Moscova mizeaza pe „idiotii utili” impotriva Kievului si Chisinaului

de | oct. 13, 2014 | Federatia Rusa, Minoritați, R. Moldova, Razboi energetic, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Timpul nu mai are rabdare nici cu diriguitorii de la Moscova care sunt decisi sa arunce in lupta pentru pastrarea influentei in zona si ceva din arsenalul politic greu pe care il are in zona. Utilizand toate fronturile – economic, politic si chiar cel militar – Kremlinul este gata sa arunce in joc si acei […]

orban putinTimpul nu mai are rabdare nici cu diriguitorii de la Moscova care sunt decisi sa arunce in lupta pentru pastrarea influentei in zona si ceva din arsenalul politic greu pe care il are in zona. Utilizand toate fronturile – economic, politic si chiar cel militar – Kremlinul este gata sa arunce in joc si acei „idioti utili” pe care mana sa lunga ii are la degetul mic in scopul de a destabiliza Ucraina si Republica Moldova inainte ca acestea sa isi poata urma cursul politic dorit inspre UE. Termenul de „idiot util” a fost unul foarte uzitat in timpul Razboiul Rece si obisnuia sa defineasca simpatizantii comunisti din Occident, personaje pe care Partidul Comunist din Uniunea Sovietica ii manipula ideologic in interesul sau. Nu departe de un astfel de statut este si premierul ungar Viktor Orban, al carui guvern a decis sistarea livrarilor de gaze dinspre Ungaria spre Ucraina intr-un moment extrem de delicat in care Kievul incearca sa negocieze cu Moscova pretul livrarilor de gaze.

Cu ambele maini sucite la spate, atat de Moscova cat si de Ungaria, Ucraina nu se afla tocmai in cea mai buna pozitie de a negocia aceste noi contracte cu Gazprom. De altfel, prin aceste miscari Ungaria urmareste sa preia rolul Ucrainei de „hub” pentru gazele rusesti care vin inspre Europa, dupa ce se va racorda si la gazoductul South Stream, menit sa aduca gaze rusesti in Europa prin ocolirea Ucrainei. Desi era atribuit mai degraba Bulgariei, rolul de „cal troian” al Rusiei in UE i se contureaza mai degraba Ungariei, tara condusa cu mana forte de un regim semi-autoritar. Orban a decis sa vireze total spre un parteneriat privilegiat cu Moscova la inceputul acestui an, cand cele doua tari au semnat un contract de imprumut in valoare de 10 miliarde de euro, bani ce se vor duce in modernizarea industriei energetice nucleare a Ungariei.

De asemenea, la mijlocul lunii septembrie, ministrul ungar al dezvoltarii naţionale Miklós Seszták a convenit cu viceministrul rus pentru afaceri energetice Anatoli Yanovski crearea in Ungaria a unui depozit de 500 de milioane de metri cubi de gaze ruseşti care vor lua drumul Europei. Presiunile ruse via Ungaria asupra Ucrainei nu se opresc totusi aici. Ele merg si in sfera deja obisnuita a reaprinderii artificiale a disputelor etnice, un joc la care Moscova exceleaza. Pe acest segment, Ungaria a anuntat recent ca va actiona in judecata Ucraina la CEDO sub pretextul faptului ca statul nu le acorda posibilitatea etnicilor maghiari din regiunea Transcarpatia sa-şi trimita un reprezentant in Parlamentul de la Kiev. Ironic, in Parlamentul de la Budapesta nu exista nici macar un parlamentar al vreuneia dintre cele 13 minoritati de pe teritoriul Ungariei, in conditiile in care acestea reprezinta circa 8% din populatia tarii. Pe de alta, maghiarii din Ucraina reprezinta circa 0,3% din populatia Ucrainei, sub 200.000 de etnici.

In ceea ce priveste Republica Moldova, aceasta tara nu este straina de turbulentele ce apasa Ucraina in partea energetica. Odata cu sistarea livrarilor de gaz dinspre Ungaria catre Ucraina, autoritatile de la Kiev au decis si ele sa reduca volumul de energie electrica pe care o exporta in Republica Moldova, motivand un deficit in piata interna. Situatia este cu atat mai delicata cu cat Republica Moldova isi asigura consumul intern de la Centrala Termoelectrica de la Cuciurgan care se afla in regiunea separatista transnistreana, condusa de lideri separatisti pro-rusi, care nu vor ezita sa actioneze la comanda Moscovei atunci cand va fi nevoie. La fel, reteaua gazifera este controlata de Gazprom, iar recentele miscari ai Romaniei de a asigura alternative energetice pentru Chisinau s-au lovit de mai multe probleme, inclusiv o taraganare din partea autoritatilor de aici. Pe tot acest fundal economic volatil, Moscova isi joaca si aici birlicul din maneca reprezentat de „idiotii utili”.

Recent, liderul comunistilor Vladimir Voronin si-a reluat cantecul de sirena pro-moscovit. Printre prioritatile viitoarei guvernari el a enumerat restabilirea „relatiei istorice” cu Rusia, ca „garant al statalitatii moldovenesti”. Nu departe de aceasta idee sunt si cei din zona de centru-stanga din actuala coalitie pro-europeana de la guvernare, Partidul Socialist, dar si „candidati-conserva” precum Renato Usatii, un militant al abandonarii proiectului european si adept al integrarii in Uniunea Vamala. Acesta a declarat recent intr-un interviu ca il admira pe „ultimul dictator al Europei”, Alexander Lukasenko si ca ar vrea ca in Republica Moldova sa fie instituit un regim similar cu cel de la Minsk. Paradoxal, un astfel de personaj ar putea intra si ar putea face diferenta in Parlamentul de la Chisinau. Cum la finalul lunii viitoare se vor organiza alegeri parlamentare in Republica Moldova, viitorul european al acestei tari atarna de un fir de ata pe care Moscova va urmari prin orice mijloace sa-l taie. Toate aceste miscari politico-economice din regiune nu au ca scop decat deturnarea drumul european al Ucrainei si Republicii Moldova iar Kremlinul nu va ezita sa puna in scena tot arsenalul de politicieni-butaforici, inclusiv „idiotii utili”.

 Publicat in EvZ Moldova

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *