Negocierile din dosarul transnistrean trezesc indignarea Ninei Ștanski, șoția lui Șevciuk și fosta șefă a diplomației de la Tiraspol

de | nov. 27, 2017 | Federatia Rusa, Principal, R. Moldova, Știri, UE | 0 comentarii

Nina Ștanski, fosta pretinsă ministră de Externe a Transnistriei, s-a arătat, duminică extrem de indignată față de cele patru puncte pe care Chișinăul și Tiraspolul au convenit sâmbătă, înaintea discuțiilor din dosarul transnistrean ce vor avea loc luni și marți, sub patronajul OSCE și în formatul „5+2”.  „Iată momentul în care pot să spun: Sunt fericită […]

Viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Gheorghe Balan, şi pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev (dreapta)

Nina Ștanski, fosta pretinsă ministră de Externe a Transnistriei, s-a arătat, duminică extrem de indignată față de cele patru puncte pe care Chișinăul și Tiraspolul au convenit sâmbătă, înaintea discuțiilor din dosarul transnistrean ce vor avea loc luni și marți, sub patronajul OSCE și în formatul „5+2”.  „Iată momentul în care pot să spun: Sunt fericită că această „predare a țării” nu trebuia să fie făcută pentru mine, executând decretul de sus. Condoleanțe diplomaților transnistreni”, a scris Ștanski pe pagina sa de Facebook.

Cu nu mult timp în urmă, Ștanski și soțul ei, fostul pretins lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, au fost găzduiți la Chișinău de către autorități, pentru ca mai apoi să fugă în Rusia de mâna procurorilor de la Tiraspol, după ce au fost acuzați de abuz de putere și îmbogățire ilicită.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvernul Republicii Moldova, s-a convenit să fie asigurată libera circulație a profesorilor și a elevilor instituțiilor de învățământ cu predare în grafie latină din stânga Nistrului. Totodată, școlile vor fi asigurate cu materiale didactice și cele necesare pentru desfășurarea procesului educațional. Tarifele achitate de instituţiile de învăţământ pentru serviciile comunale vor fi micșorate, iar plata pentru chiria clădirilor va fi simbolică.

În același timp, a fost reglementat și procesul de apostilare a diplomelor emise de instituțiile de învățământ superior din regiunea transnistreană. Această măsură va permite absolvenților acestor instituţii să-și continue studiile peste hotare, inclusiv în ţările Uniunii Europene.

O altă decizie aprobată ieri ține de asigurarea accesului la terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca. În acest scop, a fost creat cadrul necesar pentru restabilirea Mecanismului de prelucrare a pământurilor din anul 2006, care va permite proprietarilor și fermierilor din satele Doroțcaia, Cocieri, Coșnița, Molovata Nouă, Pohrebea, Pârâta și Vasilievca să-și prelucreze terenurile fără impedimente.

De asemenea, vor fi întreprinse acțiuni pentru restabilirea conexiunii de telefonie fixă și mobilă, dar și a infrastructurii din domeniul comunicațiilor electronice dintre cele două maluri ale râului Nistru.

 

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *