Nikol Pașinian, nominalizare formală pentru postul de premier al Armeniei. Alegerile anticipate, obiectiv final

de | oct. 24, 2018 | Federatia Rusa, Info Caspica, Știri | 0 comentarii

Alianța politică din Armenia, YELK, l-a nominalizat pe demisionarul premier interimar Nikol Pașinian pentru postul de prim-ministru al fostei republici sovietice, relatează mass-media de la Erevan, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Celelalte facțiuni parlamentare au anunțat că își mențin promisiunea de a nu nominaliza nicio altă persoana pentru aceasta functie, într-un efort coordonat […]
Armenia rămâne în epoca Pashinyan
Armenia, pregătită de alegeri anticipate

Armenia, pregătită de alegeri anticipate

Alianța politică din Armenia, YELK, l-a nominalizat pe demisionarul premier interimar Nikol Pașinian pentru postul de prim-ministru al fostei republici sovietice, relatează mass-media de la Erevan, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Celelalte facțiuni parlamentare au anunțat că își mențin promisiunea de a nu nominaliza nicio altă persoana pentru aceasta functie, într-un efort coordonat de a provoca alegeri anticipate. Pașinian a anunțat în data de 16 octombrie că demisionează pentru a netezi astfel calea spre alegeri generale anticipate. El a obtinut functia de premier în luna mai 2018, după proteste populare masive în principalele orașe din Armenia, conduse de el și care au dus la înlăturarea de la putere a premierului Serj Sarkisian.

Conform Constituției armene, alegerile anticipate pot avea loc doar dacă premierul demisionează și parlamentul nu reușește să-l înlocuiască timp de două săptămâni. Noile alegeri pot fi organizate într-un intreval de 30 până la 45 de zile.

Demisie cu repetiție

Premierul armean, Nikol Pashinyan, şi-a anunţat anterior demisia, deschizând calea convocării alegerilor legislative anticipate, considerată absolut necesară de acesta drept singura modalitate de reformare a vieții politice din Armenia.

Fost lider al opoziţiei armene, Pashinyan a devenit premier în luna mai 2018 printr-un vot al parlamentului de la Erevan, după mai multe săptămâni de proteste masive împotriva corupţiei şi nepotismului clasei politice. Protestele au fost declanșate de încercarea fostului preşedinte Serzh Sargsyan de a se menține la putere transferând prerogative prezidenţiale către primul-ministru, post pe care l-a ocupat imediat ce şi-a terminat mandatul de preşedinte al Armeniei, stat membru în structurile de cooperare euroasiatice inițiate de Moscova.

Mișcare strategică

În anunţul demisiei sale, Nikol Pashinyan a declarat că actuala compoziţie a parlamentului nu reflectă noua realitate politică a ţării şi că doreşte ‘să ducă până la capăt revoluţia de catifea restituind deplin puterea poporului’. El a făcut apel la susținerea electoratului, analiștii considerând acest pas drept o chemare la mobilizarea suporterilor săi pentru a sprijini demersul său de dizolvare a Parlamentului unicameral de la Erevan.

„Îmi dau demisia. Le doresc tuturor noroc în alegeri, garantăm alegeri corecte”, a spus Pashinyan. El a menționat că „este clar că demisia are un caracter formal, dar totuși este un moment special”.

În termen de 14 zile de la demisia primului ministru al Armeniei, Parlamentul țării trebuie să aleagă, conform Constituției, un nou șef al Cabinetului de miniștri. În cazul în care prim-ministrul nu este ales din două încercări, legislativul este dizolvat și sunt anunțate alegeri parlamentare anticipate.

Toate cele patru fracțiuni parlamentare au declarat că nu vor înainta candidați pentru funcția de șef de Guvern. Potrivit planurilor lui Pashinyan, alegerile anticipate vor avea loc în prima jumătate a lunii decembrie 2018.

Putin la Erevan

Cele două tabere politice din Armenia sunt implicate într-o competiție deschisă pentru atragerea sprijinului politic al administrației de la Kremlin, președintele rus fiind așteptat să efectueze o vizită oficială în Armenia în următoarele luni. Analiștii politici de la Erevan, citați de mass-media regională, nu au exclus posibilitatea ca Putin să efectueze această deplasare până la alegerile parlamentare anticipate din acest an și nu la începutul anului 2019, așa cum era prefigurată inițial.

„Am fost de acord ca Putin să viziteze Armenia la sfârşitul anului acesta, sau la începutul anului viitor. Anul acesta am avut deja contacte cu liderului rus şi plănuim să mai avem până la sfârşitul anului. Aşadar, consider că este corect să organizăm o vizită oficială la începutul anului viitor. Până atunci, vom avea o bază de documente şi sper să le semnăm în timpul vizitei”, a declarat premierul interimar al Armeniei. Acesta a avut deja 5 întrevederi oficiale cu Vladimir Putin de la preluarea mandatului în fruntea guvernului fostei republici sovietice. (N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *