Presa rusă face prognoze electorale pentru Republica Moldova

de | sept. 30, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, iar în tară începe o nouă campanie electorală. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 28 noiembrie 2010. Rezultatele sunt greu de prognozat, deocamdată, dar este clar, de pe acum, că niciuna dintre părti – nici Partidul Comunistilor, nici partidele care formează Alianta pentru Integrare Europeană – nu va obtine majoritatea covârsitoare si, respectiv, nu va putea forma Guvernul de la Chisinau, considera mass-media rusa.

Tandemul Voronin-Lupu, consolidat de Kremlin

Tandemul Voronin-Lupu, consolidat de Kremlin

Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, iar în tară începe o nouă campanie electorală. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 28 noiembrie 2010. Rezultatele sunt greu de prognozat, deocamdată, dar este clar, de pe acum, că niciuna dintre părti – nici Partidul Comunistilor, nici partidele care formează Alianta pentru Integrare Europeană – nu va obtine majoritatea covârsitoare si, respectiv, nu va putea forma Guvernul de la Chisinau, considera mass-media rusa. S-ar putea repeta situatia din primăvara si toamna anului 2009, când niciuna dintre părti nu a putut alege în Parlament presedintele tării, pentru care sunt necesare 61 de mandate de deputat.
Expertii politici din Moldova si din străinătate analizează activ mizele vecinilor Republicii Moldova în alegerile anticipate, inclusiv rezultatul care ar fi favorabil Rusiei. Evident că si Moscova priveste obiectiv asupră stării de lucruri: participantii la bătălia politică s-au încăierat. Lupta slăbeste tara, ceea ce este pe placul celor care doresc lichidarea statalitătii moldovenesti si unirea cu România.

Nemultumire rusa

Moscova nu poate fi satisfăcută de mentinerea la putere a Aliantei pentru Integrare Europeană. Partidele din actuala aliantă au viziuni diferite despre viitorul Moldovei si relatiile cu Rusia, iar anul care a trecut a adus suficiente exemple referitor la politica antirusească a noii conduceri moldovenesti. Probleme în relatiile moldo-ruse au existat si anterior, dar pe durata mandatului presedintelui interimar Mihai Ghimpu, numărul neîntelegerilor a crescut simtitor. Tara noastră este în drept să fie indignată de accentele anti-rusesti ce tin de ”adevărul istoric” al lui Ghimpu si de politica sa de tensionare a relatiilor cu Federatia Rusă.
Rusia este interesată ca Moldova să aibă o guvernare democratică durabilă, cu care s-ar putea dezvolta relatii de prietenie, respectându-se suveranitatea si neutralitatea RM. Venirea la putere a unei coalitii puternice, reprezentată de formatiuni politice responsabile – iată adevărata miză a Federatiei Ruse.
In data de 16 septembrie 2010, la Moscova a avut loc întrevederea dintre seful administratiei prezidentiale ruse, Serghei Narîskin si liderul Partidului Democrat, Marian Lupu. La fel, politicianul moldovean s-a întâlnit cu spicherul Dumei de Stat, presedintele Consiliului suprem al partidului ”Edinnaia Rossia”, Boris Grîzlov, si cu presedintele Comitetului pentru afaceri externe din Duma rusă, Constanin Kosaciov. A fost semnat un acord de colaborare dintre PDM si ”Edinnaia Rossia”.
Aceste întâlniri, la prima vedere – protocolare, arată că Moscova si-a activizat eforturile pe directia moldovenească, după ce la 5 septembrie a esuat încercarea de a depăsi criza constitutională printr-un referendum ce să permită alegeri prezidentiale directe. Kremlinul este îngrijorat de aprofundarea crizei politice în Moldova si caută parteneri de încredere pentru a scoate tara din criză, inclusiv în interesul Rusiei.

Lupu favorit

Contactele cu Marian Lupu si Partidul Democrat arată pe cine anume consideră Moscova a fi capabil pentru crearea unei coalitii cu adevărat democratice. PD este consecvent în ceea ce tine de apărarea suveranitătii moldovenesti si tine la prietenia cu Rusia. De pe pozitii de stânga, Partidul Democrat caută solutii reale de pace în societatea moldovenească, antagonizată si obosită de iesiri extreme. Pozitia principială a lui Marian Lupu nu a permis ”haiducilor” din Aliantă să anuleze neutralitatea consfintită în Constitutie si să schimbe denumirea limbii din moldovenească în română. Anume Partidul Democrat a blocat în Parlament aprobarea unei decizii privind interzicerea simbolurilor comuniste, ca un prim pas pentru scoaterea PCRM în afara legii, spre care se îndrepta presedintele interimar Mihai Ghimpu, cel care a decretat formarea unei comisii pentru studierea crimelor regimului comunist. Datorită Partidului Democrat a fost blocată aplicarea decretului scandalos a lui Mihai Ghimpu, care a declarat data de 28 iunie zi a ”ocupatiei sovietice”; decret care mai târziu a fost declarat nevalabil de către Curtea Constitutională.

Axa PD-PCRM

Doar PDM a tratat cu seriozitate apelul asociatiilor de vinificatori din Moldova privind solutionarea problemelor la exportul în Rusia – cea mai mare piată de desfacere pentru vinurile moldovenesti. Vinificatorii s-au adresat către toate partidele din Aliantă, fără a astepta solutii de la guvernul moldovean. Dintre toti liderii AIE, doar Marian Lupu a răspuns apelurilor si, beneficiind de relatiile pe linie de partid, a pus această chestiune în discutie în cadrul ultimei vizite la Moscova. În urma discutiilor, s-a realizat un important progres în această problemă – după un lucru activ al expertilor, un sir de întreprinderi vinicole moldovenesti au primit acceptul Rospotrebnadzor-ului pentru exportul în Rusia si – cel mai important – a fost deschis un terminal vamal pentru productia vinicolă moldovenească la Sankt Petersburg (ceea ce a încercat să obtină, fără rezultate, Vlad Filat în decurs de un an).
Pozitiile Partidului Democrat si ale Partidului Comunistilor – un partener mai vechi al Moscovei în Moldova – coincid în chestiuni principiale ce tin de independenta moldovenească si de aprofundarea parteneriatului strategic dintre Moldova si Rusia. O aliantă dintre aceste două formatiuni în noul Parlament ar putea să fie puternic sustinută si de societatea moldovenească. Merită atentie si faptul că, încă la 10 august 2010, Serghei Narîskin s-a întâlnit la Kremlin cu fostul presedinte Vladimir Voronin. Moscova arată fără echivoc că ar dori o aliantă dintre PCRM si PD în noul Parlament de la Chisinau si că ar ajuta unei astfel de coalitii să scoata tara din criză.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *