Premierul Romaniei doreste proiecte concrete pentru Strategia dunareana a UE

de | feb. 25, 2010 | Balcani, Marea Neagra, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Seful Executivului roman Emil Boc a declarat, joi, in fata participantilor la Conferinta privind Strategia Dunarii, ca actorii implicati trebuie sa fie “buni la strategii”, dar si la aspecte practice si ca strategia risca sa ramana doar o foaie de hartie daca nu este completata cu proiecte. El a precizat ca Strategia Dunarii reprezinta o […]

Emil_Boc_2

Seful Executivului roman Emil Boc a declarat, joi, in fata participantilor la Conferinta privind Strategia Dunarii, ca actorii implicati trebuie sa fie “buni la strategii”, dar si la aspecte practice si ca strategia risca sa ramana doar o foaie de hartie daca nu este completata cu proiecte. El a precizat ca Strategia Dunarii reprezinta o oportunitate pentru identificarea unor proiecte cu relevanta transfrontaliera care ar include cei trei piloni propusi de Comisia Europeana: conectivitatea, protectia mediului si dezvoltarea socio-economica. Seful Executivului de la Bucuresti a propus extinderea caii ferate care leaga Centrul Europei de Sud-Estul continentului catre Budapesta, Bucuresti, Constanta. “Trebuie sa fim buni la strategii, dar trebuie sa fim buni si la aspectele practice. Trebuie sa umplem, sa completam cu proiecte aceasta strategie, altminteri va ramane doar o foaie de hartie. Un exemplu de asemenea proiect care poate fi dus la indeplinire de vointa comuna a statelor riverane il constituie trenul care leaga Centrul Europei de partea de Sud-Est. Ma refer la Paris-Strasbourg-Bratislava. Acesta trebuie extins catre Budapesta, Bucuresti si Constanta”, a spus Emil Boc.

Finala la Bucuresti

Boc le-a propus mai propus reprezentantilor statelor implicate in Strategia Dunarii sa se intalneasca, in luna noiembrie, la Bucuresti, pentru o discutie finala asupra strategiei, inainte de adoptarea documentului de catre Consiliul European. “Pentru ca aceasta strategie sa devina una eficienta, am adresat invitatia ca in noiembrie, la Bucuresti, sa avem o discutie si o abordare finala, pragmatica, pe proiecte concrete, inainte de aprobarea si dezbaterea in Consiliul European, cel mai probabil in decembrie”, a spus Emil Boc. Primul ministru Emil Boc participa, joi, la Summitul privind Strategia Dunarii, care se desfasoara la Budapesta, reuniunea prilejuind un dialog intre Comisia Europeana si reprezentantii guvernelor din tarile implicate, precum si cu factorii din mediul de afaceri, mediul academic, organizatiile internationale. La eveniment participa 22 de reprezentanti ai guvernelor nationale ale statelor membre ale Procesului de Cooperare Dunareana, la nivel de prim-ministri sau ministri de externe, si delegatii din partea celor sase landuri riverane din Germania si Austria. Initiativa privind Dunarea a fost lansata in 2008, la propunerea comuna a Romaniei si Austriei carora li s-au alaturat statele riverane, inclusiv cele care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Propunerea se bazeaza pe trei principii – conectivitate, protectia mediului si gestiunea apei si dezvoltarea socio-economica – aceleasi care au fost adoptate in 2009, in cadrul Strategiei pentru regiunea Marii Baltice, prima strategie macroregionala a UE.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *