OTSC vrea sa se intareasca in fata NATO

de | nov. 3, 2011 | Asia Centrală, Caucaz, Federatia Rusa, Info Caspica, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Organizatia militara opozanta NATO, patronata de Rusia si denumita Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), lucreaza la intarirea coeziunii interne pentru ca aceasta entitate sa „vorbeasca pe o singura voce”, asa cum face NATO si UE, scriu jurnalistii de la Kommersant. Astfel statele membre ale acestei organizatii au intocmit chiar si o lista ce cuprinde […]

otscc 5423

Organizatia militara opozanta NATO, patronata de Rusia si denumita Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), lucreaza la intarirea coeziunii interne pentru ca aceasta entitate sa „vorbeasca pe o singura voce”, asa cum face NATO si UE, scriu jurnalistii de la Kommersant. Astfel statele membre ale acestei organizatii au intocmit chiar si o lista ce cuprinde mai multe puncte ce compun o viziune politica comuna. Publicatia mai scrie ca Moscova continua reformarea OTSC, iar pe viitor membrii organizatiei – Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kargazstan, Tadjikistan si Uzbekistan – isi vor coordona mult mai strans eforturile pe plan extern si vor adopta o singura pozitie intr-o serie de probleme internationale importante. Conform planurilor Moscovei, acest lucru va contribui la aprofundarea integrarii in spatiul postsovietic si va conferi OTSC o mai mare pondere pe plan global. Coeziunea in politica externa a OTSC a fost schitata initial in august la summitului de la Astana (12-13 august) pentru ca in data de 26 septembrie ministrii de externe ai tarilor membre au primit o prima varianta de asa-zise ‘directive colective’: un document de 9 pagini, in care sunt enumerate subiectele politice externe ce vor necesita o pozitie la unison a membrilor. Documentul intocmit se membri OTSC face referire la mai multe teme importante precum: contracararea falsificarii istoriei (in primul rand a istoriei celui de-Al Doilea Razboi Mondial), securitatea si dezarmarea nucleara, apararea antiracheta, cooperarea OTSC cu Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si NATO, situatia din Afganistan, lupta cu terorismul international, impotriva drogurilor si criminalitatii organizate, drepturile omului. Asadar, tarile OTSC vor elabora o declaratie comuna si isi vor pune de acord pozitiile pe marginea respectivelor probleme in cadrul unor structuri internationale precum ONU, OSCE si altele.

Plan de recunoastere

Urmatorul pas pe agenda OTSC ar fi recunoasterea rolul acesti organizatii de catre NATO. Pozitia Aliantei Nord-Atlantice este atestata de o telegrama diplomatica din arhiva WikiLeaks. In mesajul trimis la Washington de reprezentantul SUA la NATO, Ivo H. Daalder, la 10 septembrie 2009, se spune ca ‘ar fi contraproductiv ca Alianta sa dezvolte relatii cu OTSC – organizatie creata la initiativa Moscovei, pentru contracararea influentei NATO si SUA in spatiul postsovietic’. ‘OTSC s-a aratat a fi ineficienta in majoritatea sferelor de activitate si practic divizata politic. Relatiile NATO cu OTSC ar putea conferi legitimitate unei organizatii pe cale sa se destrame’, atentiona Daalder. Publicatia rusa mai scrie ca in interiorul OTSC exista si o serie de divergente. Uzbekistanul a refuzat sa semneze „directivele colective”, rezervandu-si dreptul de a lua decizii pe marginea fiecarui caz in parte. Tocmai aceasta pozitie a Taskentului l-a facut pe liderul belarus Aleksandr Lukasenko sa declare recent ca Uzbekistanul nu-si mai are locul in OTSC. Potrivit Kommersant, punerea in aplicare a „directivelor colective” va constitui unul dintre subiectele summitului OTSC din decembrie.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *