NATO: Vom actiona daca in Republica Moldova vor aparea „omuleti verzi”

de | apr. 30, 2015 | Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Oficialii Aliantei Nord-Atlantice au anuntat ferm ca NATO va reactiona rapid in cazul in care pe teritoriul Republicii Moldova vor aparea „omuletii verzi”, tactica Rusiei de a-si introduce in diverse teritorii fara insa a purta insemnele militare ale Moscovei. Oficialul american Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, a declarat ca NATO se va reuni de […]

ukraine-crimea-unknown-men-magnay-pkg-00003916-story-top

Oficialii Aliantei Nord-Atlantice au anuntat ferm ca NATO va reactiona rapid in cazul in care pe teritoriul Republicii Moldova vor aparea „omuletii verzi”, tactica Rusiei de a-si introduce in diverse teritorii fara insa a purta insemnele militare ale Moscovei. Oficialul american Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, a declarat ca NATO se va reuni de urgenta si va decide ce actiuni colective sunt „adecvate” in cazul in care in R. Moldova ar aparea „omuleti verzi”. El a subliniat ca unele tari NATO pot actiona si in mod individual. „Republica Moldova are o pozitie dificila din cauza situatiei din Transnistria. Continuam sa sprijinim si sa negociem o solutie in ceea ce priveste integritatea teritoriala si suveranitatea R. Moldova. Sprijinim procesul de negociere ‘5 plus 2’ in vederea gasirii unei solutii. Monitorizam situatia in Transnistria, asa cum facem in toate tarile din vecinatatea estica a Aliantei”, a declarat, miercuri, la Bucuresti, adjunctul misiunii SUA la NATO, Earle Litzenberger.

El a precizat ca Alianta Nord-Atlantica are in vedere demararea unui program care sa ajute R. Moldova in construirea unei capabilitati intarite de aparare pentru a face fata provocarilor viitoare. Intrebat daca NATO are un plan in cazul in care ar aparea „omuleti verzi” in Transnistria, Earle Litzenberger a reiterat faptul ca „NATO este o alianta defensiva si principala noastra responsabilitate este sa protejam membrii Aliantei”, dar a subliniat ca si intr-un astfel de caz ar exista o reactie. In ceea ce priveste Ucraina, oficialul SUA a precizat ca se exercita „o presiune diplomatica intensa” asupra Moscovei pentru a respecta termenii Acordului de la Minsk.

Romania, in colimator

In ceea ce priveste Romania, Earle Litzenberger a declarat este de parere ca Rusia incearca sa puna presiune asupra Aliatilor, inclusiv asupra Romaniei, dar apreciaza ca aceasta strategie este contraproductiva si se intoarce impotriva Moscovei, determinand si mai mult NATO sa ia masuri in vederea asigurarii securitatii. „Rusia incearca sa divizeze NATO si unitatea Aliantei. Am explicat foarte clar – si Rusia stie asta – sistemul antiracheta pe care NATO il amplaseaza in Romania este destinat sa contracareze amenintarile venite din afara Europei, in special din Orientul Mijlociu. Nu este indreptat impotriva Rusiei si nu schimba in niciun fel echilibrul strategic nuclear din Europa”, a declarat, miercuri, la Bucuresti, Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, rugat sa comenteze declaratiile oficialilor rusi referitoare la scutul antiracheta din Europa.

Litzenberger a mai precizat ca NATO si SUA au incercat in mai multe randuri sa aiba un dialog cu Rusia pe aceasta tema, dar Moscova nu a dorit sa discute. in ceea ce priveste amenintarile rusilor, adjunctul misiunii SUA la NATO considera ca Rusia „incearca sa puna presiune asupra unor tari ca Romania”, dar apreciaza ca acest lucru „se intoarce impotriva ei”. „Cred ca este contraproductiv, cred ca tot ce fac este sa intareasca determinarea Romaniei si a NATO in a lua masurile necesare pentru a asigura securitatea Aliantei”, a afirmat Earle Litzenberger. Referitor la actiunile de propaganda ale Moscovei, inclusiv in Romania, oficialul american considera ca spunerea adevarului este replica la aceasta propaganda.

NATO isi intensifica contactele cu Chisinaul

In paralel, Republica Moldova isi intensifica contactele cu Alianta. Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timfoti, l-a primit joi pe secretarul adjunct al NATO pentru combaterea noilor amenintari la adresa securitatii, Sorin Ducaru. De asemenea, saptamana trecuta in Republica Moldova s-a aflat intr-o vizita de doua zile, adjunctul comandantului suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul britanic Adrian Bradshaw. Oficialul a anuntat atunci ca Republica Moldova va primi asistenta necesara din partea NATO pentru dezvoltarea capabilitatilor de rezistenta in fata pericolelor militare, dar si amenintarilor neconventionale de natura non-militara.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *