Omul anului 2010

de | nov. 15, 2010 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Fiindca ne apropiem de sfarsitul anului, se voteaza cu febrilitate pentru cel care va primi, din partea saptamanalului “Time”, titlul de Omul Anului. Pe primul loc in preferintele cititorilor-votanti se afla premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, un favorit al presei internationale

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, un favorit al presei internationale

Fiindca ne apropiem de sfarsitul anului, se voteaza cu febrilitate pentru cel care va primi, din partea saptamanalului “Time”, titlul de Omul Anului. Pe primul loc in preferintele cititorilor-votanti se afla premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care o depaseste de putin pe Lady Gaga, dar este cu mult inaintea presedintelui Obama, a somerului american si a minerilor chilieni, a laureatului Nobel pentru Pace din China si a liderului nr. 1 al Chinei, a unor asi ai informaticii si Internetului, aflati in primele 15 locuri ale clasamentului, inca provizoriu.

“Time” explica audienta premierului turc in principal prin doua gesturi de politica externa: reactia viguroasa cu prilejul incidentului in care a fost implicata “flotila pacii” in zona maritima Gaza, cand Israelul a fost acuzat de “terorism de stat inuman” si intelegerea dintre Turcia, Brazilia si Iran pe tema dosarului nuclear iranian, demers care a luat prin surprindere lumea occidentala, dar care ar putea contribui la dezamorsarea crizei periculoase din zona.

Erdogan are la activul sau pe 2010 si performante pe plan intern, in primul rand boomul antreprenorial in plina criza mondiala, dar si reformarea curajoasa unor institutii ale statului (armata, justitia etc.), care beneficiaza de un larg sprijin popular, asa cum s-a vazut si cu prilejul referendumului din septembrie. Alinierea premierului cu aripa nationalista din tara sa nu l-a depunctat in clasamentul publicatiei americane. Cu Erdogan in fruntea Executivului, mai noteaza “Time”, Turcia isi afirma, deloc timid, ponderea in zona volatila a Orientului Mijlociu. Reorientarea politica a Turciei in timpul guvernarilor Erdogan, care au inceput in 2003, vizeaza in principal trei aspecte: refuzul de a sprijini interventia militara americana in Irak, disocierea de politica americana fata de Iran si critica energica a politicii Israelului.

In mod paradoxal, aceste trei atitudini ar putea fi considerate ca fiind antiamericane, dar oficialitatile de la Washington continua sa sustina public ca Turcia ramane aliatul cel mai de nadejde al Statelor Unite in lumea musulmana. Multi lideri occidentali afirma ca “guvernul Erdogan poate deveni un exemplu puternic pentru vecinii Turciei – Iranul, Irakul, Siria”, remarca postul de radio BBC.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *