Parteneriat strategic intre Chisinau si Bucuresti

de | apr. 27, 2010 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat că cel mai important acord semnat este Declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, relateaza agentia de presa KARADENIZ PRESS

Presedintii Traian Basescu si Mihai Ghimpu consolideaza parteneriatul strategic dintre Chisinau si Bucuresti

Presedintii Traian Basescu si Mihai Ghimpu consolideaza parteneriatul strategic dintre Chisinau si Bucuresti

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat că cel mai important acord semnat este Declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, relateaza agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit presedintelui roman, Declaraţia stabileşte atât cadrul privilegiat al relaţiilor bilaterale, cât şi extinderea şi aprofundarea cooperării pe următoarele dimensiuni ale procesului de integrare europeană: dimensiunea politică, dimensiunea economică şi dimensiunea culturală. Parteneriatul strategic va avea drept instrument de implementare un plan de acţiune care va fi convenit şi semnat de către premierii celor două state.
Cel de-al doilea acord din cele şase, asupra cărora au convenit cei doi şefi de stat, este Acordul pentru asistenţa tehnică şi financiară de 100 milioane euro, care prevede realizarea proiectelor ce vor contribui la sporirea bunăstării cetăţenilor Republicii Moldova. Traian Băsescu a subliniat că România, ca stat membru al UE care are şi statut de ţară donatoare, ar vrea să aibă şi un cadrul legal pentru asistenţa de dezvoltare oferită Republicii Moldova. „Astăzi semnăm Acordul privind acordarea asistenţei de 100 milioane de euro pe care am promis-o la Chişinău. Pe viitor, am vrea să avem un cadru legal pentru ca România, ca ţară donatoare din cadrul UE, să nu meargă cu asistenţa externă în alte zone, ci să doneze pentru Republica Moldova”, a declarat Băsescu.

5000 de burse

În cadrul şedinţei comune a delegaţiilor română şi moldoveană, preşedintele român a sublinia importanţa semnării, după 8 ani, a unui protocol în domeniul Educaţiei, care va majora numărul de burse acordat elevilor şi studenţilor moldoveni de la 2150 în prezent la 5000 pentru anul de studii 2010-2011. „Acest lucru va da posibilitatea tinerilor să înveţe în România. Trebui de asemenea să ajungem şi la un acord privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor de studii. În felul acesta tinerii vor circula mai mult pe ambele maluri ale Prutului”, a subliniat preşedintele român.
De asemenea, a fost semnat un Acord privind protecţia socială şi un Memorandum de înţelegere la nivelul ministerelor de mediu. Ministrul adjunct al agriculturii, Vasile Bumacov, a semnat un Acord de asistenţă în agricultură, în valoare de 450 milioane euro, dintre care 350 milioane sunt destinate ridicării standardelor de trasabilitate a producţiei animaliere moldovene.

Informatii clasificate

Cadrul bilateral al relaţiilor dintre România şi Republica Moldova trebuie să fie „rotunjit”, iar până în toamnă ar trebui să fie finalizat Acordul juridic privind statutul mormintelor româneşti şi Acordul privind schimbul de informaţii clasificate în domeniul Apărării, a mai declarat preşedintele român Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.
În plus, preşedintele român a menţionat şi faptul că Guvernul de la Bucureşti trebuie să rezolve problema celor 500 de euro necesari cetăţenilor moldoveni pentru obţinerea vizei române, identificând „soluţii acceptabile”. „Va trebui să analizăm reducerea acestei sume, în condiţiile în care vom fi obligaţi să reducem cuantumul acestei sume pentru toţi cetăţenii străini, nu numai pentru cei moldoveni, pentru a exclude tratamentul discriminator”, a menţionat Băsescu. Totodată, va fi analizată solicitarea preşedintelui moldovean de a prelungi termenul de vize pentru cetăţenii moldoveni până la 5 ani, în condiţiile în care România va adera din 2011 la spaţiul Schengen.

Colaborare energetica

În ceea ce priveşte acţiunile viitoare, Băsescu a spus că este necesar ca în cel mai scurt timp să se organizeze sesiunea comisiei interguvernamentale de cooperare economică şi integrare europeană, care va analiza proiecte economice, energetice şi de infrastructură ce sunt în derulare sau sunt preconizate. În acest sens, preşedintele român a menţionat trei proiecte bilaterale, convenite cu UE: calea ferată Ungheni-Chişinău sau Iaşi-Chişinău, interconectarea sistemului de transport gaze pe conductă şi interconectarea pe o LEA de 400 kV a reţelelor electrice.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că pentru delegaţia moldoveană este o onoare să fie prezentă în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, iar Republica Moldova şi România sunt „două state vecine, pe teritoriul cărora locuiesc români şi alte naţionalităţi”.
Ghimpu a mai mulţumit Bucureştiului pentru sprijin şi pentru faptul că înţelegerile atinse acum trei luni în cadrul vizitei lui Traian Băsescu la Chişinău au început să fie realizate. „Este foarte important că s-a înlăturat sârma ghimpată dintre noi, că am eliminat viza ruşinoasă pentru cetăţenii români. Este bine că s-a deschis podul Rădăuţi-Lipcani, s-au deschis mai multe birouri pentru cetăţenie, ceea ce a facilitat mult acordarea cetăţeniilor solicitanţilor din Republica Moldova”, a declarat Mihai Ghimpu.

Program oficial

Reamintim că preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu efectuează marţi şi miercuri o vizită oficială în România. In dimineata zilei de 28 aprilie, Mihai Ghimpu urmeaza sa se intilneasca cu Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, dupa care delegatia oficiala a Republicii Moldova se va deplasa la Suceava si Iasi. La Manastirea Putna, presedintii Mihai Ghimpu si Traian Basescu vor depune coroane de flori la Mormintul lui Stefan cel Mare si Sfint, dupa care vor avea o intilnire cu Inaltpreasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor si arhimandritul Melchisedec, Staretul Manastirii Putna. La Iasi, Presedintele Mihai Ghimpu are planificate intrevederi cu autoritatile locale, precum si o vizita la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, unde se va intilni cu studentii si cu conducerea Universitatii.
Din componenta delegatiei care il insoteste pe presedinte Republicii Moldova fac parte Iurie Leanca, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Valeriu Lazar, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Anatolie Salaru, ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor, Leonid Bujor, ministrul Educatiei, Gheorghe Salaru, ministrul Mediului, Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Marcel Raducan, ministrul Constructiilor si Dezvoltarii Regionale, Ion Cebanu, ministrul Tineretului si Sportului, Mihai Balan, consilier al Presedintelui in probleme de politica externa si integrare europeana, Oleg Bodrug, deputat in Parlamentului Republicii Moldova, Dorin Chirtoaca, primar general al municipiului Chisinau, alte persoane oficiale.

Critici politice

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, s-a arătat extrem de critic fata de unele acţiuni ale preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. Într-o emisiune la postul de stiri Jurnal TV, Diacov a declarat că „Ghimpu a acceptat să meargă în România pe fundalul unui scandal cu Federaţia Rusă”. Dumitru Diacov a lansat critici la adresa preşedintelui interimar pentru faptul că, „în ultima perioadă”, el a acţionat mai puţin ca membru al Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). „În afară de faptul că este preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu este preşedintele Parlamentului ales de AIE şi este şeful interimar al statului, adică este preşedintele tuturor, inclusiv şi a electoratului comunist”, a opinat Dumitru Diacov.
Diacov s-a arătat supărat pe faptul că, Mihai Ghimpu în deciziile sale de a renunţa la participarea sa la parada de la Moscova şi plecarea la Bucureşti nu au fost consultate în cadrul Alianţei. „Aceasta situaţie creează o atmosferă nu prea bună”, a declarat Diacov, care a spus că nici un lider din cei patru ai Alianţei nu erau la curent cu programul vizitei preşedintelui interimar la Bucureşti.

Coalitie solida

„Vreau să afirm cu toată fermitatea că Alianţa pentru Integrare Europeană este în continuare o structură democratică puternică şi, în ciuda încercărilor disperate care se fac pentru a o discredita, ea va rezista şi va continua să implementeze programul de guvernare asumat”, a declarat premierul Vladimir Filat în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). „Nu-mi doresc ca Alianţa pentru Integrare Europeană să aibă soarta Alianţei pentru Democraţie şi Reforme din 1998-2001. Nu doresc să se repete calvarul prin care am trecut cu toţii după anul 2001. Iar pentru ca acest lucru să nu se întâmple, trebuie să ne auzim şi să ne respectăm unii pe alţii”, a declarat Filat.
În continuare, el a menţionat necesitatea continuării dialogului în cadrul Alianţei, dar s-a arătat nemulţumit că unii lideri îşi expun în mod public opiniile care contravin cu deciziile AIE. „Până acum, eu am preferat să-mi prezint opinia în interiorul Alianţei, atunci când am avut unele obiecţii legate de deciziile acesteia. Dar, în ultima perioadă, am observat că sunt colegi care preferă să iasă public şi să-şi transmită opiniile”.
Filat a arătat că PLDM nu şi-a exprimat public punctul de vedere atunci când a fost împotriva referendumului constituţional şi a criticat voalat poziţia lui Ghimpu în privinţa participării Moldovei la parada de la Moscova. „Constat, insă, că, în ultima perioadă, sunt colegi din Alianţă care au abandonat lupta cu comuniştii şi dau senzaţia că luptă cu propriul Guvern. Se discută despre faptul că Armata noastră nu are bani să participe la Parada de la Moscova, fără ca cineva să întrebe Guvernul dacă e aşa sau nu; despre faptul că soldaţii noştri ar fi în pericol să leşine dacă merg la Paradă şi aşa mai departe. Eu cred că aceste teme sunt foarte serioase şi ele nu trebuie tratate ca posibil beneficiu electoral de către un partid sau altul”, a declarat el.

Meci politic

Premierul Vladimir Filat consideră neargumentată poziţia ca Republica Moldova să nu participe la evenimentele e la 9 mai de la Moscova, menţionând că „atunci când vorbim despre Armata noastră, ironiile nu-şi au locul. Noi avem o armată formată din profesionişti, capabili să facă faţă tuturor provocărilor”. El a menţionat semnificaţia deosebită a evenimentului şi a reiterat că decizia de a participa a fost una pragmatică şi bine gândită.
Declaraţiile liderului PLDM vin după ce Mihai Ghimpu a vorbit luni seara in emisiunea „În Profunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chişinău despre anumite neînţelegeri în cadrul AIE, inclusiv în ce priveşte participarea la parada de la Moscova. Potrivit lui, disensiunile din cadrul AIE din ultima vreme sunt din cauza alegerilor anticipate, care ar putea fi anunţate după 16 iunie. „Dacă nu se prevedeau alegeri, toţi în Alianţă erau să fie cuminţi, acum însă încearcă să se evidenţieze”, este de părere Ghimpu.
Reamintim ca AIE a fost formată în august 2009, după alegerile parlamentare din 29 iulie. Alianţa este formată din patru parte – PLDM, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră, deţinând 53 din 101 mandate de deputat. La finele lunii septembrie 2009, AIE a format guvernul, condus de premierul Vlad Filat.

Share our work

1 Comentariu

  1. I.B.

    Se apropie de normalitate.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *