Neintelegeri intre NATO si Rusia la Marea Neagra

de | iul. 5, 2011 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Negocierile dintre NATO si Rusia nu si-au gasit nici de aceasta data numitorul comun la Soci pe litoralul rus al Marii Negre. Cele doua parti nu au ajuns la un acord privind infiintarea unui sistem de aparare antiracheta sectorial in Europa, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agentia RIA Novosti. […]

Lavrov RasmussenNegocierile dintre NATO si Rusia nu si-au gasit nici de aceasta data numitorul comun la Soci pe litoralul rus al Marii Negre. Cele doua parti nu au ajuns la un acord privind infiintarea unui sistem de aparare antiracheta sectorial in Europa, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agentia RIA Novosti. Conform unei propuneri inaintate de presedintele Dmitri Medvedev, Rusia va fi responsabila de doborarea unor rachete indreptate spre membrii NATO si care ar trece prin spatiul aerian rusesc sau raza sa de actiune, urmand ca membrii NATO sa isi ia angajamentul sa protejeze Rusia in mod similar. Rusia si NATO au convenit sa coopereze in cadrul sistemului european de aparare antiracheta la summitul de la Lisabona din noiembrie 2010. NATO insista sa existe doua sisteme independente care sa faca schimb de informatii, in timp ce Rusia vrea un sistem comun interoperational.

Seceta de acorduri

„Nu este un mare secret sa spunem ca acordul nu va fi incheiat la nivel sectorial”, a declarat Lavrov in cadrul intalnirii Consiliului NATO-Rusia in orasul Soci de la Marea Neagra.Ministrul a explicat ca tarile NATO isi justifica pozitia cu privire la aceasta propunere ca parte a angajamentului in cadrul NATO. „Partenerii nostri din cadrul NATO au declarat ca au obligatii de aparare reciproce conform articolului 5 din Tratatul de la Washington, iar aceste obligatii nu pot fi delegate nimanui”, a declarat Lavrov.Articolul 5 din tratatul Aliantei obliga semnatarii sa furnizeze asistenta imediata altor membri ai NATO in eventualitatea unui atac armat. Lavrov a adaugat ca in pofida acestor divergente, Rusia va lucra la dezvoltarea legaturilor sale cu Alianta Nord-Atlantica. „NATO nu reprezinta nicio amenintare pentru noi”, a declarat el. „NATO este partenerul nostru; vrem ca parteneriatul nostru sa devina strategic, asa cum am convenit la Lisabona. Vom face totul pentru a ne indrepta in aceasta directie, dar cu siguranta nu vom ascunde problemele, uneori foarte grave, care sunt prezente in relatiile noastre”, a continuat el. „Pana in prezent am incercat sa cautam modalitati de colabora in acest domeniu”, a continuat ministrul, citat de Itar-Tass, in pagina electronica. Totusi „Statul Major analizeaza dovezile ca unele componente ale sistemului american, NATO, care ar trebui amplasate la granitele noastre vor crea riscuri pentru fortele noastre nucleare strategice”, a explicat ministrul. „Ne-ar placea sa se inteleaga ce inseamna acest lucru si de ce este avuta in vedere aceasta configuratie. Ne-ar placea sa discutam si sa ajungem la acordul ca acesta nu este indreptat impotriva Rusiei. Nu cerem garantii unilaterale”, a declarat Lavrov.

Rasmussen confirma divergentele

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice a adoptat un ton similar dupa discutiile de la Soci, afirmand ca NATO vrea sa coopereze cu Rusia in privinta scutului antiracheta dar mai raman multe de rezolvat. „Mai trebuie abordate multe probleme cheie. Nu am spus niciodata ca vom ajunge la un acord in privinta apararii antiracheta peste noapte, sau chiar in cateva luni”, a declarat Rasmusen. „Suntem hotarati sa pastram dialogul si sa continuam sa lucram. Si facem progrese in armonizarea viziunilor noastre privind acest proiect de aparare antiracheta”, a declarat el.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *