Proiectul energetic AGRI de la Marea Neagra ar putea costa intre 2-5 miliarde de euro

de | feb. 14, 2011 | Caucaz, Razboi energetic, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Costul proiectului energetic romano-georgiano-azer, denumit AGRI, s-ar putea ridica la o suma cuprinsa intre 2-5 miliarde de euro, estimeaza ministrul azer al Energiei, Natig Aliyev, prezent luni la Bucuresti.

Company of Azerbaijan Republic (SOCAR)Costul proiectului energetic romano-georgiano-azer, denumit AGRI, s-ar putea ridica la o suma cuprinsa intre 2-5 miliarde de euro, estimeaza ministrul azer al Energiei, Natig Aliyev, prezent luni la Bucuresti. Totodata, proiectul interconectorului AGRI, care presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat, unul la Constanta si altul in Georgia, ar putea avea o capacitate maxima de 8 miliarde metri cubi gaze pe an. “Costul final al proiectului va depinde si de volumul de gaz tranzitat de AGRI”, a mai spus ministrul Industriei si Energiei din Azerbaidjan, Natig Aliyev. Reamintim ca la 24 ianuarie a fost infiintata la Bucuesti si compania AGRI LNG Project Company, compania de proiect care va atrage surse de finantare pentru AGRI si se va ocupa cu intocmirea studiului de fezabilitate a proiectului. Presedintele Consiliului de Administratie al acestei societati este Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului roman al Economiei. Acesta a precizat ca AGRI va fi alimentat cu gaze din Azerbaidjan, ce vor fi lichefiate in portul georgian Batumi si apoi transportate pe Marea Neagra pe vase, pana la Constanta si apoi delichefiate. “Proiectul AGRI are sprijin politic, care s-a materializat prin semnarea unor acorduri de catre ministerele de energie din cele patru tari membre ale  proiectului. AGRI este un proiect integrat care va aduce gaz din zona Marii Caspice in Romania. La 24 ianuarie 2011 a fost inregistrata la Bucuresti si compania de proiect AGRI LNG Project Company, care are doua obiective: sa gaseasca surse de finantare pentru aceste proiect si sa se ocupe cu realizarea studiului de fezabilitate”, a spus Corneliu Condrea.

Studii de fezabilitate

AGRI LNG Project Company are un capital social de numai 75.000 euro, care urmeaza sa fie majorat pana la 100.000 euro, odata cu includerea companiei maghiare MVM in acest proiect, undeva la sfarsitul lunii februarie. Potrivit lui Condrea, in mai-iunie va demara licitatie pentru desemnarea unei companii care sa realizeze studiul de fezabilitate pentru AGRI. Acest studiu ar putea demara in aceasta toamna si va dura aproximativ un an de zile. Apoi, constructia efectiva a celor doua terminale poate dura pana la doi ani. “Urmeaza sa aplicam pentru fonduri europene la Comisia Europeana, pentru a finanta studiul de fezabilitate al proiectului”, a mai spus Condrea. Ministrul roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, impreuna cu ministrul Industriei si Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri si ministrul Dezvoltarii Nationale din Ungaria, Tamas Fellegi, au semnat luni un protocol legat de Reuniunea Interministeriala pe tema proiectului AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector).

Proiect multinational

Interconectorul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania) este destinat transportului gazelor naturale azere in Romania, in stare lichefiata. Proiectul prevede construirea a doua teminale de gaz natural lichefiat, unul pe litoralul georgian al Marii Negre si celalalt la Constanta. Romgaz (Romania), Georgian Oil and Gas Corporation (GOGC), State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) si MVM (Ungaria) detin cate 25% din capitalul social al societatii AGRI LNG Project Company, compania de proiect care va dezvolta aceasta investitie. Memorandumul de intelegere pentru proiectul AGRI a fost semnat la Bucuresti la 13 aprilie 2010. Totodata, Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria au semnat la 14 septembrie 2010, la Baku, Declaratia privind proiectul AGRI, incluzand astfel si Budapesta in acest proiect. Romania se pregateste sa demareze si alte proiecte energetice la Marea Neagra impreuna cu Turcia, tara cu care Bucurestiul ar putea semna un parteneriat strategic in acest an.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *