Moscova protesteaza vehement la UE pe tema liberalizarii pietei energetice

de | feb. 21, 2011 | Caucaz, Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Rusia se teme ca planurile UE de a liberaliza piata energiei submineaza investitiile ruse in aceste sector, inclusiv dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului de gaze naturale Nord Stream. Afirmatia ii apartine vicepresedintelui Dumei de Stat ruse Valery Yazev si a fost facuta, luni, in plen. “Nord Stream va efectua livrari pilot catre Germania, […]

gazprom and building

Rusia se teme ca planurile UE de a liberaliza piata energiei submineaza investitiile ruse in aceste sector, inclusiv dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului de gaze naturale Nord Stream. Afirmatia ii apartine vicepresedintelui Dumei de Stat ruse Valery Yazev si a fost facuta, luni, in plen. “Nord Stream va efectua livrari pilot catre Germania, in conditiile in care prima conducta a gazoductului a devenit o certitudine. Constructia celei de-a doua conducte a fost suspendata deoarece aceasta si-a pierdut atractivitatea”, a afirmat Yazev, care ocupa totodata functia de presedinte al Societatii Ruse a Gazelor Naturale.  Yazev a mai adaugat ca premierul rus, Vladimir Putin, va discuta cu oficialii europeni despre probleme energetice cu ocazia vizitei pe care o va efectua joi la Bruxelles. “Am prezentat propunerile noastre comisiei ruse care se ocupa cu dialogul cu Comisia Europeana pe teme energetice. Una dintre cele mai importante propuneri este ca investitiile ruse deja efectuate sa fie protejate”, a completat Yazev.

Inlesniri pentru Uniunea, greutati pentru Rusia

Legile destinate liberalizarii pietei energiei din UE vizeaza incurajarea competitiei prin desfiintarea monopolurilor din domeniul electricitatii si gazelor naturale pentru a permite companiilor mai mici sa-si asigure usor accesul la infrastructura. Legile limiteaza, astfel, infrastructura detinuta de furnizorii de gaze naturale. Nord Stream este dezvoltat de Gazprom in parteneriat cu mai multe companii vest-europene, printre care E.ON si GDF Suez. Proiectul vizeaza transportul de gaze naturale rusesti catre statele din vestul Europei, ocolind tari de tranzit traditionale precum Ucraina si Belarus. Un alt proiect important dezvoltat de Rusia in Europa este South Stream, gazoduct prin care ar urma sa fie transportate gaze naturale spre Europa pe sub Marea Neagra, prin Bulgaria. Acest gazoduct concureaza Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).

Gazprom, beneficiarul liberalizarilor interne

Gigantul energetic rus Gazprom va obtine in intervalul 2011-2013 venituri suplimentare de 24 miliarde de dolari, in urma liberalizarii preturilor gazelor pentru consumatorii industriali din Rusia, transmite RIA Novosti. Grupul anticipeaza ca aceste venituri vor fi mai mari decât taxa pe extractia de minerale, care a crescut in acest an la 237 de ruble pentru o mie de metri cubi, de la 147 ruble in 2006. Din 2012, aceasta taxa va urca la 251 ruble, urmând ca in 2013 sa ajunga la 265 de ruble. In urma acestor majorari, taxele platite de Gazprom vor creste cu 1,6 miliarde de dolari in acest an si cu circa 4,3 miliarde de ruble in 2012-2013. Operatiunile Gazprom pe piata din Rusia au fost intotdeauna in pierdere, 2009 fiind primul an in care grupul a obtinut un profit, de 70 de miliarde de ruble.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *