Pravda: Rusia si-ar dori sa scape de presedintele Romaniei, dar e protejat politic

de | iul. 4, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Intr-un comentariu publicat, luni, de catre ziarul moscovit Pravda in urma declaratiilor seful statului roman, Traian Basescu, se opineaza ca acesta se bucura de o protectie politica puternica si Rusia nu va putea sa il dea la o parte cu usurinta, comenteaza publicatia Pravda, pe tema declaratiilor facute de liderul de la Bucuresti in legatura […]

Putin si Basescu 6432

Intr-un comentariu publicat, luni, de catre ziarul moscovit Pravda in urma declaratiilor seful statului roman, Traian Basescu, se opineaza ca acesta se bucura de o protectie politica puternica si Rusia nu va putea sa il dea la o parte cu usurinta, comenteaza publicatia Pravda, pe tema declaratiilor facute de liderul de la Bucuresti in legatura cu maresalul Antonescu. Basescu a facut declaratiile scandaloase in 22 iunie, cu ocazia implinirii a 70 de ani de la izbucnirea celui de al Doilea Razboi Mondial, comenteaza Pravda. In 22 iunie 1941, trupele romane, alaturi de germani, au trecut granita in URSS si au ocupat o parte importanta din Republica Moldova si Ucraina, inclusiv Odesa si Nikolaev, afirma publicatia cunoscuta ca oficios al puterii de la Kremlin. Motivul Bucurestiului este partial de inteles, potrivit Pravda, care precizeaza ca, pana in 1940, Romania includea Basarabia, Cernauti si regiunea Odesa din Ucraina moderna. Romania a fost nevoita sa cedeze regiunile URSS-ului, in baza Pactului Ribbentrop-Molotov. Autoritatile sovietice au exercitat presiuni asupra romanilor, iar aliatul lor, Germania, nu a intervenit. Pravda scrie ca Basarabia a fost capturata de romani in 1918, cand un razboi civil avea loc, pe fondul destramarii Imperiului Rus. In Bucovina, majoritatea populatiei a fost intotdeauna ucraineana, adauga Pravda.

Justificarea reactiei dure

Mai mult, presedintele roman a cerut ca Antonescu sa nu fie acuzat de deportarea evreilor si romilor, afirma publicatia rusa, precizand ca liderul de la Bucuresti a reusit chiat sa gaseasca o “urma rusa” acolo. “Uitam ca Romania avea atunci un sef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia ii dam averile, pe altul il facem criminal de razboi. De ce? Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi”, a spus Basescu, scrie Pravda. Publicatia scrie ca, in mod surprinzator, reactia diplomatilor rusi la declaratia liderul roman a intervenit abia in 30 iunie, insa a fost “n mod justificabil”, foarte dura. “Rusia este indignata de remarcile presedintelui Romaniei. O astfel de declaratie, in special facuta in ziua trista a implinirii a 70 de ani de la Marele Razboi Patriotic (al Doilea Razboi Mondial – n.r.), in care poporul nostru a pierdut 27 de milioane de vieti, nu poate fi explicata nici de circumstantele politice actuale, nici de raspunsurile la intrebarile provocatoare ale jurnalistilor”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukasevici.

Nervi la Moscova

In seara zilei de 30 iunie, Basescu a iesit din nou la rampa. A inceput sa speculeze ca Pactul Ribbentrop-Molotov, in cadrul caruia Romania a ramas fara teritoriile ocupate in 1918, a fost condamnat atat de Parlamentul rus, cat si de cel roman, spune Pravda. “Nu inteleg de ce este asa o insulta, pentru ca Uniunea Sovietica nu mai exista. Avem o relatie cu Federatia rusa, dar, cand vine vorba despre o dezbatere legata de Uniunea Sovietica, este o discutie despre ceva ce este deja in trecut”, a spus presedintele roman. Cuvintele lui Basescu ar fi putut trece neobservate, daca am fi vorbit despre vreun politician marginal din tari ca Andorra sau Kiribati, subliniaza comentariul din Pravda. Romania este o tara destul de mare cu 22 de milioane de oameni, membra a UE si NATO, care are granite cu doua tari din CSI: Ucraina si R. Moldova. In urmatorii ani, pe teritoriul ei vor fi instalate elementele de baza ale apararii antiracheta. Basescu nu este un lup singuratic. El se bucura de o protectie politica puternica, iar Rusia nu va putea sa il dea la o parte pur si simplu.

Republica Moldova in centru disputei

Liderul roman, ignorand regulile diplomatiei, s-a amestecat brutal in afacerile interne ale R. Moldova, subliniaza Pravda. in cursul revoltelor de la Chisinau din aprilie 2009, el s-a pozitionat deschis alaturi de opozitie, iritat de victoria Partidului Comunist in alegerile parlamentare. Rationamentul sau este clar: opozitia de atunci, acum la putere, pledeaza deschis pentru unificarea cu Romania si spune ca limba moldoveneasca ar trebui sa se numeasca limba romana. In mare parte datorita lui Basescu, au avut loc noi alegeri si puterea la Chisinau a fost preluata de oameni care, intr-un fel sau altul, se concentreaza pe Bucuresti. Doritor de razbunare din perspectiva istoriei, Basescu se amesteca activ in afacerile Ucrainei, considera publicatia. in timp ce Viktor Iuscenko se lupta cu rusii, Romania a castigat la Curtea Internationala platoul continental al Marii Negre din jurul Insulei serpilor, care ar putea avea zacaminte bogate de hidrocarburi. in Cernauti si Odessa continua distribuirea in masa a pasapoartelor romanesti. Potrivit unor informatii, circa 100.000 de pasapoarte au fost distribuite. Astazi, romanii si Ucraina isi disputa o mica insula la gurile Dunarii.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *