transnistria am2Presa rusa scrie ca decizia Chisinaului de a introduce puncte de control migrational pe Nistru provoaca iritarea separatistilor de la Tiraspol si ca aceasta problema ar urma sa fie discutat la Bruxelles, pe 3 octombrie, in cadrul unei intalniri in formatul 5+2 ( Rusia, Ucraina si OSCE, in calitate de mediatori, precum si SUA si UE in calitate de observatori). Reprezentantul presedintiei ucrainene a OSCE, Andrei Descita, a declarat ca introducerea acestor puncte de control este unul dintre subiectele principale, care urmeaza sa fie discutate la Bruxelles, relateaza Nezavisimaia Gazeta. Autoritatile separatiste de la Tiraspol au anuntat ca, in cadrul intalnirii de la Bruxelles, intentioneaza sa obtina detalii privind controlul migratiei si activitatea unor echipe mobile ale Politiei de Frontiera a Republicii Moldova. Delegatia transnistreana in Comisia unificata de control (CUC), insarcinata cu monitorizarea situatiei in zona de securitate pe Nistru, i-a cerut Chisinaului explicatii cu privire la decizia unilaterala de a introduce echipe ale Politiei de Frontiera in zona controlata de fortele ruse de mentinere a pacii. „Guvernul Republicii Moldova a aprobat, pe 4 septembrie 2013, Regulamentul privind echipele mobile ale Politiei de Frontiera, pentru controlul migratiei si al criminalitatii transfrontaliere” pe Nistru, mentioneaza CUC intr-un comunicat, apreciind ca masurile adoptate de Chisinau au scopul sa „tensioneze atmosfera in zona de conflict si sa subminze mecanismele eficiente de colaborare, create intre ambele parti si bazate pe documentele semnate anterior”.

Separatisti ameninta voalanta cu remobilizarea militara

Autoritatile transnistrene sunt nemultumite ca proiectul privind controlul „migrational” a fost adoptat fara o consultare prealabila a Tiraspolului. in opinia politicianului transnistrean Drimitri Soin, „aceasta situatie este similara celei dinainte de razboi: Chisinaul inaspreste controlul la frontiera cu Transnistria, fara sa consulte Tiraspolul, iar transnistrenii isi consolideaza pozitiile cu detasamente militare”. Anterior, liderul transnistrean Evgheni sevciuc a amenintat ca va lua masuri similare, daca Chisinaul va introduce puncte de control migrational pe Nistru si-i va amenda pe locuitorii transnistreni care nu detin acte de identitate moldovenesti. Aceste masuri ii vor „afecta pe cetatenii rusi (in numar de 160.000, din totalul de 506.000 de locuitori ai Transnistriei) si pe cei ucraineni (peste 100.000). Tema punctelor de control migrational deja au provocat un scandal, deoarece transnistrenii inteleg ca sunt impusi sa primeasca cetatenia Republicii Moldova, in caz contrar, se vor afla intr-o rezervatie de unde nu vor putea iesi”, a declarat Soin. El a subliniat ca Tiraspolul si Chisinaul au orientari politice si economice diferite, Republica Moldova dorind sa se integreze in Uniunea Europeana, iar Transnistria sa adere la uniunea vamala. Premierul moldovean Iurie Leanca a declarat joi, in cadrul Adunarii Generale a ONU, la New York, ca R.Moldova ar putea accepta un compromis „rezonabil” referitor la un statut special al Transnistriei, fapt ce ar garanta populatiei din regiune un anumit grad de autoguvernare. Totodata, el a reiterat cererea Republicii Moldova privind retragerea definitiva a fortelor militare ruse din Transnistria, in conformitate cu angajamentele internationale. „Trebuie sa existe un spatiu constitutional, economic si de aparare unic in interiorul frontierelor recunoscute la nivel international ale Republicii Moldova”, a declarat Leanca. Conflictul transnistrean a izbucnit in martie 1992, la aproape doi ani dupa ce raioanele moldovenesti din partea stanga a Nistrului au proclamat Republica Moldoveneasca Nistreana cu capitala la Tiraspol.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *