NATO bombardeaza Libia. Rasmussen nu vede cu ochi buni solutia militara

de | apr. 13, 2011 | Alte regiuni, Info Militar, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Aviatia NATO a distrus 16 tancuri, un tun antiaerian si un camion in operatiunile derulate marti in Libia, a anuntat miercuri Alianta Nord-Atlantica citata de presa internationala. Potrivit comunicatului NATO, 12 tancuri au fost distruse in apropierea orasului Misrata, iar celelalte arme la sud-est de orasul Syrta.

Andres Fogh Rasmussen (NATO.int)

Andres Fogh Rasmussen (NATO.int)

Aviatia NATO a distrus 16 tancuri, un tun antiaerian si un camion in operatiunile derulate marti in Libia, a anuntat miercuri Alianta Nord-Atlantica citata de presa internationala. Potrivit comunicatului NATO, 12 tancuri au fost distruse in apropierea orasului Misrata, iar celelalte arme la sud-est de orasul Syrta. In total, avioanele NATO au efectuat marti 159 de zboruri in Libia, dintre care 60 au fost misiuni de atac. De la preluarea operatiunilor din Libia, la 31 martie, NATO a efectuat 2038 de zboruri, dintre care 832 au fost misiuni de atac, acestea din urma fiind definite ca avand scopul de a identifica tintele, fara a implica neaparat utilizarea de fiecare data a munitiei. Miercuri, responsabilul pentru relatiile externe ale Consiliului National de Tranzitie, Ali al-Issaui, a facut apel la NATO sa isi intensifice atacurile aeriene impotriva fortelor colonelului Muammar Gaddafi. Ministrii afacerilor externe din tarile Aliantei Nord-Atlantice se vor intruni joi si vineri la Berlin pentru a analiza cursul operatiunii NATO din Libia, dupa criticile Frantei si Marii Britanii, care considera ca Alianta nu face suficient pentru a proteja populatia tarii. Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a reafirmat miercuri ca nu exista o solutie militara la conflictul din Libia, declaratie facuta cu putin timp inainte de deschiderea unei reuniuni la Doha a Grupului de contact privind Libia. Aproximativ 20 de state si organizatii, inclusiv ONU si NATO, participa la reuniunea Grupului de contact privind Libia, insarcinat cu aspectul politic al interventiei multinationale, autorizata pe 17 martie de catre Natiunile Unite. “Ne exprimam speranta ca aceasta reuniune poate facilita o solutie politica la problema din Libia. Nu exista evident o solutie militara. Prin urmare, trebuie sa lansam un proces politic”, a declarat presei Rasmussen. Secretatul general al NATO a mai afirmat deja, in presa germana ca nu exista o solutie militara la conflictul din Libia.

Germania si Rusia isi mentin pozitia

Si ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a afirmat ca tara sa “nu vede o solutie militara” in Libia, in timp ce Italia considera drept o optiune inarmarea rebelilor libieni. Ministrul de externe german Guido Westerwelle a afirmat miercuri, la Doha, ca tara sa nu preconizeaza o „solutie militara” in Libia, reamintind ca NATO impartaseste aceeasi abodare. „Nu intrezarim o solutie militara in Libia”, a declarat seful diplomatiei germane, insistand ca „Germania este dispusa sa sustina o actiune umanitara in favoarea poporului libian”. Pe de alta parte, liderul libian Muammar Gaddafi, care conduce tara de 42 de ani, „trebuie sa plece”, deoarece „nu are niciun viitor in Libia”, a insistat Guido Westerwelle, inaintea inceperii primei reuniuni a Grupului de contact pentru Libia. La randul sau, presedintele rus, Dmitri Medvedev, a sustinut marti ca situatia din Libia a scapat de sub control si ca nimeni – nici macar NATO – nu stapaneste problema. Liderul de la Kremlin a facut aceste declaratii pentru presa chineza, in ajunul calatoriei sale in tara asiatica, si ele au fost preluate de agentiile de presa ruse. In declaratiile sale, Medvedev a facut referire si la Alianta Atlantica, care, a spus el, „din motive obiective nu are mandat pentru a pune in miscare o operatiune de mare amploare”. „Decizia de stabilire a zonei de excludere aeriana a dus la o configuratie foarte speciala a conflictului, ceea ce a dus apoi la folosirea fortei”, a mai afirmat presedintele rus, adaugand ca – indiferent de ceea ce s-a facut pana acum – „nu s-au inregistrat rezultate”. Nici dictatorul libian Muammar Gaddafi nu mai controleaza situatia, iar „in tara a fost declarat razboi civil, fiind comise multe fapte care ar putea fi considerate crime”, a subliniat Medvedev. Presedintele Federatiei Ruse a facut un apel la actuala clasa politica libiana sa abandoneze puterea, pentru ca tara nord-africana sa-si poata relua calea spre dezvoltare. Liderul rus a apreciat ca nici rebelii nu au sanse de castig, deoarece, a argumentat el, acestia „nu dispun nici de forta necesara, nici de mijloacele militare si nici de potentialul de lupta”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *