Opozitia parlamentara de la Kiev vrea sa bage Ucraina in NATO

de | aug. 5, 2013 | Info Militar, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Grupurile parlamentare ale partidelor politice de opozitiei din Rada Suprema de la Kiev vor sustine proiectul de lege care prevede aderarea Ucrainei la NATO, au declarat surse parlamentare de la Kiev pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Opozitia parlamentara de la Kiev forteaza aderarea Ucrainei la NATO

Opozitia parlamentara de la Kiev forteaza aderarea Ucrainei la NATO

Grupurile parlamentare ale partidelor politice de opozitiei din Rada Suprema de la Kiev vor sustine proiectul de lege care prevede aderarea Ucrainei la NATO, au declarat surse parlamentare de la Kiev pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sursele citate au mai declarat ca initiativa legislativa, depusa de deputatul partidului de opoziție „Batkivșcina”, Veaceslav Kirilenko, în trecut un apropiat al ex-președintelui ucrainean Viktor Iușcenko, va fi sustinuta de deputatii formatiunilor UDAR, Batkivșcina si Svoboda, in pofida faptului ca Partidul Regiunilor detine majoritatea in Rada Suprema, putand conta si pe sprijinul grupului parlamentar comunist.
In acest moment, proiectul documentului deocamdată lipsește de pe site-ul oficial al Radei Supreme de la Kiev.

Spre UE prin NATO

La randul sau, într-un comentariu pentru agenția de presă UNIAN, Kirilenko a explicat că scopul adoptării acestui proiect este renunțarea la statutul de neutralitate militară din partea Ucrainei și stabilirea prin lege a aspirațiilor de a deveni stat membru NATO.
„În anul 2010, după alegerea lui Viktor Ianukovici în funcția de președinte, Ucraina a renunțat la cursul de realizare a politicii externe și de securitate, definit în 2003 prin Legea privind bazele securității naționale a Ucrainei care consta în obținerea statutului de membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord – singurul și cel mai eficient sistem european de securitate colectivă stabilit în cadrul NATO”, a explicat Kirilenko.
Potrivit deputatului, Ucraina a renunțat la dorința de a obține garanții fără precedent pentru păstrarea suveranității statului, a integrității teritoriale și inviolabilității frontierelor și, în schimb, a ales neutralitatea militară, care în condițiile actuale nu este avantajoasă din punct de vedere economic, politic și al siguranței naționale. Deputatul mai consideră că integrarea euro-atlantică va accelera procesul de integrare europeană și va aduce perspectiva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *