Petrolul “pe duca”

de | mart. 15, 2010 | Alte regiuni, Razboi energetic, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

“Era petrolului ieftin s-a incheiat, iar gazele naturale sunt in centrul atentiei”, se arata intr-o ampla analiza a grupului Erste (actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane), citata de portalul de stiri „Focus energetic”, preluat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Resursele de petrol sunt amenintate de exploatarea excesiva

Resursele de petrol sunt amenintate de exploatarea excesiva

“Era petrolului ieftin s-a incheiat, iar gazele naturale sunt in centrul atentiei”, se arata intr-o ampla analiza a grupului Erste (actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane), citata de portalul de stiri „Focus energetic”, preluat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform analizei, preturile au crescut prea mult, prea repede, dar potentialul de crestere ramane limitat. Analistii Erste sunt de parere ca asistam la cea mai drastica scadere a cererii din anii 1980 incoace, in timp ce oferta de petrol este clar suficienta. Grupul Erste “vede” urmatorul soc in sectorul petrolului in 2012 – 2015. Conform analizei, gazul de sist va deveni urmatorul combustibil mondial si inregistra o crestere de 71% pana in anul 2030. In aceste conditii, sunt asteptate cresteri ale activitatilor de explorare si achizitii in Polonia si Ucraina. Pentru anul acesta, analistii austrieci prognozeaza un pret maxim al petrolului de 90 – 100 de dolari pe baril in prima jumatate a anului, iar in a doua jumatate a anului va avea loc o inversare a tendintei, media pe 2010 fiind de 72 dolari/baril. De remarcat, pretul titeiului a depasit deja 82 dolari/baril pe pietele internationale.
Masurile globale de stimulare a economiei luate de guverne si bancile centrale, precum si politicile monetare din aproape toata lumea, centrate pe o rata a dobanzii de referinta aproape de zero, au determinat o revigorare a investitiilor in materii prime in 2009, se arata in analiza grupului Erste. Analiza citeaza si un raport emis de Barclays, care mentioneaza ca sectorul materiilor prime a inregistrat anul trecut un influx de capital de peste 60 de miliarde de dolari. Un alt motiv al cresterii pretului petrolului a fost, evident, dolarul american slab. Corelarea pe termen de cinci ani dintre pretul petrolului si rata de schimb euro/dolar este in prezent de 88,2%.
“Revenirea economiei este de necontestat, insa noi consideram ca pretul petrolului a crescut in mod exagerat. Desi cererea si-a revenit considerabil – in special in tarile emergente, este evident ca se afla inca sub nivelul maxim. In plus, avem o pozitie critica fata de increderea oarba in economia chineza in calitate de motor al revenirii si cresterii economice. China nu poate si nu va fi unicul motor al revenirii globale si nici ancora de salvare sau Mesia economiei globale, nici singura speranta pentru cererea de petrol”, a declarat Ronald Stöferle, analist materii prime in cadrul Erste Group, se arata intr-un comunicat. “Problema structurala a titeiului nu mai e atat de stringenta si s-a redus clar in ultimele luni, de aceea consideram ca discutiile legate de pretul petrolului ar trebui sa se concentreze din nou pe partea de oferta”, a adaugat Stöferle.

Iluzia petrolului ieftin

Iluzia petrolului “ieftin” se bazeaza, probabil, pe faptul ca numerosi participanti din piata iau valoarea maxima atinsa pana acum, de aproape 150 dolari (n.r. – in iulie 2008), ca valoare de referinta. La nivelul sau actual, pretul petrolului este cu peste 100% mai mare decat media de 30,9 dolari/baril pe termen lung, inregistrata in perioada 1982 – 2009. Ajustat la inflatie, petrolul este inca scump, se mai arata in analiza Erste. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pare sa considere ca un pret optim al petrolului este intre 70 si 80 de dolari. Pe de o parte, este suficient de scazut pentru a nu impovara prea mult economia inca fragila, pe de alta parte, sursele alternative, cum ar fi nisipul petrolifer sau petrolul de la mare adancime, nu sunt atractive si sunt, in general, neprofitabile la acest nivel. Nici energia eoliana si solara nu sunt concurenti seriosi (mai exact, fara subventii masive) la acest nivel al pretului. Astfel, conform OPEC, preturile actuale satisfac atat producatorii, cat si consumatorii.

Oferta satisfacatoare

Oferta de petrol este clar suficienta in acest moment. In prezent, OPEC produce aproape 60% din volumul total de petrol, dar detine peste 80% din rezerve. Puterea economica si, bineinteles, cea politica a OPEC vor continua sa creasca; Agentia Internationala pentru Energie (AIE) se asteapta ca 80% din productia suplimentara sa provina din tarile OPEC. Cu toate acestea, AIE a emis primul sau avertisment privind atingerea punctului maxim in sectorul petrolului, spunand ca acesta ar putea surveni in anul 2020. Adica in anul 2020 se va atinge punctul maxim al productiei de petrol, dupa care aceasta va scadea, pentru ca nu vor mai exista rezerve de petrol care sa le inlocuiasca pe cele epuizate. Dupa analiza a 800 de terenuri petrolifere, AIE a ajuns la concluzia ca, daca cererea creste la fel ca pana acum, pana in 2030 ar trebui sa se descopere noi resurse de 40 milioane barili/zi (adica de patru ori productia Arabiei Saudite, cel mai mare producator mondial) pentru a putea evita un soc al preturilor pe termen lung. In prezent, exista petrol suficient, dar structura ofertei indica preturi considerabil mai mari pe termen lung.

Salvarea din gazul de sist

Pe de alta parte, AIE preconizeaza o crestere a productiei din rezerve de gaze neconventionale de 71% pana in anul 2030. Astfel, acest segment ar deveni sursa de energie cu cea mai rapida crestere in urmatoarele decenii. Chiar daca gazele naturale nu vor putea suplini scaderea productiei de petrol, gazul de sist ar trebui sa joace un rol tot mai important, in special in SUA si in Europa (ca urmare a unui „nationalism al resurselor”). Datorita gazului de sist, SUA devine independenta din punct de vedere energetic, aproape peste noapte. Conform unui studiu realizat de Universitatea Rice, gazul de sist ar putea reduce dramatic si dependenta Europei de Rusia si de tarile din Golf. Prin urmare, suntem optimisti ca explorarea rezervelor de gaz de sist in Europa va deveni extrem de importanta, se mai arata in analiza. Ne asteptam in special la activitati intense de explorare si achizitii in Polonia si Ucraina. „Din acest motiv, consideram gazele neconventionale – in special gazul de sist – ca fiind cea mai interesanta oportunitate de investitii in sectorul energetic”, recomanda Stöferle. „In urmatorii trei pana la cinci ani, ne asteptam ca preturile sa se situeze in intervalul de cel putin 7 – 10 dolari. Acest lucru ar trebui sa asigure marje atractive pentru producatorii de gaze naturale alternative”, a mai spus acesta.

Un nou soc petrolier

Deoarece anul trecut petrolul a fost tranzactionat uneori sub costurile marginale de productie, ceea ce a provocat dificultati financiare grave pentru numeroase tari producatoare de petrol, au fost abandonate investitii in valoare de aproape 100 milioane de dolari. De aici ar putea porni un al patrulea soc al petrolului, in 2012 sau 2013; pentru anul acesta, analistii Erste Group estimeaza doar un potential de crestere minim. “Exista riscul unei alte crize a petrolului in momentul in care cererea va depasi oferta, in jurul anului 2014 sau 2015. Nu vor mai exista suficient petrol si gaze la mijlocul urmatorului deceniu”, spunea Christoph de Margerie, CEO Total, in septembrie 2009.
Constatand supra-oferta de petrol, analistii Erste Group nu se asteapta ca pretul petrolului sa depaseasca pragul de 100 dolari/baril pe termen lung. Piata pare sa fie in echilibru in 2010. Doar o crestere economica ampla, durabila si, mai ales, la nivel global ar putea declansa un deficit al ofertei. “Prin urmare, ne asteptam – din motive tehnice si tactice – la o continuare a recentei tendinte ascendente in prima jumatate a anului 2010. Datorita divergentelor negative, a factorilor sezonieri necorespunzatori si a aspectelor fundamentale slabe, ne asteptam la o inversare a tendintei pentru a doua jumatate a anului, cel tarziu, cand pretul petrolului ar trebui sa scada in jurul valorii de 60 de dolari sau chiar sub aceasta valoare. Astfel, preconizam un pret mediu de 72 dolari/baril in 2010″, a mai spus Stöferle.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *