OSCE, pregatita sa ii inlocuiasca pe „pacificatori rusi” in Republica Moldova

de | ian. 6, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

OSCE are capacitati sa ia sub egida sa o misiune civila de pacificare din Zona de Securitate, dar decizia de modificare a caracterului actualei misiuni trebuie luata prin consens de toti actorii implicati in proces. Declaratia ii apartine sefului adjunct al Misiunii OSCE in Republica Moldova, Jan Plesinger, in cadrul unei intrevederi cu vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov

pacificatori-Republica-Moldova-zona-securitate-Nistru-foto-31-martie-2011

OSCE are capacitati sa ia sub egida sa o misiune civila de pacificare din Zona de Securitate, dar decizia de modificare a caracterului actualei misiuni trebuie luata prin consens de toti actorii implicati in proces. Declaratia ii apartine sefului adjunct al Misiunii OSCE in Republica Moldova, Jan Plesinger, in cadrul unei intrevederi cu vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov. Oficialul de la Chisinau a reiterat faptul ca Republica Moldova pledeaza pentru transformarea misiunii de mentinere a pacii in una civila sub mandat international. S-a menționat ca Republica Moldova este in contact cu partenerii externi pentru demararea unui proces de discutii pentru modificarea statutului actual al misiunii de pacificare in unul civil. Viceprim-ministrul l-a informat pe seful adjunct al Misiunii OSCE in Moldova despre declaratiile Ucrainei, UE, Germaniei cu privire la sustinerea ideii de modificare a caracterului fortelor de pacificare in Zona de Securitate. in cadrul discutiilor, interlocutorii s-au referit la incidentul tragic din 1 ianuarie de la postul de pacificatori nr.9, dar si la urmatoarea runda de negocieri in formatul 5+2 in problema transnistreana, ce urmeaza sa se desfasoare la sfarsitul lunii februarie la Dublin, Irlanda, potrivit Unimedia.md. Potrivit vicepremierului pentru reintegrare,  autoritatile Moldovei vor monitoriza foarte atent ca ancheta pe acest caz sa se desfasoare corect si profesionist. Eugen Carpov a solicitat sustinere din partea OSCE in derularea anchetei initiate, apreciind cunoasterea in detaliu a problematicii transnistrene de catre Misiunea OSCE in Moldova.

Moscova sustine legalitatea crimei

Joi, diplomatii de la Ministerul de Externe al Rusiei au declarat ca „pacificatorul” de la Parata a actionat conform regulamentului: a tras mai intai cateva focuri de avertizare in aer, dar pentru ca șoferul nu s-a conformat cerinței de a se opri, soldatul a impușcat in roțile automobilului. Un glonț l-a ranit pe baiat, care s-a stins pe masa de operație. La Chisinau insa, procurorii continua ancheta. Masina in care se afla Vadim Pisari a fost trimisa la expertiza. Totodata, in Moldova a sosit si un procuror militar din Federația Rusa pentru a participa la investigatii.

SUA si UE condamna la unison

Nici SUA, dar nici UE nu au putut sta departe de acest incident tragic care l-a avut ca protagosnist pe asa-zisul „pacificator” rus. Statele Unite indeamna autoritatile de la Moscova si Chisinau sa intreprinda pasi pentru a evita cresterea tensiunii in zona de securitate si sa efectueze impreuna o investigatie minutioasa a incidentului din 1 ianuarie, cand un tanar din Parata a murit impuscat de catre un pacificator rus. intr-un comentariu al Ambasadei SUA la Chisinau, oferit Agentiei Info-Prim Neo, se mentioneaza ca acest incident arata necesitatea demilitarizarii zonei de securitate pentru a evita astfel de incidente pe viitor. „Ne alaturam Uniunii Europene in confirmarea disponibilitatii noastre de a participa activ in discutiile cu privire la demilitarizarea regiunii si transformarea corespunzatoare a operatiunii curente de mentinere a pacii de pe Nistru intr-o misiune sub auspiciul OSCE in contextul solutionarii conflictului transnistrean”, se spune in declaratia misiunii diplomatice americane. SUA isi exprima regretul profund in legatura cu incidentul din 1 ianuarie si exprima condoleante in legatura cu decesul tragic al lui Vadim Pisari. La randul sau, Dirk Schuebel, seful delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, regreta moartea tanarului din Parata si reitereaza disponibilitatea Uniunii Europene de a se implica in discutii privind demilitarizarea zonei de securitate. „As vrea sa-mi exprim profundul regret fata de acest incident nefericit care a dus la moartea tragica a cetateanului Republicii Moldova, Vadim Pisari. Speram la o ancheta obiectiva si impartiala pe marginea acestui incident de catre autoritatile ruse si moldovenesti”, a declarat ambasadorul, pentru Info-Prim Neo. Privind discutiile reinnoite, ca urmare a incidentului, despre necesitatea demilitarizarii zonei de securitate, Dirk Schuebel a comentat: „UE asteapta cu nerabdare o urmatoare runda reusita de negocieri in formatul 5+2 la Dublin. Ne confirmam disponibilitatea de a ne implica activ in discutii privind demilitarizarea regiunii si transformarea corespunzatoare a operatiunii actuale de mentinere a pacii de pe Nistru intr-o misiune sub auspiciul OSCE in contextul reglementarii conflictului transnistrean”, a declarat Dirk Schuebel, seful delegatiei Uniunii Europene in Republica Moldova.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *