Occidentul reacționează negativ la inițiativa separatiștilor proruși din estul Ucrainei de formare a „Micii Rusii”

, , , , , , ,
 

Occidentul reacționează la proclamarea unui nou stat în estul Ucrainei, denumit „Mica Rusie”. „Sunt preocupat în legătură cu retorica provocatoare pe care o auzim din partea Donețkului”, a declarat ministrul de externe austriac, Sebastian Kurz, a cărui țară deține președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), după ce separatiștii au anunțat că au înființat un nou stat în regiunea Donețk a Ucrainei.

Kurz a avertizat toarte părțile în legătură cu periclitarea acordurilor de la Minsk (Belarus), un armistițiu firav monitorizat în prezent de către observatori ai OSCE și care nu a fost niciodată aplicat total. ”Fac apel la părți să dea dovadă de reținere de la orice declarații conflictuale sau acțiuni ce pun în pericol aplicarea acordurilor de la Minsk și care sfidează suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a mai spus ministrul austriac.

Reacții negative de la Berlin și București

La rândul său, Germania a catalogat acest act ca fiind ”total inacceptabil”, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promis reinstaurarea suveranității ucrainene în regiunile controlate de către rebeli. ”Proiectul ‘Noua Rusie’ este îngropat”, a declarat Poroșenko, potrivit purtătorului său de cuvânt, Sviatoslav Țegolko, într-o postare pe Twitter.

Reacții negative au venit și la București, acolo unde MAE al României a denunțat această autoproclmare drept un act contravine, în mod flagrant, normelor de drept internațional și încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. MAE precizează că România susține necesitatea respectării independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional.

Rusia mimează adversitatea

Chiar dacă susține vizibil separatismul în estul Ucrainei, Rusia a mimat și ea o poziție de adversitate față de această inițiativă, care vine în contextul negocierilor eșuate de la G20, Hamburg-Germania, între liderul de la Casa Albă, Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, negociatorul șef al Moscovei pentru problema privind estul Ucrainei, Boris Grizlov, a respins declarația separatiștilor. Această inițiativă nu se încadrează în procesul de la Minsk. O iau pur și simplu ca pe o invitație la discuție. Această declarație nu are efecte cu caracter constitutiv”, a afirmat Grizlov, citat de agenția Tass.

Marți, separatiștii din Donețk au anunțat că au creat un nou stat, denumit ”Malorusia”, sau ”Mica Rusie”, în estul Ucrainei. Separatiștii din regiunea vecină Lugansk, care sunt aliați ai miliției din Donețk, s-au arătat surprinși de anunț, spunând că declarația referitoare la caracterul statal nu a fost discutată mai înainte.

Potrivit unor estimări ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), circa 10.000 de persoane și-au pierdut viața în conflict. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează în mod independent conflictul, a făcut apel la ambele părți să înceteze vărsarea de sânge.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *