Primavara araba, test pentru diplomatia Ankarei

de | iun. 8, 2011 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Valul de schimbari din lumea araba sensibilizeaza si solicita Ankara mai mult decat alte capitale ale lumii. Nesiguranta analizelor si interpretarilor asupra insolitelor evolutii i-a facut pe multi sa recomande, cel putin, democratia islamica a Turciei drept calea cea mai potrivita de urmat pentru noile regimuri din Tunisia, Egipt etc.

Primavara araba, o noua provocare geopolitica pentru Ankara

Primavara araba, o noua provocare geopolitica pentru Ankara

Valul de schimbari din lumea araba sensibilizeaza si solicita Ankara mai mult decat alte capitale ale lumii. Nesiguranta analizelor si interpretarilor asupra insolitelor evolutii i-a facut pe multi sa recomande, cel putin, democratia islamica a Turciei drept calea cea mai potrivita de urmat pentru noile regimuri din Tunisia, Egipt etc. Modelul turc iese in castig. Dar nu e mai putin adevarat ca politica externa a Turciei e pusa la incercare de parcursul contestatar arab. Cei ce se indoiesc de viabilitatea liniei „zero probleme cu vecinii” cred ca vor obtine argumente pentru scepticismul lor. „Prin revoltele arabe, politica externa turca definita prin probleme zero cu vecinii se confrunta cu numeroasele probleme ale vecinilor” – compune ziarista Ariane Bonzon in portalul electornic pentru „Slate” un joc de cuvinte pentru a defini momentul. Ea crede ca Turcia „risca mult, caci politica sa externa si ofensiva sa economica se bazeaza pe statu quo si bunele relatii cu regimurile aflate la putere”. Dar Ankara nu poaste nesocoti nici mesajul revoltelor populare arabe. Si atunci?

Ziarista citata crede ca a gasit raspunsul la intrebare. De fapt, insa, Ankara oficiala l-a gasit. Simplu. „Cuvantul care permite concilierea ireconciliabilului” este medierea. Propunandu-se ca mediator, asa cum o face de vreo doua decenii, mai ales in ce priveste relatiile complicate dintre state ca Siria, Iranul, Sudanul etc. si lumea occcidentala, Turcia si-a aflat un loc pe cat de favorabil, pe atat de proactiv. O asemenea pozitie nuantata se dovedeste utila si in abordarea situatiilor in desfasurare din Libia si Siria. Ankara are relatii privilegiate cu Gaddafi si Assad, iar miscarile contestatare din tarile lor nu impiedica Ankara sa mentina contacte sustinute cu regimurile la putere, ba, mai mult, isi asuma dificile misiuni de mediere si intre fortele politice interne in confruntare din aceste tari, si relatiile dintre statele arabe si Occident.

Un ziarist occidental numara, pana acum, circa douazeci de actiuni de mediere intreprinse de actuala conducere a Turciei. Si chiar daca ele nu au dus neaparat la rezultate spectaculoase, postura de mediator neutru „ii permite Turciei sa-si intretina buna imagine pe care si-a castigat-o in randul populatiilor arabe”, remarca Ariane Bonzon, care insa adauga”: „Aceasta ii permite si sa se tina la distanta de tabara europeana sau occcidentala, careia ii apara mult mai putin interesele decat in trecut”.

Primavara (prelungita) araba e un test pentru diplomatia turca.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *