Presedintele azer Ilham Aliev nu merge la Teheran

, , ,
 

Şefii statelor membre ale Mişcării de Nealiniere se vor reuni la Teheran în zilele de 30-31 august, dar, la aceste evenimente, Azerbaidjanul va fi reprezentat doar de emisarul pentru probleme speciale al Ministerului de Externe, Iaşar Aliev.
Faptul că la acţiune preşedintele azer Ilham Aliev nu l-a trimis în locul său nici măcar pe ministrul de externe este explicat de experţi prin complicaţiile survenite în relaţiile dintre Baku şi Teheran, scrie presa rusă. Încercările Teheranului de a obţine participarea lui Ilham Aliev la forum nu au avut succes. Mai mult decât atât, până în ultimul minut participarea vreunei delegaţii azere a fost sub semnul întrebării, în condiţiile în care tensiunile dintre cele două ţări nu contenesc.
Autorităţile de la Baku au decis că paharul răbdării în ceea ce priveşte paşii ostili ai Teheranului la adresa Azerbaidjanului s-a umplut până la refuz. Tentativele de a se amesteca în treburile interne ale republicii, reţinerea în Iran în calitate de ostatici, începând din 2 mai anul curent, a doi literaţi azeri – Farida Husein şi Şahriar Gadjizade – aspiraţia de a exporta în Azerbaidjan forme islamiste de administrare a statului nu puteau să nu aibă repercusiuni asupra dorinţei sincere a autorităţilor de la Baku de a construi relaţii de prietenie cu vecinul sudic, comentează presa rusă.
De asemenea, informaţia difuzată recent de serviciile secrete ale Marii Britanii conform căreia liderul spiritual al Iranului, Ali Khamenei, ar fi aprobat personal organizarea de atacuri teroriste la Baku în timpul concursului internaţional Eurovision, în mai anul acesta, a stârnit furia societăţii azere. În condiţiile create, majoritatea experţilor sunt de părere că nu există niciun temei pentru participarea lui Aliev la evenimentele de la Teheran. Astfel, fostul consilier de stat pentru politică externă Vafa Guluzade a declarat că Iranul duce în ultima vreme o politică antiazeră făţişă şi din acest motiv preşedintele Azerbaidjanului nu trebuie să se ducă în capitala iraniană.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *