Pod de permise peste Prut

de | feb. 28, 2010 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Din 26 februarie 2010 a intrat in vigoare Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontiera, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
MAE roman va elibera permise pentru cetatenii Republicii Moldova

MAE roman va elibera permise pentru cetatenii Republicii Moldova

Din 26 februarie 2010 a intrat in vigoare Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontiera, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform serviciului de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau, incepand cu 1 martie 2010 incepe perfectarea permiselor de mic trafic de frontiera, care vor putea fi depuse la Secţia consulara a Ambasadei Romaniei din capitala Republicii Moldova. Serviciul de presa al MAEIE precizeaza ca permisele se perfecteaza gratis si nu exista limita de varsta in acordarea acestor documente. Totodata, institutia precizeaza ca termenul de examinare a cererii este de 30 de zile, iar cel de eliberare – de maximum 60 de zile.
Referindu-se la lejeritatea cu care posesorii permiselor ar putea trece de zona celor 50 de kilometri stipulaţi in acord, Valeriu Turea, seful serviciului de presa MAEIE a mentionat ca UE a examinat  si a anticipat asemenea perspective si ca cei care vor incalca regula vor fi sanctionati. „Daca infracţiunea va fi savarsita dupa luna martie anul viitor cand se preconizeaza aderarea Romaniei la spaţiul Schengen, interdicţia s-ar putea referi la intreaga zona Schengen”, a mai precizat Turea.

Motive intemeiate

Potrivit serviciului de presa al MAEIE, sunt considerate motive intemeiate pentru trecerea frecventa a frontierei comune a statelor Parţilor contractante in temeiul regimului privind micul trafic de frontiera: menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor, insoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţa medicala, participarea la programe in domeniul economic si schimburi in domeniile economic, stiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau in domeniul educaţiei, promovarea unor interese  economice si desfasurarea de activitaţi de sprijin economic, rezolvarea problemelor de natura juridica, vizitarea mormintelor rudelor, alte motive intemeiate. Conform mass-media de la Chisinau, aproximativ 1,2 milioane de cetateni ai Republicii Moldova vor beneficia de pe urma implementarii Conventiei privind micul trafic la frontiera.
 
Permis in 60 de zile

Permisul de mic trafic va fi eliberat cetaţenilor din Republica Moldova, care au domiciliul de cel puţin un an de zile intr-o localitate aflata la cel mult 50 kilometri de frontiera, in termen de maximum 60 de zile de la depunerea cererii, a declarat, recent, ministrul de Interne al Romaniei, Vasile Blaga. El a amintit, dupa sedinţa de marţi a Executivului, ca va intra in vigoare Acordul pentru micul trafic de frontiera incheiat intre guvernele celor doua ţari, iar de aceasta facilitate vor putea beneficia aproximativ 1,25 milioane de cetaţeni ai Republicii Moldova, cu domiciliul in 361 localitaţi de frontiera.
Cetaţenii moldoveni se vor adresa consulatelor Romaniei din Republica Moldova, iar termenul maxim pana la care partea romana, prin Oficiul Roman de Imigrari, va trebui sa raspunda unei cereri de eliberare a permisului este de 30 de zile. Pana la aderarea Romaniei la Spaţiul Schengen permisele de mic trafic vor fi acordate gratuit, iar ulterior preţul acestora va fi stabilit cu acordul Comisiei Europene. Valabilitatea permiselor este cuprinsa intre 2 si 5 ani. In cazul in care se va incalca aceasta prevedere, permisul ar putea fi retras, iar timp de 3 ani va fi aplicata interdictie de intrare in Romania.
Reamintim ca acordul de mic trafic la frontiera a fost semnat pe 13 noiembrie de catre prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, si premierul roman, Emil Boc. Acesta va fi pus in aplicare incepand cu data de 31 martie 2010.

Acte pentru Europa

Conform unor surse diplomatice romane de la Chisinau, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, cetatenii Republicii Moldova care vor solicita permisul, le vor fi necesare urmatoarele acte: o cerere, care se completeaza cu cerneala de culoare neagra, personal, de catre solicitant, in fata lucratorului consular si se semneaza de solicitant in interiorul chenarului anume desemnat, fara a se depasi conturul chenarului (n.r.-formularele de cerere sunt gratuite si pot fi obtinute la consulat), o fotografie color (3,5 x 4,5), tip pasaport, de data recenta, precum si un pasaport valabil, deoarece valabilitatea permisului nu poate depasi valabilitatea pasaportului. Totodata solicitantul va mai prezenta documente care atesta ca solicitantul locuieste legal in zona de frontiera, de cel putin un an, buletin de identitate si anexa din care rezulta ca solicitantul locuieste in zona de frontiera de cel putin un an, permisul de sedere – pentru cetatenii straini sau un buletin de identitate pentru apatrizi. Solicitantului i se vor mai solicita si documente care dovedesc ca exista motive intemeiate pentru trecerea frecventa a frontierei. Toate actele se vor prezenta in limba romana, iar in cazul in care va lipsi un document, solicitarea de permis va trebui refacuta, cu anexarea tuturor actelor necesare.

Share our work

1 Comentariu

  1. Razvan

    Libertatea e cea mai buna

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *