Phenianul, suspectat de scufundarea navei sud-coreene

de | mart. 30, 2010 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Nava militara sud-coreeana Cheonan, cu 104 oameni la bord, scufundata saptamana trecuta in apropierea frontierei maritime dintre cele doua Coreii ar fi putut fi avariata de o mina lansata de Coreea de Nord, au declarat surse oficiale de la Seul, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Nava militara Cheonan, victima a razboului rece intercoreean

Nava militara sud-coreeana Cheonan, victima a razboului rece intercoreean

Nava militara sud-coreeana Cheonan, cu 104 oameni la bord, scufundata saptamana trecuta in apropierea frontierei maritime dintre cele doua Coreii ar fi putut fi avariata de o mina lansata de Coreea de Nord, au declarat surse oficiale de la Seul, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Coreea de Nord ar fi putut sa instaleze in mod intentionat mine subacvatice, pentru a ne provoca pagube”, a declarat ministrul sud-coreean al Apararii, Kim Tae-young, citat luni, in fata Parlamentului de la Seul. Acesta este doar unul dintre scenariile lansate de ministrul sud-coreean, in incercarea de a explica scufundarea navei Cheonan, in urma careia 46 de oameni sunt in continuare disparuti, iar sansele lor de supravietuire in apele inghetate sunt minime.
Kim Tae-young sustine ca in zona au existat circa 3.000 de mine marine, iar unele dintre acestea ar putea sa fi ramas in continuare nedescoperite in apele Marii Galbene. Ministrul a exclus totusi varianta in care vasul a fost scufundat de o torpila, deoarece aceasta ar fi trebuit sa apara pe radarul navei militare, ceea ce nu s-a intamplat.
Anterior reprezentantul Comitetului Statelor Majore sud-coreene a declarat ca nava militara sud-coreeana a fost scufundată în urma unui atac cu torpilă, iar agresorul, după atac, s-a îndreptat înspre ţărmul Coreei de Nord. Anterior, oficialii nord-coreeni declarau că orice provocare din parte vecinilor din Sud se va percepe ca o declaraţie de război.

Conflict cu repetitie

Reamintim ca periodic flotele militare ale celor doua Coreei sunt implicate in confruntari mulitare. Anul trecut, o nava de razboi din Coreea de Sud a schimbat focuri cu o nava nord-coreeana de frontiera pe coasta de vest. Oficialii de la Seul au declarat ca nava lor de razboi a deschis focul in momentul in care cea din Coreea de Nord a trecut linia de demarcatie a unei frontiere dintr-o zona de litigiu. Vasul de granite nord-coreean a ripostat, tragand si el.
Phenianul a insistat ca nava sa nu a trecut granita si a cerut autoritatilor din Seul sa-si ceara scuze. Conform Phenianului, care are propria sa versiune legata de incident, o barca de patrulare a fost intr-o misiune pentru a confirma „un obiect neidentificat”, pe partea de nord a granitei, si in timp ce se retragea, nava din Coreea de Sud a urmarit-o si a deschis focul intr-o provocand „un conflict armat periculos”. Coreea de Nord a replicat rapid, fapt care a facut nava militara din Coreea de Sud sa se retraga. Ulterior, autoritatile de la Seul si-a cerut scuze si au declarat ca nu a fost nimeni ranit, existand doar pagube materiale pentru Phenian, a carui nava a fost avariata.
Granita de Nord dintre cele doua state este o zona fierbinte, care a provocat in ultimii zece ani o serie de tensiuni. Cele doua flote coreene s-au implicat in schimburi periculoase de focuri de doua ori de-a lungul frontierei lor din vestul Peninsulei Coreene in ultimul deceniu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *